Romani Pajenk in Milani Lah

Po več kot sedmih letih sodnih bitk sodišče določilo kazen za nekdanji članici uprave Probanke

D.K./STA
20. 10. 2023, 11.26
Posodobljeno: 20. 10. 2023, 11.32
Deli članek:

Nekdanjima članicama uprave Probanke Romani Pajenk in Milani Lah je mariborsko okrožno sodišče za poslovno goljufijo izreklo vsaki po leto in deset mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo leta dni.

Gregor Mlakar/STA
Članica uprave Milana Lah in predsednica uprave probanke Romana Pajenk.

Do sodbe, o kateri danes piše Večer, je prišlo po več kot sedmih letih sodnih bitk, po tem, ko sta se obe odločili za priznanje krivde. Sodni senat pod vodstvom Andreje Lukeš je tako pritrdil očitkom specializiranega državnega tožilca Luke Moljka, ki je zastopal obtožnico zoper nekdanji vodilni v medtem že likvidirani mariborski banki. Vsaki je očital po dve kazni dejanji poslovne goljufije v sostorilstvu.

Za eno od goljufij sta bili obsojeni na leto in sedem, za drugo pa na leto in tri mesece pogojnega zapora, sodišče pa jima je, kot je razvidno iz sodbe, izreklo enotni pogojni kazni leto in deset mesecev zapora. Kazni jima sicer ne bo treba odslužiti, če v letu dni ne bosta ponovili kaznivega dejanja.

Sodba se nanaša na dogajanje v času finančne krize, ko Probanka ni našla primernih investitorjev, zato je k poslom privabila nekatere njihove dolgoletne komitente in jih prepričala v nakup delnic. Pri tem jim je obljubila, da bo vrednostne papirje odkupila, ko bodo to želeli, ali pa priskrbela kupca zanje, da bodo prišli nazaj do svojega denarja.

Med investitorji sta bili tudi kranjsko podjetje Bauimex in koroško gradbeno podjetje Giip. Njuna lastnika Srečko Šamperl in Miran Igerc naj bi bila zavedena, saj naj ne bi vedela, da bosta namesto denarja pozneje prejela delnice Probanke. Te so bile po likvidaciji seveda ničvredne, podjetji pa naj bi bili oškodovani za okoli 1,5 milijona evrov. Pajenk in Lah sta bili leta 2019 za omenjene očitke že obsojeni vsaka na leto in 11 mesecev pogojne zaporne kazni, a sta uspeli s pritožbo na višjem sodišču. Krivdo sta ves čas zanikali in vztrajali, da nista imeli namena nikogar preslepiti in da ne enemu ne drugemu podjetniku nista obljubljali več od tistega, kar je bilo predvideno v pravilih dokapitalizacije. Ob tem sta v en glas zatrjevali, da je bila Probanka v nasprotju s takratnimi trditvami Banke Slovenije likvidna banka in da razlogi za likvidacijo banke še danes niso znani.

V tej zadevi sta sicer prvič sedli na zatožno klop leta 2015, ko jima je specializirano državno tožilstvo očitalo zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti, ki naj bi ga storili v okviru zagotavljanja kapitalske ustreznosti banke. Po več kot letu dni premora je tožilec spremenil obtožnico v hujše kaznivo dejanje in jima očital poslovno goljufijo.

Pravni zastopnik Bauimexa Miha Kunič je za STA potrdil, da sta obdolženi sami priznali krivdo in da je s sodbo zadovoljen, saj bo oškodovanec zdaj lahko terjal nastalo škodo, bodisi po sodni poti ali v dogovoru s Slovenskim državnim holdingom, ki je po likvidaciji pravni naslednik Probanke. Koroško podjetje Giip naj bi si po poročanju Večera že povrnilo pol milijona evrov, za kolikor je bilo oškodovano.

Medtem ko je Pajenk za odziv nedosegljiva, je Lah potrdila, da sta sami priznali krivdo, saj želita, da se po desetletju sodni postopki proti njima naposled zaključijo. "Proti nama ni drugih odprtih sodnih postopkov, obe pa imava veliko sodnih stroškov ter sva finančno, psihično in fizično izčrpani od vseh teh sodnih postopkov ter si želiva, da bi bilo vsega enkrat konec in da lahko normalno živiva naprej," je za Večer povedala nekdanja članica uprave Probanke, ki naj bi, tako kot Pajenk, mesečno živela od 900 evrov dohodka ter brez omembe vrednega osebnega premoženja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste