Denarna pomoč

Prizadetim občinam bi namenili en evro na prebivalca

P.K./STA
16. 8. 2023, 14.30
Posodobljeno: 16. 8. 2023, 14.31
Deli članek:

Številne občine, ki v nedavni ujmi niso bile prizadete, so se pridružile pobudi Skupnosti občin Slovenije (SOS) in so že nazale finančna sredstva občinam, ki te sreče niso imele. Gre za pobudo, po kateri bo višina pomoči oblikovana po formuli 1 evro na prebivalca, je dejal predsednik SOS Vladimir Prebilič.

Marko Vavpotič / M24
Vladimir Prebilič

V nedavni ujmi z obsežnimi padavinami, ki so sprožile poplave in plazove, je bilo prizadetih skoraj 160 oziroma dve tretjini občin, je na današnji novinarski konferenci po srečanju predstavnikov občin in vlade dejal Vladimir Prebilič. V Skupnosti občin Slovenije so oblikovali "pobudo, da bi tiste občine, ki so bodisi neprizadete ali manj prizadete, iz svojih občinskih proračunov, s postavke proračunske rezervacije oziroma iz postavke, ki jo imamo v proračunu za naravne nesreče in jih nismo porabili zdaj, namenile občinam, ki ta denar še kako potrebujejo", je dejal Prebilič. Ob tem je izpostavil, da bo denar zlasti dobrodošel zdaj, ko se določena sanacijska dela že potekajo, državne pomoči pa še ne bo, vsaj ne v celoti.

Občina Kočevje je tako nakazala po 10.000 evrov občinam Solčava in Ljubno. "Mislim pa, da temu zgledu sledi še mnogo občin po Sloveniji," so njegove besede. Občine si sicer pomagajo tudi s kadri in opremo.

Marko Vavpotič/M24.si
Uroš Brežan

Poplave in plazovi so pred tednom in pol opustošili dve tretjini države, poškodovane so številne ceste, ponekod jim je uničilo vodovodne in kanalizacijske sisteme, zalilo šole, vrtce in druge javne ustanove. Predhodna ocena škode na prizadetih območjih bo pripravljena do 1. septembra. Na podlagi te ocene bodo pripravili predhodni program odprave posledic, za katerega država občinam zagotavlja 40 odstotkov predplačil, je danes pojasnil minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Intervencijski stroški pa bodo v 100 odstotkih povrnjeni občinam, je spomnil Prebilič.

Kot je dejal minister, tako že poteka udejanjanje prejšnji teden sprejete novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, po kateri bodo občine za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov lahko vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode.

Pisarne na terenu

Na terenu pa še vedno odpravljajo posledice obsežnih poplav. Po Brežanovih besedah se na vodotokih ukvarjajo z zagotavljanjem njihove pretočnosti. Gre za enega ključnih ukrepov, saj običajno jesen prinese tudi obilna deževja in poplave. Prav tako na vodotokih potekajo interventni ukrepi zagotavljanja stabilnosti tal, kjer je to potrebno zaradi varovanja infrastrukture ali objektov, je dodal minister.

Ob tem je napovedal, da bo država vzpostavila tehnične pisarne na terenu, ki bodo tako občinam, posameznikom, kot gospodarstvu pomagale pri iskanju pravih rešitev za odpravo posledic, obnovo obstoječih prizadetih objektov, pa tudi za novogradnje. Sicer pa so po njegovih besedah spregovorili tudi o dolgoročnih in srednjeročnih ukrepih, kjer se bo, kot je dejal, predvsem treba soočiti tudi s preventivo, z nadaljevanjem gradnje in umeščanja protipoplavnih ukrepov. Kot je poudaril, bo pri tem zelo pomembno tudi sodelovanje občin in vseh drugih deležnikov, sredstva pa se bo zagotavljalo tako v načrtu za okrevanje in odpornost, kot tudi iz drugih virov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov