Svet

Koga je ogrožala princesa Diana?

Črt Kaker
19. 8. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Konec avgusta bo minilo šestnajst let, odkar je v tragični prometni nesreči v pariškem predoru umrla princesa Diana (36). In zdaj, v času veselja ob rojstvu bodočega britanskega kralja, se, kot kaže, preiskava o smrti ljudske princese znova odpira.

Reuters
Mineva 16 let od njene smrti ...

Britanska policija proučuje nove informacije, ki jih je pred kratkim pridobila v zvezi s smrtjo princese Diane in Dodija al Fayeda leta 1997. Kot so poudarili na Scotland Yardu, za zdaj le »ocenjujejo relevantnost in kredibilnost« teh informacij, kar pa še ne pomeni sprožitve nove preiskave o njuni smrti. Več britanskih časnikov namiguje, da bi lahko šlo pri novih informacijah za obtožbe o vpletenosti vojske v smrt takrat 36-letne princese in 42-letnega bogatega poslovnoža. Te informacije naj bi policiji posredoval neki vir iz policijskih vrst.

Spomnimo. 'Princesa ljudskih src', kot so jo mnogi Otočani in ostali z naklonjenostjo imenovali, je skupaj s partnerjem Dodijem al Fayedom umrla v prometni nesreči v Parizu, po nekaterih informacijah le dan prej, preden bi par javno objavil zaroko. Na poti iz znanega hotela Ritz, kjer sta preživela večer, ju je zasledovala množica paparacev. Nesreča se je zgodila le malo po polnoči, ko je mercedes z Diano in Dodijem trčil v steber v predoru Alma. Smrt Dodija in voznika so reševalci razglasili že na kraju nesreče, Diano pa so v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, kjer je nekaj ur pozneje umrla. Nesrečo je preživel le Dodijev telesni stražar. Po uradnih poročilih naj bi nesrečo zakrivil voznik Henri Paul, saj je vozil pod vplivom alkohola in v predor pridrvel s približno 190 km/h.

Le nekaj ur po njeni tragični smrti so se že pojavile prve govorice o zaroti. Kot glavna krivca sta se v medijih največkrat pojavila britanska obveščevalna služba Mi6 in celo britanska kraljeva družina. Motiv za umor princese Diane naj bi bila njena vedno večja priljubljenost in govorice, da naj bi se Diana poročila z Dodijem, muslimanom, ki bi tako postal očim Williamu in Harryju.

Druga teorija pravi, da je princesa Diana, naveličana nenehnih vdorov v zasebno življenje, uprizorila lastno smrt, po kateri se je umaknila iz javnega življenja. Po drugi razlagi iste teorije je Diana to sicer poskušala storiti, a se je načrt tragično končal. Najbolj razširjena je teorija o zaroti britanske obveščevalne službe. Po tej teoriji naj bi umor princese Diane izvedla majhna celica zunanje varnostnoobveščevalne službe Mi6, ki je princeso Diano dojemala kot grožnjo kraljici Elizabeti II. in celotni državi. Bali naj bi se, da se bo Diana zaradi ljubezenske zveze z Dodijem spreobrnila v islam, kar bi lahko povzročilo, da se bosta v islam spreobrnila tudi njena sinova. Sumljiv pa je tudi status Dianinega voznika Henrija Paula. Britanski preiskovalci so namreč odkrili, da je imel Henri Paul več različnih bančnih računov, večinoma pri švicarskih bankah, in na njih veliko večje vsote denarja, kot bi lahko pričakovali, da jih ima navaden šofer. Vse to naj bi namigovalo na to, da je bil Henri Paul sodelavec Mi6 in da je torej obveščevalnovarnostna agencija res zakrivila smrt priljubljene princese. Teorij zarote je še nekaj, znano pa je eno. Dianina smrt bo za vekomaj zakrita s tančico skrivnosti.

Reuters
Od kod Dianinemu šoferju toliko denarja?

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov