Svet

Juncker nadaljuje pogovore s komisarskimi kandidati

STA
3. 9. 2014, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Bruslju nadaljuje pogovore s kandidati za evropske komisarje, je potrdila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud. Dosedanjih pogovorov ni želela komentirati niti ni mogla napovedati, kdaj pogovori bodo končani, saj Belgija še ni sporočila imena svojega kandidata.

Reuters
Bertaudova je novinarjem pojasnila, da so glede imenovanja belgijskega kandidata v tesnem stiku z belgijskimi oblastmi, a za zdaj še ni znano, kdaj bo Belgija kot zadnja članica unije sporočila svojo odločitev.

Če bo Belgija za komisarski položaj predlagala žensko, bo najverjetneje rešila Junckerjevo zadrego z zadostnim številom komisark v ekipi. V Evropskem parlamentu so namreč nakazali, da ne bodo potrdili nove komisije, če v njej ne bo najmanj devet žensk, kolikor jih je bilo v ekipi Joseja Manuela Barrosa.

Bertaudova je danes na Twitterju zapisala, da ima Juncker z imenovanjem Poljakinje Elzbiete Bienkowske zdaj že sedem kandidatk.

V Bruslju krožijo ugibanja, da bi si utegnila premisliti tudi Romunija in namesto sedanjega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa imenovati žensko, a Bertaudova danes ni želela komentirati, katerega spola je romunski kandidat. Potrdila je le, da se bo Juncker s "kandidatom iz Romunije" pogovarjal v četrtek.

Junckerjeva tiskovna predstavnica sicer na Twitterju sproti objavlja, s kom se pogovarja prihodnji predsednik komisije. Danes je tako že obvestila javnost o pogovorih s kandidati iz Estonije, Nemčije in Švedske Andrusom Ansipom, Güntherjem Oettingerjem in Cecilio Malmström.

V torek pa je Juncker opravil pogovore s slovensko kandidatko, premierko v odhodu Alenko Bratušek, pred tem pa še s komisarskimi kandidati iz Latvije, Finske, Bolgarije in Nizozemske. Po neuradnih informacijah se je v torek pogovarjal s kandidati, ki naj bi imeli v prihodnji komisiji podpredsedniške položaje in neke vrste usklajevalno vlogo.

Poteka dosedanjih pogovorov Bertaudova danes ni želela komentirati. Dejala je le, da Juncker na pogovorih preverja "splošno usposobljenost, neodvisnost in integriteto kandidatov".

Odločitev o razdelitvi resorjev bo Juncker po napovedih sporočil šele, ko bo opravil pogovore z vsemi kandidati, najverjetneje sredi prihodnjega tedna. A mediji že ugibajo, kdo bi utegnil zasesti najpomembnejša mesta v prihodnji komisiji in kako naj bi ta delovala po novem.

Britanski časnik Financial Times (FT) tako danes piše, da bo Juncker temeljito prevetril komisijo in se osredotočil na glavne prednostne naloge ter tako odgovoril na očitke, da je bila komisija doslej preveč zbirokratizirana za učinkovit odgovor na gospodarsko krizo.

Med najpomembnejšimi novostmi naj bi bilo več pristojnosti za podpredsednike Evropske komisije, ki naj ne bi imeli lastnih resorjev, temveč naj bi nadzirali delo skupin ostalih komisarjev. V novi komisiji naj bi bilo od štiri do šest podpredsednikov, še piše časnik.

Med najbolj zaželenimi so komisarska mesta s področja gospodarstva. FT, ki se sklicuje na navedbe evropskih diplomatov, piše, da bi jih lahko zasedel kateri od bivših premierjev, ki so kandidati za komisarje. Za podpredsednika za področje gospodarstva se najpogosteje omenja bivšega finskega premierja Jyrkija Katainena, v igri naj bi bila tudi Latvijec Valdis Dombrovskis in morda danska ministrica za gospodarstvo Margrethe Westager.

Položaj komisarja za gospodarstvo pa naj bi kljub nasprotovanju Nemčije že imel v rokah nekdanji francoski finančni minister Pierre Moscovici. Juncker je dobre položaje obljubil tudi ženskam. Med drugim naj bi dober položaj obljubil tudi Belgiji, če bo predlagala komisarko; dobila naj bi položaj komisarja za konkurenčnost, ki naj bi po novem imel več pristojnosti.

Velike spremembe se po pisanju FT obetajo tudi v generalnem direktoratu za notranji trg in storitve, kjer naj bi Juncker ustanovil nov oddelek, pristojen za londonski City in zagotavljanje finančne stabilnosti.

Po razdelitvi resorjev čakajo komisarske kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov