Grozi velik zemeljski plaz

Foto in Video: »Rajši spremljam realni scenarij, kot da potem od drugih izvem za črnega«

S.R.
9. 8. 2023, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2023, 12.56
Deli članek:

Dogajanje na Koroškem, v zadnjih ujmah eni najhuje razdejanih regij v državi, pozorno spremlja tudi dnevni urednik in novinar Večera Tomaž Ranc, ki se v teh dneh premika gor in dol po Mežiški dolini ter ob tem vestno beleži aktivnosti domačinov in pristojnih služb.

Tomaž Ranc / Večer
Hiša na območju Brančurnikovega grabna, ki ji grozi, da jo bo skupaj z zemljo odneslo, je preživela noč na sredo.

Dela je ogromno, nevarnost pa za vse ljudi še ni minila. Tako denimo ena družina, ki prebiva ob Brančurnikovem grabnu na Prevaljah in je že evakuirana na varno, še vedno trepeta za svojo hišo, dom, ki pa ga, kot je kazalo še včeraj, ne bo mogoče rešiti. Še več, zemeljski plaz, ki grozi, da jo bo odnesel, veliko tveganje predstavlja tudi za stanovalce vzdolž grabna, ki lahko posledično poplavi širše območje.

Kot je ob negotovih razmerah, ki se spreminjajo iz ure v uro, Ranc zapisal za časnik Večer, bi se lahko zemeljski plaz vsul v Brančurnikov graben. To bi bil črn scenarij, ki za več tamkajšnjih prebivalcev ne bi pomenil nič dobrega. Ravno obratno, lahko bi sledila nova katastrofa. Delavci so tako včeraj tam zabijali kole, a drsi velika količina zemlje. Gre za kar 7500 kubikov, je opozoril zaskrbljen vodja gradbene reševalne ekipe Simon Šeneker iz podjetja Slemenšek. Včeraj dopoldne je dejal, da jim hiše po vsej verjetnosti ne bo uspelo rešiti, ob tem pa, v kolikor bi gmota zdrsela v Brančurnikov graben, grozijo nove poplave. Tako lahko po njegovih besedah, če jim hiše ne bi uspelo rešiti, preprečijo vsaj drugo pretečo katastrofo, da bi namreč zaradi plazu zalilo Prevalje. Gre namreč za potok, ki je lahko zelo deroč, pri čemer je struga polna skal in podrtega drevja. Na kraj so včeraj prispeli tudi trije geologi, ki so postregli z novimi slabimi novicami. Po njihovih navedbah so v samem hribu tudi izviri, ki drsenje še pospešujejo in s tem predstavljajo dodatno težavo. »Ko pritisnejo zemeljski pritiski, nastane jez, voda se tam nabira in lahko gre vse komplet v dolino z muljem, blatom vred, kar je lahko usodno. Imamo tudi luči, samo da rešimo,« je po besedah Ranca dejal Šeneker. V hiši, ki ji grozi poguba, živita mama in hčerka, ki so ju pristojni evakuirali. »Samo še meter od hiše je plaz, ampak vse plazi dol,« je za Večer dejal eden od njunih sorodnikov.

Stroji so brneli do noči, da bi vsaj za silo utrdili brežino, pri čemer je Šeneker, kot je poročal Ranc, v popoldanskih urah pokazal nekoliko več optimizma. Na območje so navozili kupe žlindre in za stabilizacijo poskrbeli s tremi vrstami stebrov, ki so jih zabili v zemljo. Kljub temu včeraj nihče ni vedel, kaj bo prinesla noč. »Delavci so pravi heroji, kaj vse si upajo in kaj vse počnejo. Delajo od jutra do teme. Če oni delajo, bom tudi jaz gledala zraven, pa mi je težko. Rajši spremljam realni scenarij, kot da potem od drugih izvem za črnega,« je za Večer dejala hči lastnice Maja Lasnik.

A črni scenarij se do današnjega jutra še ni uresničil. »Mali čudeži z veliko človeškega truda in tudi nekaj sreče se še dogajajo. Hiša Zagrad 57 v Brančurnikovem grabnu je namreč preživela noč. Ni se premaknila, pravijo delavci,« je namreč danes zjutraj naznanil Ranc. Dodal je, da delavci s polno paro nadaljujejo z utrjevanjem zemlje, tja pa so že navozili več tovornjakov žlindre in bližnje železarne Ravne.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste