Pripravljeni na zimo

V Mariboru za zimsko službo letos rezerviranih 1,6 milijona evrov

A.S./STA
15. 11. 2023, 13.00
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 13.02
Deli članek:

Mestna občina Maribor je za izvedbo zimske službe Nigrada in njegovih podizvajalcev v zimski sezoni, ki uradno traja od 15. novembra do 15. marca, rezervirala 1,6 milijona evrov, je danes povedala vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor Suzana Fras.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po besedah Suzane Fras so lani za izvajanje zimske službe porabili nekaj manj kot 1,5 milijona evrov, glede na zadnje zime pa pričakujejo, da bo predvidena vsota zadoščala. "Če bo snežnih padavin več, kot jih je bilo v lanski zimi, bomo primorani zagotoviti dodatna sredstva," je dejala.

V Nigradu zatrjujejo, da so na zimo pripravljeni

Na sestanku štaba zimske službe so pristojni za izvajanje zimskega vzdrževanja pri Nigradu poleg akcijskega načrta predstavili zaloge posipnih materialov in Fras zagotavlja, da so ob začetku zimske službe ustrezno založeni s soljo in peskom.

Vodja službe, ki pri Nigradu skrbi za javne prometne površine in zimsko službo, Matjaž Kerbler, je na današnji predstavitvi zimske službe pred prihajajočo zimo povedal, da so prejšnji teden izvedli pregled vseh plužnih enot, za začetek sezone pa imajo na zalogi še približno 790 ton soli, skupaj s 430 kubičnimi metri posipnega peska in 120 kubičnimi metri mešanega agregata.

Program izvajanja zimske službe so uskladili z zahtevami krajevnih skupnosti in mestnih četrti, za izvajanje del pa bodo tudi letos imeli na voljo 80 plužnih enot in 150 sodelavcev. "Enote, ki so v stalni pripravljenosti, začnejo pluženje, ko na glavnih cestah zapade do deset centimetrov snega, kriterij za ostale ceste je 15 centimetrov," je razložil Kerbler.

Pomočnik načelnika mariborske postaje prometne policije Vojko Bevk je ob tem pozval voznike, naj pravočasno pripravijo vozila na zimske razmere in preverijo njihovo tehnično brezhibnost. Ob tem je spomnil, da je za vsa motorna in priklopna vozila od 15. novembra naprej obvezna zimska oprema, vozniki pa morajo v primeru snežnih padavin pred vožnjo obvezno očistiti vozila.

Predpisano zimsko opremo morajo imeti vozila tudi v zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo. "Od 15. novembra policisti ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjajo tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Predpisane kazni za kršitelje so v razponu od 40 do 500 evrov," je opozoril Bevk. Kot je dodal, je sicer kršiteljev iz leta v leto manj.

Izvajanje nadzora zimske službe bo opravljala medobčinska inšpekcija. Njena vodja Nina Majcenovič Mikl je danes poudarila, da so zaradi zagotavljanja varnosti in neovirane uporabe javnih prometnih površin upravniki ali lastniki oz. uporabniki zgradb dolžni poskrbeti za odstranitev ledenih sveč s streh in žlebov. Pred tem morajo ustrezno zavarovati pločnike, prav tako so dolžni poskrbeti, da so pročelja zgradb, obrnjena k prometnim površinam, opremljena z vzdrževanimi žlebovi in odtoki za meteorne vode.

Opozorila je tudi, da je sneg pri čiščenju prepovedano odmetavati na javne prometne površine, v času odstranjevanja snega s slednjih pa so lastniki dolžni pravočasno umakniti svoja vozila. V primeru nespoštovanja pravil je zagrožena kazen v višini 200 evrov.

Nigrad bo tudi v času trajanja letošnje zimske sezone sol za posip zagotovil tudi občanom. Ob predložitvi osebnega dokumenta je lahko prevzamejo do 20 kilogramov na sedežih mestnih četrti in krajevnih skupnosti v času uradnih ur.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste