Svet

V terorističnem napadu ogroženi tudi Slovenci. Je to strelec?

STA/J.P.
26. 6. 2015, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovensko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da v hotelu Imperial Merhaba v tunizijskem kraju Sousse, ki je bil danes tarča terorističnega napada, po njihovih trenutnih informacijah ni slovenskih državljanov. Zagotovili so še, da pozorno spremljajo situacijo.

Twitter
Predsednik Tunizije Beji Caid Essebsi je danes v državi razglasil izredne razmere.

"Preverjamo vse razpoložljive vire pridobitve podatkov o slovenskih državljanih. V rednem kontaktu smo s pristojnim veleposlaništvom v Rimu ter tudi z veleposlaništvom v Kairu," so zapisali v sporočilu za javnost.

V terorističnem napadu na omenjeni hotel je bilo po dosedanjih podatkih ubitih najmanj 27 ljudi, med njimi tudi tuji turisti.

Potrdili so, da je v neposredni bližini napada trenutno 130 slovenskih državljanov. "MZZ ima z agencijo, v režiji katere so slovenski državljani potovali v turistično letovišče Sousse, neposredni kontakt. Vsi so nepoškodovani in se počutijo varno," so zatrdili.

Šlo naj bi sicer za goste turistične agencije Oasis Tours, po poročanju Radia Slovenija pa naj bi se vsi že javili vodniku in so na varnem.

Na MZZ pa so dodali še, da "zaenkrat razpolagamo s podatkom, da naj v hotelu Imperial Marhaba, kjer naj bi do napada prišlo, ne bi bilo nobenih slovenskih državljanov".

Predsednika Francije Francois Hollande in Tunizije Bji Caid Essebsi sta napovedala skupen boj proti terorizmu, potem ko sta bili obe državi danes tarči terorističnega napada, so sporočili iz urada francoskega predsednika.

Oba predsednika sta se slišala po telefonu in drug drugemu izrazila solidarnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V napadu na hotel 27 mrtvih

V današnjem napadu na luksuzen hotel Imperial Marhaba v tunizijskem letoviškem mestu Sousse je bilo po najnovejših podatkih oblasti ubitih najmanj 37 ljudi, 36 je ranjenih, od tega jih je nekaj v kritičnem stanju. Med smrtnimi žrtvami so tudi tuji turisti, doslej je uradno potrjena Irka.

Po navedbah ministrstva za zdravje so med ranjenimi turisti iz Nemčije, Velike Britanije, Belgije in Norveške. Niso pa mogli potrditi narodnosti mrtvih, saj strokovnjaki še izvajajo identifikacijo.

Irski zunanji minister Charles Flanagan pa je potrdil, da je med smrtnimi žrtvami Irka. Dodal je, da še preverjajo, ali so med mrtvimi in ranjenimi še kakšni državljani Irske.

Iz uprave hotelske verige RIU, v lasti katere je hotel Imperial Marhaba s petimi zvezdicami, so sporočili, da večina od 565 gostov hotela prihaja iz Velike Britanije in srednje Evrope. Narodnosti žrtev niso mogli potrditi, so pa poudarili, da je za goste poskrbljeno in da oblasti nadaljujejo preiskavo.

RIU ima 105 hotelov v 19 državah, od tega deset v Tuniziji.

Napadalec v Tuniziji policiji ni znan

Napadalec na hotel v tunizijskem turističnem obmorskem mestu Sousse, ki so ga ubile varnostne sile v obstreljevanju, je bil tunizijski študent, ki policiji ni bil znan, je povedal državni sekretar za varnostne zadeve Rafik Chelly. Po najnovejših podatkih je ubil najmanj 27 ljudi, 36 pa ranil, tudi tuje turiste.

"Gre za Tunizijca iz regije Kairouan", enega od islamskih svetih krajev v središču države, je povedal Chelly za lokalni radio, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je še, da je na plažo prišel oblečen kot nekdo, ki se je prišel kopat, pod roko pa je imel sončnik, v katerem je skril orožje. Po prihodu na plažo je orožje uporabil. Kot je še dodal, se zdi, da je napad izvedel samo en napadalec.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem navaja, da so drugega napadalca prijeli.

Navajajo še lokalnega turističnega delavca Salwo al Qadarija, ki je povedal, da so med žrtvami Britanci in Nemci.

Na območju naj bi bilo tudi veliko skandinavskih turistov. Qadari je dodal, da so turisti še vedno panični in da je napad poguben za državo tudi zato, ker do njega prihaja ob začetku turistične sezone.

Turizem je ena najpomembnejših gospodarskih panog Tunizije. Od napada na muzej Bardo v Tunisu marca letos, v katerem so islamski skrajneži ubili 21 tujih turistov in policista, se je število prihodov zmanjšalo za več kot četrtino. Za julij in avgust pa so imeli konec maja več kot 40 odstotkov manj rezervacij kot v istem obdobju lani, še navaja AFP.

Slovenija obsoja današnji val terorističnih napadov

Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo zgroženost in zaskrbljenost ob treh terorističnih napadih, ki so danes pretresli Francijo, Tunizijo in Kuvajt ter zahtevali več kot 60 nedolžnih žrtev.

Ta zavržena dejanja, katerih cilj so bili civilisti med delom, na oddihu ter med verskim obredom, je treba v celoti ter brezpogojno obsoditi. Za terorizem in metode, ki jih teroristi uporabljajo za doseganje svojih ciljev, ni nikakršnega opravičila, so sporočili z MZZ.

Poudarili so še, da je terorizem kompleksna in globalna grožnja, ki terja celovito, usklajeno ter dolgoročno ukrepanje mednarodne skupnosti. Tudi Slovenija bo skladno s sprejetimi mednarodnimi zavezami še naprej sodelovala pri teh skupnih naporih.

Ministrstvo je ob tem vsem, katerih bližnji so bili žrtve današnjih terorističnih napadov, izreklo iskreno sožalje in sočutje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste