Slovenija

Stari mlin so kupili Rusi, leta 2026 naj bi tam stal hotel

Alenka Tratnik
19. 9. 2023, 21.59
Deli članek:

Zemljišči z ruševino Jochmannovega ali Starega mlina je na dražbi po izklicni ceni 177.660 evrov kupil edini dražitelj – družba Meridian Management s sedežem v Ljubljani in ruskimi lastniki. Novi lastnik, ki mora še podpisati pogodbo in plačati kupnino, namerava do leta 2026 zgraditi hotel s štirimi zvezdicami in 80 sobami, restavracijo, centrom dobrega počutja ter vinoteko.

Leo Caharija
Mlin je v 19. stoletju veljal za najmogočnejši valjčni mlin v cesarstvu.

Stari mlin ima novega lastnika oziroma je na dobri poti, da ga dobi, saj mora Meridian Management v predvidenem roku podpisati pogodbo in plačati kupnino. Občina je zemljišči z ruševino v 19. stoletju najmogočnejšega valjčnega mlina v cesarstvu prodala po izklicni ceni 177.660 evrov, kupec plača še davek. Ker je občina za gradnjo hotela na lokaciji Starega mlina dlje časa iskala investitorja, je župan Tadej Beočanin zadovoljen z razpletom dražbe.

»Mesto potrebuje hotel«

»Z družbo Meridian Management smo se že v preteklosti pogovarjali o projektu in našli vse skupne točke, ki zagotavljajo njihovo naložbo in vse, kar občina od investitorja zahteva. Objekt smo prodali z namenom gradnje vsaj štirizvezdičnega hotela s centrom spa in restavracijo. Vse te vsebine potrebujemo. Število turistov narašča in ključna usmeritev je zagotoviti dodatne prenočitvene zmogljivosti v obliki hotela,« je po dražbi povedal župan. Občina mora za to območje izdelati podrobni prostorski načrt, ki naj bi ga sprejeli prihodnje leto, pri tem bodo, pravi župan, upoštevali želje investitorja in zgodovinsko vrednost Starega mlina: »Lokacijo bomo uredili na način, da ne bo namenjena le obiskovalcem, ampak tudi domačinom.«

Alenka Tratnik
Dmitri Šnajderman, Marina Burovikina in župan Tadej Beočanin so bili po dražbi dobre volje.

»To ne bo naša zadnja naložba v hotel«

Občina bo svoj interes zaščitila z ustanovitvijo odkupne pravice. Če pa se bodo uresničile napovedi, ki sta jih na dražbi predstavila direktorica Meridian Managementa Marina Burovikina in solastnik Dmitri Šnajderman, bojazni ni. Za podjetje, ki je prek družbenikov v tujini že prisotno v turistični dejavnosti, je to prva naložba v hotel v Sloveniji, a ne tudi zadnja, se nadeja solastnik družbe Dmitri Šnajderman. »V Vipavski dolini in Ajdovščini vidimo velik potencial. Projekt je dobro zastavljen. Predviden je štirizvezdični hotel z restavracijo, centrom spa in vinoteko, za katero si želimo, da bi v sodelovanju z vinarji postala glavna vinoteka v Vipavski dolini. V hotelskem delu načrtujemo 85 sob. Upamo, da bomo dobili gradbeno dovoljenje v prihodnjem letu in takoj začeli graditi. Načrt je, da naložbo zaključimo leta 2026,« je povedal Šnajderman. Ocenjujejo, da bo naložba stala 10 milijonov evrov. Pri gradnji bodo upoštevali zgodovinski pomen objekta in smernice spomeniškega varstva, obljublja.

Alenka Tratnik
Stari Jochmannov mlin je na dražbi kupila družba Meridian Management s sedežem v Ljubljani in ruskimi lastniki.

Kultura v vilo Rizzato?

Župan je ponovno pojasnil, da so ideje o kulturnem domu na mestu Starega mlina nerealne, ker bi bil to za občino prevelik finančni zalogaj. Kar pa ne pomeni, da je ideja o kulturnem domu pokopana. »Po posvetih z urbanisti ocenjujem, da bi bila za kulturni dom bistveno boljša lokacija, tudi z vidika logistike in parkirnih mest, Jochmanova oziroma Rizzatova vila s prizidkom v centralnem parku v Ajdovščini,« meni Tadej Beočanin.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov