Svet

London svetoval Indiji glede napada na zlati tempelj leta 1984

STA
4. 2. 2014, 18.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Britanska uradna preiskava je pokazala, da je Velika Britanija vojaško svetovala Indiji pri načrtovanju krvavega napada na sikhe v njihovem zlatem templju v Amritsaruju leta 1984, vendar je imelo to svetovanje omejen vpliv, je danes povedal britanski zunanji minister William Hague.

Britanski premier David Cameron je januarja odredil preiskavo domnevne vloge Londona v tej operaciji indijske vojske, potem ko so bili objavljeni doslej tajni vladni dokumenti, ki so kazali, da je vlada takratne premierke Margaret Thatcher poslala časnika elitnih enot SAS, da je svetovala New Delhiju pri pripravi napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indijska vojska je junija 1984 izvedla šestdnevni napad na zlati tempelj, najsvetejši kraj za sikhe, da bi iz njega izgnala sikhovske separatiste, ki so se tam skrivali več let. V operaciji je bilo po podatkih indijske vlade ubitih več kot 500 ljudi, tudi vojakov. Po sikhovskih podatkih je bilo ubitih več tisoč ljudi, med njimi tudi nedolžni romarji.

Temu napadu je sledila vrsta krvavih povračilnih napadov. Nekaj mesecev po napadu sta oktobra istega leta indijsko premierko Indiro Gandhi ubila njena dva sikhovska telesna čuvaja. Mesec kasneje je bilo v nemirih proti sikhom po Indiji ubitih več kot 3000 ljudi.

Hague, ki je v parlamentu predstavil izsledke preiskave, je poudaril, da je šlo "izrecno za omejeno svetovanje, ki ga je Britanija nudila indijski vladi v začetni fazi". London je v Indijo nekaj mesecev pred napadom poslal vojaškega častnika, vendar pa so imeli njegovi nasveti omejen vpliv, kasneje izvedena operacija pa je bila povsem drugačna od njegovega predlaganega pristopa, je poudaril.

Še posebej so v poročilu izpostavili to, da Indija ni upoštevala njegovih priporočil za zmanjšanje žrtev z elementom presenečenja in uporabo helikopterjev. Poudarili so tudi, da Velika Britanija ni nikoli ponudila urjenja ali opreme za izvedbo napada.

Hague je zavrnil namigovanja nekaterih britanskih sikhov, da je London dal nasvet v upanju, da bi britanska podjetja dobila vojaška naročila. Poudaril je tudi, da London pred izvedbo napada o njem ni bil obveščen.

Upokojeni indijski general Kuldip Singh Brar, ki je vodil napad, je minuli teden dejal, da prvič sliši, da bi bil London na kakršenkoli način vpleten v napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sikhovske skupine v Veliki Britaniji so kritizirale vladno preiskavo, saj menijo, da bi morali vanjo vključiti tudi omenjene dogodke po napadu na zlati tempelj.

V Veliki Britaniji živi okoli 800.000 sikhov, skupno pa je okoli 1,5 milijona prebivalcev indijskega porekla.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan