Stroški

Kaj vozijo slovenski sindikalisti, koliko za to porabijo in koliko zaslužijo?

Andraž Zupančič
11. 10. 2023, 06.20
Deli članek:

Predstavniki delavcev seveda opravljajo pomembno funkcijo, ker so neke vrste varnostni ventil ali pa vsaj »pregrada« v odnosu med delodajalci in delojemalci. Nekateri so pri svojem poslanstvu bolj uspešni, drugi manj, nekateri se spogledujejo tudi s politiko in tako tudi delujejo, dejstvo pa je, da za svoje delovanje potrebujejo denar.

STA
/

Že ime sindikat pove dejansko vse, beseda izvira iz grške besede syndikos, kar pomeni skrbnika ali zaupnika, ki mu je poverjena skrb za skupne zadeve. Sindikat je torej skupina, ki se poveže oziroma organizira za dosego skupnega interesa. Prva sindikalna gibanja so sicer nastala že v prvi polovici 19. stoletja, njihova vloga pa se je s časom malce spreminjala. Od prvih začetkov, ko so bili delavci res povsem prepuščeni volji delodajalcev, pa do zelo pomembnega »igralca« na političnem parketu.A ker je denar tista »malenkost«, ki poganja ves svet, nas je zanimalo, kaj dejansko se dogaja na tem področju, kdo jih financira in koliko na koncu imajo od tega vodilni ljudje.

Za začetek lahko povemo, da imamo pri nas 48 reprezentativnih sindikatov, ki pokrivajo najrazločneje veje industrije ali javne uprave. Nekateri so res veliki – Sviz, sindikat vzgoje, izobraževanje, znanosti in kulture, ima okoli 38 tisoč članov. ZSSS, zveza svobodnih sindikatov, ki združuje več različnih vej sindikalističnega delovanja, pa ima kar 362 tisoč članov.

Članarine so eden od prihodkov sindikatov, po nekaterih podatkih članarina v Sloveniji znaša med 0,6 in enim odstotkom bruto plače.

Kaj torej vozijo, koliko dobijo?

Pri že omenjenem največjem sindikatu ZSSS so povedali, da pri njih povprečna neto plača znaša 1650 evrov. »ZSSS ima v lasti dve vozili, volkswagen golfa letnik 2016 in dostavni fiat doblo letnik 2004. Obe vozili uporabljamo za vse službene potrebe, denimo dostave, prav tako sta obe vozili na voljo vsem zaposlenim, predvsem za opravljanje terenskega dela.« Dodajajo, da nihče od zaposlenih nima bonitete za avtomobil, potne stroške v primeru službenih poti z zasebnim vozilom pa izplačujejo po tarifi 0,18 evra na kilometer. Od članstva na letni ravni dobijo kar 840 tisoč evrov, za pokrivanje stroškov službenih poti pa so leta 2022 namenili 14.500 evrov.

V sindikatu Pergam, natančneje njihov predsednik Jakob Počivavšek, so odgovorili, da takih podatkov ne posredujejo javnosti oziroma medijem. Zakaj je tako, niso pojasnili, kajti drugi sindikati s takimi in podobnimi vprašanji nimajo težav.

Sviz nima težav s podatki

Na Svizu so bili veliko bolj radodarni s podatki. Pravijo, da imajo v njihovem tajništvu, ki ga vodi glavni tajnik, zaposlenih 12 ljudi. Plača glavnega tajnika znaša 2386,67 evra neto in dodatek za delovno dobo. »Dodatek za minulo delo je edini dodatek k plači glavnega tajnika. Ostali 'vodilni ljudje' so v službah v zavodih, vključenih v sindikat Sviz, in ne prejemajo plače iz sredstev Sviza,« so pojasnili.

Sviz ima en službeni avto, škodo yeti, ki je stara 10 let. Pri nabiranju članarin pa so bili še bolj uspešni kot ZSSS. Leta 2022 so zbrali za 2.894.087 evra članarin, od tega so jih je 829.646 evra nakazali svojim območnim odborom za njihovo delovanje. Glede vprašanja o stroških službeni poti so povedali, da je Sviz vključen v mednarodno organizacijo Učiteljska internacionala (Education International), zato je večina večjih stroškov službenih poti refundirana s strani te mednarodne krovne organizacije.

Za podatke smo povprašali še nekaj drugih sindikatov, na primer Fides, Konfederacijo SJS in KS90, a od njih odgovora žal nismo prejeli.

Ministri si privoščijo veliko več

A kljub temu, da so številke prejemkov, plač in drugih postavk pri vsaj dveh večjih sindikatih precej solidne, so v primerjavi z državnimi ministrstvi seveda precej skromne. Pred kratkim smo pogledali, kaj vse imajo na voljo ministri in ministrice, od službenih avtomobilov, šoferja do stanovanja v Ljubljani, pa imajo nekateri na voljo in v uporabi kar vse troje. Da o stroških za službene poti, ki so že v preteklosti, pa tudi zdaj, odnesli marsikaterega ministra ali ministrico, niti ne govorimo. In to v časih, ko bi moral tudi državni aparat malce zategniti pasove, saj je Slovenijo še kako po glavi udarila narava in bodo stroški obnove po poplavah astronomski.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste