Svet

Na Hrvaškem se Sava umirja, a nasipe dodatno krepijo

STA/M.J.
20. 5. 2014, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Reka Sava se na najbolj ogroženih območjih na Hrvaškem počasi umirja. Pri Slavonskem Brodu in Županji je danes za dobrih deset centimetrov nižja kot v ponedeljek zvečer, kažejo podatki javnega podjetja Hrvatske vode. Zaradi razmočenih utrjenih pasov zemljišč na več koncih utrjujejo nasipe ob Savi.

Reuters

Najslabše razmere so na območju Županje, kjer so v ponedeljek evakuirali tudi tiste ljudi, ki so od sobote zavračali odhod z domov. Nadaljujejo tudi evakuacijo domačih živali. Celotno območje je zaprto za vse, razen za ekipe, ki izvajajo evakuacijo, so danes sporočili iz državne uprave za zaščito in reševanje (Duzs). Kot so dodali, je policija preprečila nekaj poskusov ropov zapuščenih hiš, strojev in živali.

V ponedeljek so na območju Rajevega Sela, kjer je Sava konec prejšnjega tedna prebila nasip in poplavila več naselij pri Županji, našli še drugo žrtev letošnjih poplav. Eno osebo pa še pogrešajo.

V več naseljih v Posavini, kot so Drenovci, Đurići, Posavski Podgajci, Štitar, Babina Greda in Vrbanja, so razmere slabe, a nadzorom, navaja Duzs na svoji spletni strani.

Prebivalci, ki niso želeli zapustiti domov, zahtevajo vreče in pesek, da bi utrdili obrambo svojih naselij. Velik problem predstavljajo tisti, ki na lastno pobudo prihajajo na ogrožena območja, da bi pomagali, a ustvarjajo zgolj gnečo in dodatno zapletajo razmere, poudarja Duzs.

Kot so dodali, so pripadniki civilne zaščite in prebivalci minulo noč utrjevali razmočen savski nasip na območju Slavonskega Broda. Nasipi niso popustili, so danes sporočile mestne oblasti. Opozarjajo državljane, naj ne nasedajo dezinformacijam o rušenju nasipov. Sava se je na tem delu v zadnjih 24 urah znižala za približno 30 centimetrov, je še ocenil Dusz.

Stanje na poplavljenih območjih v požeško-slavonski županiji se normalizira. Sanirajo posledice poplav in ocenjujejo škodo. Še zmeraj je zaprta železniška proga Pleternica-Požega-Velika pa tudi nekaj lokalnih cest.

Na območjih, s katerih se je voda umaknila, ni nevarnosti epidemije, sicer pa državljane opozarjajo, naj se držijo pravil higiene in dezinfekcije, je sporočil hrvaški zavod za javno zdravstvo. Prepovedana je uporaba vode iz vodnjakov na ogroženih področjih.

Hrvaški urad za upravljanje z državnim premoženjem je odločil, da bodo prosta stanovanja v državni lasti v več slavonskih mestih začasno dali v uporabo prebivalcem, ki so morali zapustiti domove zaradi poplav.

Medtem pa so hrvaški državljani izkazali veliko solidarnost z rojaki na vzhodu Slavonije ob reki Savi. Po vsej državi zbirajo različno humanitarno pomoč, ki jo pošiljajo na ogrožena območja. Približno dva milijona hrvaških državljanov je s svojimi telefonski klici prispevalo denar za žrtve poplave.

Hrvaška vlada je napovedala, da bo v celoti financirala sanacijo in prenovo poplavljenih območjih. Prosili bodo denar tudi iz solidarnostnega sklada EU.

Humanitarno pomoč Hrvaški, BiH, in Srbiji, ki so jih prizadele obsežne poplave, so danes napovedale tudi ZDA.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste