Svet

So lagali za evro?

STA / S.R.
26. 6. 2013, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italija je za izboljšanje javnofinančne slike v letih pred prevzemom evra leta 1999 z velikimi bankami sklenila več pogodb o izvedenih finančnih instrumentih, danes razkrivata časnika Financial Times (FT) in La Repubblica.

Thinkstock
Je Italija lagala, da je lahko prevzela evro?

Zaradi prestrukturiranja teh pogodb naj bi zdaj proračunu grozili stroški v višini osem milijard evrov. Na italijanskem finančnem ministrstvu so že zavrnili očitke, da naj bi Italija, evrska država z najvišjim absolutnim javnim dolgom, s tovrstnimi težko razumljivimi izvedenimi finančnimi instrumenti tako priredila svoje refinanciranje dolga, da je umetno znižala javnofinančni primanjkljaj.

Po navedbah finančnega ministrstva je teza, da se je Italija posluževala tovrstnih finančnih akrobacij za olepševanje javnofinančnih bilanc v ključnih letih pred uvedbo skupne evropske valute "povsem brez podlage".

Prav tako so po pisanju tujih tiskovnih agencij zagotovili, da je šlo pri teh izvedenih finančnih instrumentih za normalno upravljanje z javnimi financami, oziroma t.i. strategijo zavarovanja (hedging), da so te operacije prestale vse revizije računskega sodišča in evropskih organov ter da javne finance niso ogrožene.

Drugače piše posebno zaupno poročilo finančnega ministrstva, ki sta ga pridobila britanski in italijanski časnik. La Repubblica navaja izjave neimenovanega uradnika ministrstva, da je Italija z izvedenimi finančnimi instrumenti, predvsem s t.i. pogodbami o izmenjavah tveganja obrestnih mer (interest rate swap), v 90. letih minulega stoletja dejansko prikrojila javne finance.

Če je imela še leta 1995 javnofinančni primanjkljaj v višini skoraj osem odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je tega v letu 1997, ključnem za oceno spoštovanja maastrichtskih kriterijev, znižala na 2,7 odstotka BDP.

Ker ima Italija velikanski javni dolg in so vsakoletni stroški refinanciranja dolga visoki, naj bi si s temi težko razumljivimi posli zagotovila manjši pritisk dolžniškega bremena na javne finance v tistih letih. Na ta način naj bi od bank v teh letih na podlagi teh pogodb dobila nesorazmerno veliko plačil, ob tem pa se je zavezala za več lastnih odplačil v prihodnjih letih.

Če je to pisanje resnično, bi bila zgodba zelo podobna tisti v Grčiji, ki si je v letih pred prevzemom evra leta 2001 pomagala z raznimi finančnimi posli z vodilnimi investicijskimi bankami. Ta škandal je postal javen ravno ob izbruhu grške krize in je močno pretresel mednarodno javnost.

Ob tem naj bi ključni evropski voditelji za te italijanske posle vedeli, a niso hoteli ogroziti uvedbe evra, piše FT.

Zdaj pa naj bi tretja gospodarska sila območja evra morala plačati zapitek. Po poročanju obeh časnikov je lani Italija z bankami sklenila prestrukturiranje večine teh pogodb. Dogovorila naj bi se za podaljšanje rokov za odplačevanje obveznosti, a ob tem morala pristati na slabše odplačilne pogoje.

To naj bi za javne finance ravno v času, ko želijo v Rimu malo popustiti varčevalne vajeti, ustvarilo dodatne stroške, ki po ocenah FT znašajo okoli osem milijard evrov. Skupaj naj bi namreč te pogodbe znašale skoraj 32 milijard evrov. Kot rečeno, v Rimu zagotavljajo, da nevarnosti ni.

Tudi v Evropski komisiji pravijo, da ne gre za velike vsote in da to njihovih ocen ne spreminja. Evropska komisija je nedavno za Italijo predlagala zaključek postopka zaradi presežnega primanjkljaja.

Celotna zgodba pa pod drobnogled spet postavlja nekdanje delo sedanjega predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija. Ta je bil takrat direktor italijanske zakladnice. Draghi je bil pred časom na udaru že tudi zaradi spornih poslov italijanske banke Monte dei Paschi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste