Volitve in referndumi

Pirc Musar upa na čim višjo volilno udeležbo, po besedah Klakočar Zupančič smo danes odločali o svoji prihodnosti

D.K./STA
9. 6. 2024, 19.07
Posodobljeno: 9. 6. 2024, 19.19
Deli članek:

Volilna kampanja za evropske volitve se je premalo posvečala pravim evropskim temam, kljub temu pa so ljudje vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo, je na volilni dan ocenila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ko se odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti, bi si želela, da je to Evropa, kjer se počutimo varne in svobodne, pa je ob oddaji glasu na volišču v Šentvidu v Ljubljani poudarila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Primož Lavre
Nataša Pirc Musar je oddala glas na Evropskih volitvah 2024 in glasovala na trojnem referendomu.

Po besedah Klakočar Zupančič smo Slovenci na današnjih volitvah odločali o svoji prihodnosti. "Ko se odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti, bi si želela, da je to Evropa, kjer se počutimo varne in svobodne. Da je to Evropa, kjer se ne bomo počutili sami in bomo deležni pomoči ter tudi sami pomoč dajali. Da je to Evropa, kjer ne bomo ločevali ljudi po osebnih lastnostih, na katere ne morejo vplivati, da je to Evropa povezovanja, ne delitev in ne sovraštva. Tega je bilo v zgodovini dovolj," je opozorila.

Osebno si želi, da izvoljeni evropski poslanci Slovenije v EU ne bi predstavljali na način, kot ga je bilo mogoče videti v preteklosti, in sicer, da se Evropo izkorišča za notranjepolitične boje.

Glede kampanje za volitve v Evropski parlament je ocenila, da se je treba iz vsake nekaj naučiti in to potem uporabiti v naslednji. "Predvsem pa ne more biti samo kampanja tista, ko se ljudem nekaj ali obljublja ali ko se kakšna stvar zgodi," je izpostavila.

Klakočar Zupančič upa, da se bodo stvari, ki so pomembne za državljane na notranjepolitičnem in zunanjepolitičnem področju, v prihodnje dogajale čez ves mandat, in ne samo v času volilne kampanje. "To ni prav. (...) Izvoljeni smo zato, da delamo ter da delamo dobro za našo državo in tudi za EU, kar pa ne sme biti skoncentrirano samo v času kampanje," je poudarila.

Glede posvetovalnih referendumov, ki potekajo sočasno z evropskimi volitvami, je ocenila, da gre za pomembna vprašanja ter izrazila upanje, da se bodo "ljudje odločili po svoji vesti".

Želi si, da se bo volja volivcev, ki jo bodo izrazili na današnjih referendumih, uresničila tudi v zakonodajnem postopku in da "se sprejme ustrezna zakonodaja".

Klakočar Zupančič naj bi preostanek današnjega volilnega dne preživela z družino, večerno razglasitev rezultatov pa bo spremljala prek televizijskih ekranov.

Pir Musar izrazila pričakovanje, da bo današnja volilna udeležba višja kot pred petimi leti

Kot je ob oddaji glasu v kulturnem domu v Radomljah ocenila Nataša Pirc Musar, jo bo po zaprtju volišč neizmerno razveselila informacija o višji volilni udeležbi kot pred petimi leti, ko je bila Slovenija "na neslavnem tretjem mestu od spodaj navzgor z 29-odstotno udeležbo". V luči napovedi, ki kažejo, da bo volilna udeležba letos 40-odstotna, je izrazila upanje o "še kakšnem odstotku več" od tega.

O sami volilni kampanji, ki se je sklenila v petek, je poudarila, da se je ta po njenem mnenju premalo posvečala pravim evropskim temam, hkrati pa izrazila razumevanje do tega, da je bilo v tem obdobju na dnevnem redu tudi več notranjepolitičnih tem. Kljub temu so po njenih besedah državljani ob teh volitvah "vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo".

"Nenazadnje je 80 odstotkov vse zakonodaje, ki se jo sprejema v Evropskem parlamentu, treba preliti v slovensko zakonodajo ali jo neposredno uporabljati, zato so te volitve tako zelo pomembne. In ne pozabimo, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v EU," je spomnila.

Manj opazna od kampanje za evropske volitve je bila po njenih besedah referendumska. Ob tem se ji zdi, da je bila "vseeno malce bolj dostojna kot tista v pravih političnih razpravah".

Glede sočasne izvedbe treh posvetovalnih referendumov z evropskimi volitvami je vnovič poudarila, da temu ni naklonjena. Ob tem je spomnila na pobudo, ki jo je podala državnemu zboru glede tega, da bi imeli v Sloveniji enkrat na leto referendumski dan. "Razumem tudi argument, da gre v prvi vrsti za ekonomijo, če lahko tako rečem, ampak upam, da bomo enkrat v prihodnosti naredili ta referendumski dan," je še izpostavila Pirc Musar.

Predsednica je preostanek volilne nedelje sicer preživela na Goričkem. "Grem na evangeličansko mašo in potem 18. junija tudi na katoliško mašo pred dnevom državnosti," je dodala.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka