Česa takšnega ne pomnijo

Foto: »V Piranu kot bi bil konec sveta,« na obalo pometalo do 50 večjih skal, zalilo hotel, uničilo lokale

S.R.
3. 11. 2023, 16.38
Posodobljeno: 3. 11. 2023, 19.54
Deli članek:

O dramatičnih razmerah poročajo tudi z Obale, kjer pustoši močan jugozahodnik. Česa takšnega, kar se je odvilo v Piranu, domačini ne pomnijo.

Primorske novice / GB Koper
V Piranu so močni sunki vetra z valobrana na obalo pometali 30 do 50 večjih skal.

Na Obali so se že v noči na petek oglasile opozorilne sirene, saj je morje prestopilo obalno črto. Dodatno težavo so predstavljale obilne padavine, zaradi česar je preplavilo del starega središča Izole. Do zgodnjih jutranjih ur so se razmere nekoliko umirile, nato se je malo po 9. uri v Piranu zaradi visokega plimovanja znova sprožil alarm.

Tekom dneva so se kot kaže dramatične razmere nadaljevale. Meteorologi pri Agenciji RS za okolje (Arso) so že zjutraj opozorili, da bo morje poplavljalo v višini približno 30 centimetrov, pri čemer bo visoka gladina morja sovpadla z okrepljenim jugozahodnim vetrom. Razmere v Piranu je medtem za Primorske novice opisal namestnik poveljnika piranske Civilne zaščite in pripadnik koprske gasilske brigade Peter Ventin. Po njegovih navedbah je "v Piranu kot bi bil konec sveta. Res je grozno." Dodal je, da je tokrat svojo moč pokazal jugozahodnik, pri čemer so močni sunki vetra z valobrana na obalo pometali 30 do 50 večjih skal. Morje je zalilo več najbolj izpostavljenih lokalov na Punti in jim razbilo steklene stene. Obenem je zalilo bližnje ulice, veter pa je na vstopu v mesto v bližini avtobusne postaje odtrgal klopce.

"Bilo je orkansko. Naša ekipa v Piranu česa takega še ni videla, sploh v tako kratkem času. Bilo je zelo intenzivno, vse se je stopnjevalo, sploh še v kombinaciji. Voda je vdrla v pritličje našega hotela Piran," je za Primorske novice povedal Aleksander Pinter iz skupine Eurotas.

Primorske novice
Močan veter je tudi danes v Piranu povzročil visoke valove, ki so pljusknili krepko čez skale.

Stanje se še ni umirilo

Kot je v večernih urah tudi za STA potrdil Ventin, je močan veter povzročil velike valove, ki so uničili precej lokalov v prvi vrsti ob morju, razdejalo je skalnat valobran in skale nametalo na cesto, zato trenutno ni prevozna. Ker se stanje še vedno ni umirilo, gasilcem in civilni zaščiti še ni uspelo vzpostaviti intervencijske poti. "Ker se stanje cel dan ni umirilo in je toliko morja na cesti, tako je špricalo, da se niti z delovnimi stroji ni dalo priti zraven," je opisal dogajanje. "Jaz sem domačin, Pirančan in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode," je še dejal. Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa po njegovih besedah velika. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti tudi v preteklih dneh. Danes so polomljena stekla, razdejani letni vrtovi, poplavljene kuhinje in premočena vsa notranja oprema, je dodal. "Ljudje so se trudili, celo poletje delali in pride en takšen dan in ti uniči vse, kar si delal," je za STA izpostavil Ventin.

Lahko da je bilo poplavljeno tudi kakšno stanovanje, a o tem gasilci za zdaj niso bili obveščeni, tudi evakuacije niso bile potrebne. "V Piranu smo navajeni te visoke plime in da se pač lahko zgodi, da poplavi stanovanje. Velikokrat nas ljudje tudi ne pokličejo in poplavo sami sanirajo," je povedal. V drugih obalnih občinah danes po Ventinovih besedah ni bilo posebnosti. Stanje v Piranu se še ni umirilo, čeprav se je gladina morja nekoliko spustila. Večje nevarnosti za zdaj ni, so pa gasilci v pripravljenosti. Skrbi jih, kaj bo v noči na nedeljo. "To vreme nas vedno preseneti z novimi izzivi," je dejal.

Prebivalcem Pirana svetuje, da ob napovedanem plimovanju v prihodnjih dneh zaščitijo domove, vhodna vrata, vozila pa naj umaknejo na varno. Ko zaslišijo zvok sirene, pa naj ostanejo doma, je še dodal Ventin.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste