Svet

Ali papež sploh ve?!

Gorazd Suhadolnik
18. 7. 2013, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi obiska papeža Frančiška (76) v Braziliji so posekali na stotine dreves v zaščitenem deževnem gozdu. Romarji bodo lahko uživali v maši v ogolelem delu nacionalnega parka.

Reuters
Papež z dejanji Brazilcev zagotovo ne bo zadovoljen.

Papež Frančišek, ki se na vsakem koraku zavzema za skromnost in sočutje, zagotovo ne bo zadovoljen, ko bo izvedel, kaj so zaradi njegovega obiska v Braziliji zagrešili cerkveni dostojanstveniki. Tamkajšnje oblasti so namreč kazensko ovadile odgovorne v Cerkvi, ker so dali v nacionalnem parku posekati več kot 300 zaščitenih, stoletja starih dreves, da bi se lahko verniki med obiskom papeža Frančiška v Riu de Janeiru udeležili slavnostne maše. Papež bo prvi mednarodni obisk v največji katoliški državi na svetu začel 25. julija.

Zaradi papeža bo padel gozd.

Organizatorji dogodka iz škofije Sao Sebastiao de Itaipu v mestu Niteroi so zatrdili, da so morali očistiti zavarovano območje atlantskega deževnega gozda, da bi zagotovili prostor za osemsto romarjev. Zato so dali posekati 334 dreves na robu nacionalnega parka Serra da Tiririca. Zemlja, na kateri so rasla drevesa, je sicer v lasti Cerkve. Podžupan Niteroja Axel Grael je povedal, da Cerkev ni zaprosila za dovoljenje, da poseka gozd.

»Ta dogodek je obžalovanja vreden,« je dejal podžupan. »Katoliški svetovni dan mladih bi moral biti izobraževalen, pokazati bi moral zavezanost k okolju in prihodnosti. Ta posek je kaznivo dejanje.« Predstavnik okoljskega inštituta iz Ria de Janeira, ki je pristojno za gozdove, je dejal, da ne bi nikoli dovolili takšnega uničenja gozda. »Posekali so varovalni pas nacionalnega parka Tiririca. Tega jim nikoli ne bi dovolili. Gre za pomemben del ogroženega Atlantskega deževnega gozda. Ovadili jih bomo zaradi kaznivega dejanja.«

Škofija Sao Sebastiao de Itaipu naj bi, po tem, ko je bila neprecenljiva škoda že storjena, ponudila, da po koncu verskega festivala na opustošenem območju zasadi nova drevesa. Prvič se je sicer zgodilo, da so se organizatorji svetovnega dneva mladih znašli v škripcih zaradi grobega posega v občutljivo okoljsko ravnovesje.

Že v začetku meseca je mestni svet v Riu de Janeiru dobil prošnjo za odobritev poseka 11 kokosovih dreves ob plaži Leme, kjer bo čez teden dni maševal papež Frančišek. Dovoljenje je bilo že odobreno, zaradi množičnega nasprotovanja javnosti pa ga je župan Ria Eduardo Paes pozneje preklical. Organizatorji svetovnega dneva mladih pričakujejo dva milijona in pol obiskovalcev, največ jih bo iz Brazilije, ZDA in Argentine, med njimi pa bo tudi 8400 duhovnikov in 5500 novinarjev. Katehezo bodo izvajali v 26 jezikih na 270 lokacijah, v sto spovednicah bodo opravili štiri milijone spovedi, prizorišče papeževe maše, veliko za 150 nogometnih igrišč, pa bo varovalo 2800 vojakov in policistov.

Papež bo romarje prvič pozdravil že tri dni prej z odra nad slovito plažo Copacabana, za tiste, ki ga ne bodo mogli videti, pa bodo postavili 16 velikih zaslonov in 26 zvočnih stolpov.

Reuters
V parku Serra da Tiririca so posekali stoletna drevesa.
Reuters
Prizorišče papeževega nastopa na Copacabani.

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste