Svet

Kriminalizacija protestov v Španiji

STA
27. 3. 2015, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Španski parlament je v četrtek sprejel dva nova zakona s področja javne varnosti, ki med drugim zaostrujeta kazni proti nasilnim protestnikom. Vladajoča Ljudska stranka (PP) ju je potrdila kljub nasprotovanju opozicije, da gre za omejevanje pravice do protestiranja in svobode izražanja. Pred parlamentom so potekale tudi demonstracije.

Reuters

Z enim od zakonov je Španija zdaj ponovno uvedla dosmrtni zapor za najhujše zločine, kot je na primer umor otroka ali pa teroristično dejanje. V primeru obsodbe na dosmrtno ječo bi obsojenec za pomilostitev lahko zaprosil šele po 25 do 30 letih zaporne kazni.

Z drugim zakonom so prenovili zakon o javni varnosti in uvedli možnost izrekanja visokih glob za kršitve javnega reda in miru tudi brez zaslišanja pred sodnikom. Sporne so predvsem visoke kazni za protestiranje brez dovoljenja oblasti.

Te kazni bodo lahko dosegale celo višine do 600.000 evrov za nedovoljene demonstracije v bližini ključnih infrastrukturnih objektov, kot so na primer glavna križišča v mestih ali pa jedrske elektrarne, rafinerije in telekomunikacijske stavbe, če bi to ogrožalo javno varnost ali motilo javne storitve.

Kazni do 30.000 evrov so predvidene tudi za proteste v bližini stavbe parlamenta, kadar bi oblasti ocenile, da je prišlo do "resnih kršitev javne varnosti". Kaznovani bi lahko bili tudi demonstranti, ki ne bi sodelovali v nasilnih dejanjih.

Kazen 30.000 evrov je predvidena tudi za preprečevanje vladnim uslužbencem pri njihovem izvrševanju administrativnih ali sodnih nalogov, kar bi lahko veljalo za upiranje prisilnim izselitvam. Samo lani je bilo v Španiji 35.000 takih primerov.

Kritiki opozarjajo, da bi zakon o javni varnosti lahko omejeval ne le pravico do protestiranja, ampak celo medijsko svobodo, saj vsebuje določilo, ki grozi s kaznijo za "nepooblaščeno objavljanje fotografij pripadnikov policije".

Poleg tega bo imela policija zdaj moč, da takoj izžene pribežnike v španski enklavi v Maroku Cevto in Melilo, ki sta edini kopenski meji Evrope s Severno Afriko.

Zakon o javni varnosti je bil v parlamentarni proceduri že tri leta. Vladajoča Ljudska stranka premierja Mariana Rajoya ga je predlagala po izbruhu nasilnih protivladnih protestov zaradi uvajanja varčevalnih ukrepov. Na ta način bi iz protestov izločili tiste, ki so nasilni, so utemeljevali.

V opoziciji so menili, da je celoten duh obeh zakonov represiven. "To je vizija državljana kot nevarnega državljana, takega, ki povzroča težave," je dejal poslanec opozicijskih socialistov Ignacio Sanchez Amor.

Kritike je izrekel tudi Amnesty International, saj da gre za napad na pravice in svoboščine Špancev, migrantov in beguncev. Podobno kritični so bili tudi v organizacijah Human Rights Watch in Greenpeace.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov