civilna iniciativa

Občani na nogah, moti jih kurjenje odpadkov sredi naselja, smrad, divjanje z avtomobili, izsiljevanje najstnikov

D.K./STA
16. 9. 2023, 09.30
Posodobljeno: 16. 9. 2023, 09.47
Deli članek:

Kurjenje odpadkov na prostem je po zakonu prepovedano, hkrati je tudi zdravju škodljivo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Aleš Kocjan/STA
Naselje Sončni dvori v Brezju pri Grosupljem.

Kljub temu takšno kurjenje pri nas ni tako redek pojav. Nanj med drugim opozarjajo stanovalci Sončnih dvorov v Grosupljem, organizirani v Civilno iniciativo Sončni dvori.

Njihova predstavnica Nataša Cingerle pravi, da jih moti predvsem kurjenje odpadkov v bližnjem romskem naselju Smrekec. V naselju, ki je od njihove soseske oddaljeno okoli 200 metrov, ne glede na uro dneva pogosto kurijo različne odpadke, plastiko, tudi gume, kar pogosto povzroča neznosen smrad. "Ko v romskem naselju kurijo, smo stanovalci Sončnih dvorov prisiljeni vdihovati strupen dim, se sredi poletja umikati s teras in zapirati okna," opozarja. Na slednje, kot pravi, opozarjajo različne službe, a se stanje ne izboljša.

Odzval se je tudi NIJZ

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da je vsako kurjenje v naravi škodljivo, tako z vidika onesnaževanja zraka kot neposrednih vplivov na zdravje posameznika. Posebej škodljivo je kurjenje lakiranega in barvanega odpadnega lesa, smeti, tekstila, odsluženih pnevmatik in plastik. "S tem namreč povzročamo sproščanje številnih škodljivih snovi v zrak, ki jih neposredno vdihavamo," so navedli za STA.

Kako nevarno je tovrstno kurjenje, je sicer odvisno od koncentracije škodljivih snovi, ki nastajajo pri tem, oddaljenosti in od časa, ko jim je nekdo izpostavljen. Kot pravijo, je lahko zrak v naselju, ki meji na naselje, kjer se kuri, pomembno onesnažen s škodljivimi snovmi. Pri tem so med najbolj ogroženimi starejši, ljudje z kroničnimi boleznimi pljuč in srčno-žilnega sistema ter drugimi kroničnimi boleznimi, nosečnice in otroci. 

V primeru, ko nekdo živi v ali ob naselju, kjer nekdo kuri na prostem, je po navedbah NIJZ najbolje, da se ljudje med sabo pogovorijo in strpno rešijo težavo. Če kurjenja vseeno ni mogoče preprečiti, pa ljudem svetujejo, da se umaknejo v notranje prostore ter zaprejo okna in vrata. 

Zagrožena kazen znaša od 500 do 30.000 evrov

Na Inšpektoratu RS za okolje in energijo, ki je pristojen za nadzor na tem področju, opozarjajo, da je po zakonodaji prepovedano vsakršno kurjenje odpadkov na prostem. Posameznika, ki tega ne spoštuje, lahko oglobijo z od 500 do 4500 evri, pravno osebo pa z od 10.000 do 30.000 evri. 

Inšpektorat je sicer lani zaradi kurjenja na prostem uvedel skupno 68 prekrškovnih postopkov, od katerih je 49 zaključenih. Podatka, koliko omenjenih postopkov se nanaša na kurjenje v romskem naselju Smrekec, na inšpektoratu nimajo. Prav tako nimajo podatka, ali so v omenjenem naselju v zadnjih 10 letih kdaj izvedli skupen nadzor s policijo, ki naj bi jih sicer po lastnih navedbah izvajali v romskih naseljih. 

Aleš Kocjan/STA
Romsko naselje Smrekec.

Posredovali tudi policisti

Tudi na Policijski upravi Ljubljana nimajo podatka o tem, kolikokrat so posredovali zaradi prijav o kurjenju v omenjenem romskem naselju. Podatkov namreč ne vodijo za posamezno naselje, temveč se ti vežejo na naslove ulic. 

Glede na te podatke so letos v ožji okolici Sončnih dvorov in naselja Brezje ugotovili več kršitev uredbe o odpadkih, tudi v povezavi s kurjenjem, pri čemer so v 26 primerih podali predlog za uvedbo prekrškovnega postopka pri pristojni inšpekcijski službi.

Romska svetnica skopa z besedami

Romska svetnica v občinskem svetu občine Grosuplje Bojana Hudorović kurjenja v romskem naselju Smrekec za STA ni želela podrobneje komentirati, ocenila pa je, da kurjenje ne bi smelo biti tako velika težava. Kolikor je namreč seznanjena, kurjenja ni veliko, tudi sicer sama težko vpliva na tiste posameznike, ki to počno. 

Stanovalce Sončnih dvorov sicer po navedbah Nataše Cingerle motijo tudi nekatere druge stvari, povezane z posamezniki iz naselja Smrekec. Med drugim jih moti divjanje z avtomobili, glasna glasba, izsiljevanje najstnikov in brskanje po smetnjakih. 

Občina na tem področju nemočna

Župan Grosuplja Peter Verlič pravi, da je za zagotavljanje varnosti v prvi vrsti pristojna policija, zato občanom priporoča, da vedno, ko je kaj narobe, najprej pokličejo policijo. "Občina ima namreč pri tem zelo omejene možnosti," je dejal za STA. 

Na policiji pa so zatrdili, da se odzovejo na vsak klic krajanov. Konkretno so sicer v ožji okolici Sončnih dvorov in naselja Brezje letos izrekli 78 sankcij zaradi kršitev s področja javne varnosti in obravnavali 39 kaznivih dejanj. "V največ primerih je šlo za premoženjska kazniva dejanja, nekaj goljufij in nekaj drugih kaznivih dejanj. Naznanitev kaznivih dejanj izsiljevanja pa nismo prejeli", so navedli za STA.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov