Svet

ZDA v Jemnu na strani Savdske Arabije

STA
27. 3. 2015, 08.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

ZDA so se v državljanski vojni znotraj Jemna postavile na stran Savdske Arabije, ki je s koalicijo zalivskih držav sprožila zračno ofenzivo proti upornim Hutijem. Washington opozarja na prisotnost iranskega orožja v Jemnu, obenem pa zadnji zaplet naj ne bi imel vpliva na iranska jedrska pogajanja.

Reuters

Šiitski Hutiji so februarja osvojili jemensko prestolnico Sano, trenutno pa oblegajo pristanišče Aden na jugu države. Pridružile so se jim sile zveste nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, ki je pred dvema letoma odstopil s položaja zaradi množičnih protestov. Hutijske sile okrog Adena sedaj vodi njegov sin.

Saleha je nasledil Aberabo Mansur Hadi, ki je februarja moral pobegniti v Aden, sedaj pa je od tam pobegnil v savdsko prestolnico Rijad. Od tem bo potoval v Egipt, kjer se v soboto začenja dvodnevna konferenca Arabske lige, katere generalni sekretar Nabil al Arabi je že izrazil podporo savdski zračni ofenzivi.

Savdska Arabija trdi, da ima koalicijo desetih zalivskih držav, med njimi Združene arabske emirate, Kuvajt, Katar in Bahrajn, ki so prispevale svoja letala za ofenzivo. Pridružujejo se tudi Egipt, Maroko, Jordanija in Sudan.

Savdska Arabija je na meji z Jemnom mobilizirala 150.000 vojakov, ki so pripravljeni na kopensko ofenzivo. Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi je sporočil, da bo tudi sam poslal kopenske sile v Jemen, če bo to potrebno.

Razmere v Jemnu so zapletle protiteroristične operacije ZDA proti Al Kaidi na arabskem polotoku, ki še vedno nadzira velik del ozemlja države. Američani so imeli zeleno luč in logistično podporo za napade z brezpilotnimi letali in druge operacije od Saleha in Hadija.

Sedaj so ostale brez obeh, pri čemer bi jim lahko bili Hutiji naravni zaveznik, vendar si Savdska Arabija ne želi šiitske vlade pod vplivom regionalnega rivala Irana na svoji južni meji.

Washington mora ohraniti zavezništvo z Rijadom, saj so morebitni boljši odnosi s Teheranom še zelo daleč in odvisni od uspešnega izida jedrskih pogajanj. Francoska tiskovna agencija AFP navaja besede ameriških državnih uradnikov, ki pravijo, da trenutno dogajanje glede Jemna ne bi smelo vplivati na potek iranskih jedrskih pogajanj.

Kljub temu je član sveta za nacionalno varnost Alistair Baskey dejal, da Belo hišo skrbijo poročila o iranskih aktivnostih v Jemnu in prisotnost iranskega orožja. Washington hkrati priznava, da ni nobenih dokazov, da so Hutiji pod operativnim nadzorom Teherana, ki je savdske zračne napade kritiziral kot nevarno kršitev nacionalne suverenosti Jemna.

ZDA operacijam Savdske Arabije in zaveznikov nudijo logistično in obveščevalno podporo. V Savdski Arabiji imajo 12 svetovalcev, ki usklajujejo pomoč. Njihovo prisotnost naj bi v prihodnjih dneh razširili. Gre za pomoč v letalskih tankerjih in radarskem nadzoru.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov