Ni še konec

Drava bo še poplavljala, glede na predhodno namočen teren situacija za nedeljo ni brezskrbna

D.K.
3. 11. 2023, 12.01
Posodobljeno: 3. 11. 2023, 12.48
Deli članek:

Ob izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji so pri Agenciji RS za okolje pripravili tiskovno konferenco.

FB Robi Plimon
Drava prestopila bregove

Vremensko dogajanje so natančneje opisali predstavnika Agencije RS za okolje Branko Gregorčič in Janez Polajnar, Srečko Šestan z Uprave RS za zaščito in reševanje ter Neža Kodre z Direkcije RS za vode.

Nova vremenska motnja nas bo prešla v noči na nedeljo

"Za nami je burna noč. Padavine v Posočju so presegle 200 litrov na kvadratni meter. Jutro pa je prineslo olajšanje," je uvodoma dejal Gregorčič, ki je še povedal, da bodo občasno čez dan še padavine. "Stopnjo vremenskega opozorila smo že zjutraj spustili na rumeno stopnjo, razen za JZ Slovenije zaradi okrepljenega vetra. Jutrišnji dan bo prinesel mirno vreme," je dodal. V noči na nedeljo pa nas bo prešla še ena vremenska fronta, ki pa bo nekoliko manj izrazita, kot je bila ta minulo noč. "Izdali smo oranžno opozorilo za močan veter predvsem na Primorskem in tudi za količino padavin na SZ," je pojasnil Gregorčič. 

Arso
Oranžno opozorilo za del države

"Glede na predhodno namočenost terena ni povsem brezskrbna situacija, ampak računamo, da bo vseeno manj napeto, kot je bilo to noč. Dobra novica je, da napovedi nato kažejo, da bo vreme vsaj v prvem delu prihodnjega tedna vreme večinoma suho," je napovedal. 

"V naslednjih urah pričakujemo poplavljanje Save v Zasavju. Reka Drava je v tem času močno narasla. Pričakujemo ponekod bolj obsežne poplave Drave, zlasti na območju pod Mariborom," pa je napovedal Polajnar.

Pretok Drave tretji največji v zadnjih letih

Pretok Drave, ki ga pričakujejo od Maribora proti Hrvaški meji bo znašal okoli 2000 kubičnih metrov na sekundo, kar bo tretji največji pretok v zadnjih letih. Ogroženi bodo zaselki v spodnjem delu Drave. 

"Drava bo celotno soboto poplavljala v spodnjem toku, potem pa naj bi vsaj prehodno ta poplavni val zapustil v Slovenijo. No, moramo omeniti, da imamo tudi poplave na drugih delih, na drugih porečjih, zlasti na reki Reki, vendar že v zgornjem toku tudi tam voda upada, kot pa kaže, potem, kot je bilo že omenjeno, nas skrbi tudi to nedeljsko vremensko dogajanje, namreč kljub predvideni manjši količini padavin, je sedaj namočenost bistveno večja, kot je bila. Zato pričakujemo, da bo prišlo do ponovnega porasta rek, prav tako na območju Posočja, Gorenjske, Osrednje Slovenije, tokrat pa tudi na območju jugozahodne Slovenije, zlasti v Pokolpju in pa na območjih Kraškega, Kresnika, Notranjskega in pa Dolenjskega," je pojasnil Polajnar. 

Kot kaže, pa se ta prvi del oziroma današnji del poplavne situacije sedaj pomika v spodnje dele strug, je dodal in spomnil, da danes popoldne lahko sunki jugozahodnega vetra predvsem na Primorskem ponekod presežejo hitrost 70 km/h. Povišano bo plimovanje morja.

Sanacija po poplavljenih območij se bo nadaljevala

"Včeraj proti popoldnevu in zvečer smo začeli na bolj ogroženih območjih izvajati nujne intervencijske ukrepe za zmanjševanje nevarnosti, ki bi lahko nastopila ob povečanih vodostajih. Ob sodelovanju s civilno zaščito smo, kjer je bilo to potrebno, vzpostavljali pretočnost vodotokov in izvajali ostale ukrepe. Kjer je bila potreba, so bili aktivirani tudi suhi zadrževalniki. Glede na napovedi se bo s temi nujnimi ukrepi, kot so dežurstva in interveniranje, nadaljevalo v porečju reke Drave. Ko bodo vodostaji po Sloveniji to omogočali, pa se bomo vrnili k izvajanju t. i. izrednih ukrepov, ki smo jih izvajali pred tem dogodkom. Nadaljevali bomo torej s sanacijo po poplavnem dogodku iz začetka avgusta," je dogajanje povzela Neža Kodre. 

Zabeležili 180 dogodkov

Poveljnik CZ Srečko Šestan je povedal, da so zabeležili 180 dogodkov. Prožen je bil celotni alarmni sistem na reki Dravi od Koroške do Podravja. "Izdanih je bilo tudi nekaj vreč iz skladišč. Te bodo na dosegu rok." Šestan se je ponovno zahvalil vsem, ki so pripomogli k temu, da ni prišlo do najhujšega in bili v pripravljenosti. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste