Trije sklopi

Mesec predstavil ukrepe za pomoč ljudem, za zaščito delovnih mest in za popoplavno obnovo

S.R.
31. 8. 2023, 11.46
Posodobljeno: 31. 8. 2023, 13.04
Deli članek:

Interventni zakon za pomoč po poplavah je sestavljen iz treh sklopov ukrepov, ki vključujejo ukrepe za ljudi, ki jim je poplavilo dom, ukrepe za zaščito delovnih mest in ukrepe za popoplavno obnovo.

S.R. / M24
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Če je premier Robert Golob danes veliko časa namenil finančnim vidikom dolgoročne obnove, pa je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec spregovoril o ukrepih iz interventnega zakona za pomoč po poplavah. V državnem zboru namreč danes poteka izredna seja, na kateri poslanci med drugim obravnavajo predlog rebalansa proračuna RS za leto 2023, predlog novele zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2023 in 2024 ter predlog zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Mesec je naštel tri sklope interventnih ukrepov, ki so jih predstavniki vlade v zadnjem obdobju orisali že večkrat. Vključujejo ukrepe za ljudi, ki jim je poplavilo dom, ukrepe za zaščito delovnih mest in ukrepe za popoplavno obnovo. Kot je poudaril, v tem primeru še ne gre za povračilo škode. Ta se namreč še ocenjujejo, ta del pa bo vključen v zakon o obnovi, ki ga vlada še pripravlja.

Trije sklopi

Po navedbah Mesca bo prvi sklop ukrepov za ljudi, ki jim je poplavilo stanovanje, v obliki v obliki izredne solidarne pomoči. Gospodinjstva, ki so utrpela »resno škodo,« se bodo lahko zglasila na lokalnem centru za socialno delo in zaprosila za izredno denarno pomoč. Izplačila bodo izvedena že do konca septembra, pri čemer bo samska oseba lahko prejela največ 4.918,64 evrov, štiričlansko gospodinjstvo pa 11.466 evrov. Kot je poudaril Mesec, je naštel maksimalne zneske.

Kar zadeva drugi sklop ukrepov za zaščito delovnih mest, ta vključuje tri »podukrepe.« In sicer bodo vsi zaposleni, ki so po poplavah z začetka avgusta pomagali pri čiščenju svojih podjetij, za ta mesec prejeli 100 odstotkov plače, celoten znesek pa bo pokrila država. V primeru odrejenega čakanja na delo bodo zaposleni prejeli 80 odstotkov plače, ki jih bo pokrila država. Kot tretji »podukrep« pa je omenil višjo silo. Vsi, ki zaradi višje sile ne morejo na delo, lahko ob dogovoru z delodajalcem uporabijo instrument višje sile, kar pomeni, da bodo prejeli 80 odstotkov plače, znesek pa bo pokrila država.

Tretji sklop, ki vključuje ukrepe za popoplavno obnovo, je v prvi vrsti usmerjen v zavode za zaposlovanje, da se olajša mobilizacija ljudi. Tako bodo na javna dela napoteni vsi brezposelni ljudje, ob tem pa se bo ustrezno povečalo tudi nadomestilo. Tako tisti, ki bodo napoteni na javna dela na območja, ki so jih prizadele poplave, ne bodo prejeli 80 odstotkov minimalne plače, temveč 100 odstotkov v primeru 5. stopnje, 110 odstotkov v primeru 6. stopnje in 120 odstotkov v primeru 7. stopnje izobrazbe ali več. Hkrati se dvigajo limiti glede možnosti opravljanja začasnega dela upokojencev. Če so doslej lahko delali 60 ur na mesec, bodo lahko po novem delali 90 ur. Tretji »podukrep« se nanaša na tuje delavce in nevizumskih držav. Po navedbah Mesca, ki je opomnil, da gre za državljane držav, ki so nam blizu in iz katerih lahko v Slovenijo prideš kot turist za tri mesece brez vize, se bodo lahko te osebe v Sloveniji zaposlile v 10 dneh in v teh 10 dneh tudi začele delati.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste