Skupaj varno na šolskih poteh

"Poskrbimo, da bodo otroci varni ves čas, ne samo danes."

M.G.
2. 9. 2024, 10.06
Posodobljeno: 2. 9. 2024, 10.24
Deli članek:

Pred začetkom novega šolskega leta se začenja Nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, ki bo trajala do 8. septembra. Pred OŠ Stražišče v Kranju so ob tej priložnosti prvošolčke in njihove starše nagovorili Alenka Bratušek iz ministrstva za infrastrukturo, direktorica agencije za varnost prometa (AVP) Simona Felser, župan Kranja Matjaž Rakovec, vodja sektorja prometne policije na GPU Ivan Kapun ter ravnatelj OŠ Stražišče Pavel Srečnik.

Jure Klobčar
Govorniki, ki so pred OŠ Stražišče spregovorili o tem, kako je pomembna varnost v prometu.

Ob začetku novega šolskega leta so pred OŠ Stražišče v Kranju spregovorili o projektu varne poti v šole, ki ga skupaj pripravljajo ministrstvo za infrastrukturo, Agencija za varnost prometa (AVP), Policija in Mestna občina Kranj. Ob tej priložnosti so staršem in predvsem prvošolčkom o varnosti v prometu nekaj besed spregovorili tudi nekateri pristojni govorniki. Pred tem pa so najmlajše šolarje skupaj pospremili še do šole in tudi v praksi pokazali, kako je treba poskrbeti za varnost na poti.

Na dogodku za medije, starše in otroke je najprej je za mikrofon prijel Pavel Srečnik, ravnatelj OŠ Stražišče, ki je povedal, da je današnji dan predvsem namenjen varnosti. "Vsi skupaj smo odgovorni, da bodo naši otroci varni. Vemo, da nevarnosti obstajajo, naša naloga pa je, da otroke ozavestimo o tem." Ob tem je šolarjem zaželel tudi prijeten začetek šolskega leta.

Srečnik je mikrofon predal ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek. Ta je šolarjem povedala, da je danes eden izmed najpomembnejših dni v njihovem življenju ter dodala "Postali ste ne samo šolarji, temveč tudi najmlajši in najpomembnejši udeleženci v prometu." Poudarila je tudi, da naj otroci opomnijo tudi odrasle, če vidijo, da se ti ne držijo pravil. Predvsem pa jim je svetovala, da naj nikdar ne pozabijo, da je treba v prometu biti vedno previden.

Jure Klobčar
Najmlajše je pospremila na poti do šole tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.
Nato je spregovorila še direktorica AVP Simona Felser, ki je opomnila, da so lani v prometu umrli trije otroci, kar 25 otrok pa se je hudo poškodovalo, kar je za 47 odstotkov več kot lani. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se to ne ponovi," je dejala. Povedala je, da je pomembno, da se zavedamo, da vsaka nepozornost lahko pripelje do velike tragedije. AVP pa je tukaj, da zagotavlja kresničke, informativna gradiva, ter skupaj s številnimi prostovoljci skrbi za varne šolske poti. Končala je z besedami, "Poskrbimo, da bodo otroci varni ves čas, ne samo danes."

Župan MO Kranj Matjaž Rakovec je dodal nekaj statističnih podatkov o številu učencev v občini Kranj. Šolski prag bo prvič prestopili 574 učencev, vseh šolarjev pa je nekaj čez 5 tisoč. Dogodek pa je zaključil Ivan Kapun iz generalne policijske uprave, ki je povedal, da je njihov cilj zagotoviti varnost na poti v in iz šole. Še posebej je izpostavil dejstvo, da so starši in odrasli tisti, po katerih se zgledujejo otroci, zato je nadvse pomembno tudi njihovo obnašanje v prometu.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste