Svet

Obama: Obglavljenje novinarja ne bo zastrašilo ZDA

STA/J.P.
3. 9. 2014, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Smrt ameriškega novinarja Stevena Sotloffa, ki ga je Islamska država (IS) obglavila, ne bo zastrašila ZDA, je danes zatrdil ameriški predsednik Barack Obama. Obsodil je umor že drugega ameriškega novinarja s strani islamskih skrajnežev, pri čemer so se mu pridružili tudi številni drugi svetovni voditelji.

Arhiv Svet24

Obama je dejanje obsodil kot "grozljivo dejanje nasilja" in dejal, da je cilj Washingtona, da IS ne bo več predstavljal grožnje za regijo. Vendarle bo to terjalo čas in je odvisno od tesnega sodelovanja s partnerji v regiji, je še poudaril.

Bela hiša je sporočila, da je posnetek usmrtitve 31-letnega Sotloffa, ki naj bi imel tudi izraelsko državljanstvo, pristen. Gre za obglavljenje že drugega ameriškega novinarja s strani Islamske države, ki je junija na zasedenih območjih Iraka in Sirije razglasila kalifat.

Umor Sotloffa sta sicer obsodila tudi francoski predsednik Francois Hollande in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Po besedah Hollanda "barbarsko dejanje razkriva nizkotno naravo IS". Ban je medtem dejal, da ne bo nikoli sprejel zastraševanja celotnih skupnosti z grozljivimi zločini.

Po strani so se ji poleg iraških postavile tudi kurdske sile na severu države, katerim so nato z zračnimi napadi na položaje skrajnežev priskočile ZDA. Zamaskirani moški je tako v primeru Foleyjeve kot Sotloffove usmrtitve dejanje pripisal prav tem napadom in posvaril pred nadaljnjimi žrtvami, če se ne bodo nehali.

Medtem ko je že ob usmrtitvi Foleyja grozil z umorom Sotloffa, je tokrat kot naslednjo žrtev predstavil britanskega državljana - šlo naj bi za Davida Cawthorna Hainesa.

Britanski premier David Cameron, ki je usmrtitev Sotloffa označil kot "odvraten in barbarski umor", je za danes že sklical zasedanje varnostnega kabineta Cobra. Kot je po njem zagotovil britanski zunanji minister Philip Hammond, bo Velika Britanija preučila vse mogoče možnosti, da Britanca v rokah skrajnežev zaščitijo, poroča britanski BBC.

Velika Britanija se ni pridružila ameriškim zračnim napadom na skrajneže, sodeluje pa v oboroževanju Kurdov, ki se na severu države borijo proti džihadistom, in je odvrgla pomoč ljudem, ki so jih na gori Sindžar in v mestu Amerli obkolili borci IS.


Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov