Svet

Fašisti na meji

Črt Kaker
22. 5. 2015, 07.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Jutrišnji shod naj bi fašisti končali na slovenski meji. Primorci, ki so preživeli grozo fašistične okupacije, so upravičeno ogorčeni, Ljubljana je uradnemu Rimu izrazila zaskrbljenost, a obenem dodaja, da to ni uradno stališče sosednje, prijateljske Italije.

Arhiv

Mnogi še živeči Primorci se spominjajo grozot italijanske fašistične okupacije po koncu prve svetovne vojne. Več kot dve desetletji so se soočali z zatiranjem materinega jezika, slovenske kulture, prisilno italijanizacijo, deportacijami in vsakodnevnim nasiljem, kakršnega si ga danes niti predstavljati ne moremo. V knjigi Stoji učilna zidana: spomini in pričevanja je tako mogoče najti izpoved Ivana Tomšiča z naslovom Pil sem ricinusovo olje. »Rojen sem v Knežaku 1903. Ko mi je bilo dve leti, so me starši prinesli v Trst. Leta 1910 sem začel obiskovati I. razred Ciril-Metodove šole pri Sv. Jakobu v Trstu. [...] Po prvi svetovni vojni smo prišli pod italijansko okupacijo in fašistični teror. Pričeli so nam zapirati šole, požgali so nam Narodni dom. Skratka, to, kar so počeli, je bila prava fašistično-teroristična strahovlada. Z mojim ranjkim očetom sva na primer morala v lekarni Picciola na Barjeri popiti četrt litra ricinusovega olja.«

Boleča rana preteklosti se še vedno ni zacelila. Kljub miru, ki je po drugi svetovni vojni prevladal v Evropi, mir in sožitje nista samoumevna. Zanju se je treba dan za dnem boriti.

Provokacija brez primere

Toliko bolj boleče je vsakokratno izzivanje italijanskih neofašistov, s čimer se obmejni kraji spoprijemajo zadnjega pol stoletja. In jutri bomo priča novi provokaciji. Italijanska neofašistična skupina CasaPound v Gorici namreč pripravlja manifestacijo ob 100. obletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno pod geslom »Risorgi, combatti, vinci« (Vstani, bojuj se, zmagaj). Točna ura začetka shoda za zdaj ni jasna, znano je le, da naj bi korakali vse do slovenske meje. Shod je močno razburil tudi italijansko javnost, saj ta dan italijanski fašisti slavijo z nacionalističnimi sporočili »Italija, vstani, bori se in zmagaj« ter »Nekateri Italijani se ne vdajo« – in s tem le poveličujejo trpljenje ljudi, ki živijo na tem narodnostno mešanem območju. Tako so krovne organizacije Slovencev v Italiji v zadnjih dneh od regijskih in goriških oblasti zahtevale prepoved shoda, a brez uspeha. Iz ogorčenja se je v Gorici organizirala skupina Fašiste ven iz Gorice, ki jutri pripravlja protifašistični in antimilitaristični shod kot odgovor na shod fašističnega gibanja.

Arhiv

Pozivi k prepovedi

Svoje ogorčenje nad jutrišnjim shodom so izrazile tudi številne slovenske organizacije in politične stranke. »Ocenjujemo, da je zborovanje neofašistov na Goriškem, v krajih najhujših in še nekaznovanih fašističnih zločinov, neposredno po koncu prve in med drugo svetovno vojno groba in žaljiva provokacija z namenom rušenja dobrih odnosov med Slovenijo in Italijo,« je zapisal predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Tit Turnšek.

V Združeni levici, ki je prva širšo slovensko javnost obvestila o jutrišnjem shodu fašistov, so že v ponedeljek pozvali slovensko vlado, naj italijanski državi pošlje noto, s katero bi poskušali doseči preprečitev sobotnega shoda v Gorici.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so za Svet24 dejali, da so v pogovorih z italijansko stranjo izrazili zaskrbljenost, ki se pojavlja v Sloveniji zaradi sobotnega shoda organizacije CasaPound. Novogoriški župan Matej Arčon nam je ob tem dejal, da ga občinska uprava sosednje Gorice o shodu ni obvestila, vsem prebivalcem tega prostora pa je položil na srce, naj ne nasedajo provokacijam in se ne odzivajo.

Jutrišnji shod je vsekakor treba obsoditi, a obsoditi je treba tudi retoriko nekaterih slovenskih politikov, ki zmanjšujejo pomen antifašističnega boja, na katerem je bila osnovana moderna Evropa. Zanikanje narodnoosvobodilnega boja, s katerim nam je uspelo izgraditi lastno državo in doseči samostojnost, pa le še poglablja razdor med Slovenci.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste