Svet

Razočarani prodajalci lesa

Ž.K./R.P.
12. 6. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lani se je v naših gozdovih na veliko odkupovala hlodovina, posledica žledoloma. Na žalost so se nekateri posamezniki pri prodaji opekli in so še vedno brez obljubljenega plačila. Nekaj jih je pristalo na poplačilo manjših zneskov, nekateri niso dobili nič. Nezanesljivi odkupovalec se je oborožil z odvetniki in nemoteno posluje naprej.

Facebook

O tem, kako so po lanskem žledolomu iz slovenskih gozdov izginile velike količine lesa, ki so bile odpeljane v Avstrijo, ne da bi lastniki za to dobili primerno plačilo, smo že pisali. Početje lastnika avstrijskega podjetja KLM Marjana Travarja in njegovega (bivšega) partnerja Bojana Čebulja je vzbudilo tudi pozornost organov pregona. Proti Travarju je bila vložena ovadba, prav tako zoper Čebulja, ki ga je ovadil kar Travar.

A kljub temu številni prodajalci lesa še vedno zaman čakajo na poplačilo. Zadevo je pomagala razrešiti tudi Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS). Zaradi neplačanega lesa je KGZS 18. novembra 2014 organizirala srečanje, na katerem je bilo prisotnih več kot 30 oškodovancev, prodajalcev lesa, in vsi, ki so sodelovali v verigi odkupa lesa: lastnik podjetja Kohlweg (odkupovalec lesa), lastnik podjetja KLM Holztransport Marjan Travar in odvetnik Aleš Maček ter njegov sodelavec Bojan Čebulj. Po nekaterih pogodbah sta slednja zgolj prevoznika, po drugih pa odkupovalca lesa. Odzvali so se tudi lastniki žage Travnekar, ki z oškodovanci sicer niso neposredno sodelovali, se je pa les prek njihove žage in brez vednosti prodajalcev prodajal v Avstrijo.

Burno srečanje 

Na srečanju na KGZS je bilo ugotovljeno, da je bila pot lesa morda drugačna od dogovorov, pa tudi v realizaciji posla so lahko sodelovali drugi akterji, kot je bilo dogovorjeno v pogodbah. Po burni razpravi se je srečanje zaključilo z obljubami odkupovalcev, da bodo za vsak posamezen primer pojasnili, kako je s poplačilom odpeljanega lesa, in ga plačali, uredili pa bodo tudi medsebojne poslovne odnose.

Na KGZS so v skladu z dogovorom zbrali vso dokumentacijo od 42 prodajalcev lesa, jo uredili, pripravili konkretne zahtevke za vsakega izmed prodajalcev. V povprečju so prodajalci prejeli četrtino pogodbeno dogovorjenega plačila, večji del prodajalcev pa do danes ni dobil plačano nič. Oddane skupne količine lesa so 2700 m³, posamezne denarne terjatve za oddani les pa se gibljejo med 500 do 8000 evri. Skupna terjatev za vseh 42 oškodovancev, s katerimi je KGZS sodelovala, je 63.000 evrov. Čeprav so odkupovalci pred zbrano množico oškodovancev na sedežu KGZS podali ustna zagotovila, da bodo v največ dveh tednih po prejemu dokumentacije uskladili medsebojna razmerja, vsakemu izmed prodajalcev podali natančen odgovor o njegovem zahtevku in seveda poplačali odpeljani les, obljub niso uresničili.

Pot do rešitve

Tako so razočarani prodajalci ubrali vsak svojo pot. Nekateri so najeli agencije za izterjavo dolgov in se sicer delu zaslužka odpovedali, a na koncu plačilo le prejeli, drugi so se obrnili neposredno na žage in so bili uspešni, če so dokazali, da je njihov les res pristal tam, v povprečju pa so dobili le 30–40 odstotkov obljubljenega zneska. Po ocenah KGZS na svoje plačilo še vedno čaka okrog 20 prodajalcev, ki se za izvensodne ali sodne postopke niso odločili, plačila za les pa še niso prejeli.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov