Svet

EU dosegla dogovor o drugem krogu sankcij proti Rusiji

STA
17. 3. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zunanji ministri EU so danes sprožili drugi krog sankcij proti Rusiji, ker ni ukrepala za zmanjšanje napetosti v Ukrajini. Ta vključuje prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja 21 ruskim in krimskim politikom ter predstavnikom vojaških sil, odgovornim za ogrožanje ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine.

Reuters

Na kazenskem seznamu je osem politikov s Krima in trinajst Rusov, med katerimi je deset politikov in trije predstavniki vojaških sil, a nobenega člana ruske vlade. Sankcije bodo po navedbah virov pri EU začele veljati že danes.

Obenem je iz Washingtona prišla novica, da je ameriški predsednik Barack Obama odredil zamrznitev premoženja sedmim ruskim politikom, med katerimi je tudi podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, bivši ruski veleposlanik pri zvezi Nato.

A tudi v EU bodo v prihodnjih dneh sledili nadaljnji ukrepi, je ob sprejetju odločitve napovedal vodja litovske diplomacije Linas Linkevičius.

Več ministrov, med njimi nemški Frank-Walter Steinmeier in francoski Laurent Fabius, je danes poudarilo, da mora EU Moskvi poslati odločno sporočilo, a ne sme zapreti vrat do diplomatske rešitve.

Zunanji ministri so sicer pričakovano ostro obsodili "nezakonit" nedeljski referendum, na katerem se je ob 83-odstotni udeležbi 97 odstotkov volivcev izreklo za priključitev Krima Rusiji. Gre za jasno kršitev ukrajinske ustave, zato unija izida ne priznava.

Referendum je potekal ob očitni prisotnosti oboroženih vojakov, ob ustrahovanju civilnih aktivistov in novinarjev, blokadi ukrajinskih televizijskih programov in motnjah v civilnem prometu na Krim in s polotoka, so še zapisali ministri v sklepih.

Poleg tega obstajajo jasna znamenja krepitve ruskih vojaških sil na Krimu ter zavračanja dostopa predstavnikom ZN in Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) do Krima; EU sicer poziva k takojšnji napotitvi opazovalne misije Ovse v Ukrajino.

V tem kontekstu so danes sprožili drugi krog sankcij v skladu s tristopenjskim načrtom, ki ga je pred desetimi dnevi sprejel vrh unije. V prvem krogu so zamrznili pogovore o vizumski liberalizaciji ter novem sporazumu o odnosih med EU in Rusijo.

Obenem so tedaj Rusijo pozvali k takojšnjemu dialogu z Ukrajino in ukrepanju za zmanjšanje napetosti, vključno z umikom ruskih vojakov na izhodiščne položaje v oporiščih na Krimu, v nasprotnem primeru pa napovedali drugi krog sankcij.

EU je tako sedaj dala v višjo prestavo. S tem želi Moskvi posredovati zelo jasno sporočilo, da so njena dejanja v 21. stoletju nesprejemljiva, je ob prihodu dejal britanski zunanji minister William Hague.

Kot Litovec je tudi Britanec dejal, da je EU pripravljena stopiti še korak dlje, če Moskva ne bo ustrezno ukrepala - sodelovala v diplomatskem iskanju rešitve.

V tretjem krogu je vrh pred desetimi dnevi v primeru stopnjevanja agresije predvidel gospodarske sankcije proti Rusiji. O tem bo razpravljal in odločal vrh unije, ki se sestane v četrtek in petek.

Ob robu vrha konec tedna je predviden tudi podpis političnega dela sporazuma o krepitvi vezi z Ukrajino. Celovit sporazum bi EU in Ukrajina morala podpisati novembra, a si je tedanji predsednik Viktor Janukovič tik pred zdajci premislil. To je tudi sprožilo proteste in krizo v Ukrajini.

V Bruslju je danes tudi ukrajinski zunanji minister Andrij Dešicja, ki se je sestal z generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov