Podnanos

Naplavine zasule tlakovan prehod čez Pasji rep

Alenka Tratnik
22. 6. 2024, 07.30
Deli članek:

Obilne padavine, ki so v začetku minulega tedna namočile Vipavsko dolino, so v potoku Pasji rep sredi vaškega jedra Podnanosa za sabo pustile več deset kubičnih metrov naplavin. Grušč in kamenje sta domačinom zasula stoletni prehod, ni pa jasno, kdo je pristojen za odstranitev.

Alenka Tratnik
Nekoč so tu vozili tudi s traktorji, zdaj je na poti 20 ali več kubičnih metrov kamenja in peska, a se ne zgodi nič.

»Tu čez se je od nekdaj vozilo z vozovi, traktorji, tudi z avtomobili ... Leta 2014, ko se je uredilo staro vaško jedro, se je strugo poglobilo, speljalo vso infrastrukturo in tlakovalo. Zdaj je neprehodna, po naših ocenah je naplavilo 20 ali 30 kubičnih metrov kamenja in peska,« je razmere po močnem deževju v začetku minulega tedna opisal eden od bližnjih sosedov, Darko Rosa.

Dnevi minevajo, naplavine ostajajo

Domačini so o tem obvestili občino, ta pa izvajalca javne gospodarske službe, družbo Hidrotehnik, so potrdili na občini. »Minilo je že nekaj dni, a se ni zgodilo še nič. Domačini bi strugo sami očistili, a se bojijo kazni. Upamo, da ne bo močnega dežja, sicer bo Pasji rep narasel in lahko se zgodi, da bo zalilo gase,« je dejal Rosa.

Za pojasnilo smo vprašali direkcijo za vode in tam so povedali, da je obvezna gospodarska javna služba urejanja voda opravila terenski ogled lokacije. »Ugotovljeno je bilo, da so nalivi v začetku tedna s seboj prinesli naplavine iz gorvodnih odsekov potoka. Material je večinoma ustavljen na območju pregaza, tlakovanega prehoda čez potok, in obokanega mostu, kar onemogoča prehod z vozili čez potok. Vzrok zastajanja materiala na lokaciji je umiritev padca nivelete ter razširitev struge zaradi obokanega mostu in tlakovanega prehoda čez potok. Odstranjevanje materiala na območju obokanega mostu in tlakovanega prehoda je dolžnost upravljavca gospodarske javne infrastrukture, to je Občine Vipava,« so pojasnili na direkciji.

Kdo je pristojen?

Za strugo gorvodno in dolvodno od zasutega kamnitega prehoda pa je, kot je mogoče sklepati iz odgovora, pristojna obvezna gospodarska javna služba urejanja voda (Hidrotehnik). »Obvezna gospodarska javna služba urejanja voda bo odsek uvrstila v program nujnih del in bo na območju dolvodno od mostu ter gorvodno od pregaza v najkrajšem možnem času izvedla odstranjevanje materiala iz struge,« so dodali.

Na občini so nad takim pojasnilom začudeni. »Gre za območje vodotoka, kjer občina nima pristojnosti posegati. Tudi iz grafičnega prikaza kategoriziranih cest na območju je razvidno, da prek potoka Pasji rep ne poteka nobena kategorizirana cesta oziroma pot,« pravijo na občini.

Estrada

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?