Država bo plačala

Sodišče že drugemu vojaku priznalo plačilo ur za pripravljenost

STA/Ž.K.
5. 4. 2023, 13.31
Posodobljeno: 5. 4. 2023, 13.45
Deli članek:

Sindikat vojakov Slovenije je danes sporočil, da je sodišče že drugemu članu sindikata prisodilo izplačilo razlike do 100 odstotkov plačila ur pripravljenosti za redno delo. Opozorili so tudi na velik obseg opravljenih mesečnih ur, na ministrstvu za obrambo pa pojasnjujejo, da v povprečju mesečna delovna obveznost pripadnika ne presega 200 ur.

Arsen Peric/Fotosi
Če bi vsem vojakom uspelo od države iztožiti razliko v plačilu za stanje pripravljenosti bi to državo stalo 18 milijonov evrov.

Ponoven uspeh enega od vojakov pri izterjavi plačila za stanje pripravljenosti je za sidnikat vojakov izjemnega pomena. Spomnimo, da v kolektivni tožbi približno 1500 od dobrih 6000 pripadnikov Slovenske vojske terja plačilo razlike zaradi prenizkega izplačila ur za čas pripravljenosti na delovnem mestu. V Sindikatu vojakov Slovenije natančnih izračunov nimajo, a po njihovih ocenah posamezen vojak v povprečju za obdobje zadnjih pet let zahteva nekje 12.000 evrov.Sodišče ni upoštevalo trditve ministrstva za obrambo, da je praktično vsaka dejavnost, ki jo izvaja vojaška oseba v Sloveniji izjema od uporabe evropske direktive. "Predvsem zato, ker so izjeme iz uporabe direktive pomembne za zagotavljanje dolžnega počitka, ne pa za plačilo. To mora biti za čas, prebit v službi, v višini 100 odstotkov urne postavke in ne zgolj dodatek v višini 50 odstotkov," sporočajo iz Sindikata vojakov Slovenije (SVS).

"Tudi za čas pripravljenosti pri varovanju državne meje so sodbe za pripadnike Slovenske vojske (SV) že dobljene," so sporočili. Dodali so, da sodišča torej sodijo v dobro pripadnikov SV za pripravljenost na delovnem mestu, na straži, za redno delo in pri varovanju državne meje. Zato pripadnikom predlagajo, naj vložijo tožbo in se tako pridružijo 1700 pripadnikom, saj jim terjatev lahko zastara.

Sindikat sicer opozarja tudi na druge domnevne kršitve. Tako je v četrtek na ministra za delo Luko Mesca in v. d. glavnega inšpektorja za delo Luko Lukića naslovil zahtevo za ukrepanje, saj vojaki v povprečju v zadnjih petih letih mesečno opravljajo 246 ur dela. Pričakujejo, da bosta ministrstvo in inšpektorat ukrepala tudi s kazenskimi ovadbami. Na inšpektoratu so prav tako v četrtek pojasnili, da je postopek v teku. Na Ministrstvo za obrambo so podali pojasnilo, da se ob nenehnem zmanjševanju kadrovskih virov obseg nalog ne manjša, kar prinaša povečano obremenitev pripadnikov.

"Kljub temu ob upoštevanju posebnosti vojaškega poklica povprečna mesečna delovna obveznost pripadnika SV v povprečju bistveno ne odstopa od mesečne delovne obveznosti," so pojasnili. Iz njihovih podatkov izhaja, da v povprečju mesečna delovna obveznost pripadnika ne presega 200 ur. Je pa denimo v lanskem septembru 1786 pripadnikov opravilo več kot 200 ur. Najvišje število opravljenih ur v posameznem mesecu, konkretno maja lani, pa je znašalo 410.

Prikazana povprečna delovna obveznost pripadnikov SV zajema vse opravljene ure efektivnega dela (redno delo, delo v prerazporejenem delovnem času, izmene, nadure, službene poti, dežurstva, delo na domu idr.) in ure upravičene odsotnosti z dela pripadnikov (koriščenje presežnih ur, dopusti, bolniške odsotnosti, starševske odsotnosti idr.), pojasnjujejo na ministrstvu. "Ta nekoliko presega predpisano redno mesečno delovno obveznost, največ v maju in septembru 2022, ko so potekale večje vojaške vaje doma in v tujini, SV pa je dnevno s prek sto pripadniki sodelovala tudi pri varovanju državne meje," so zapisali.

Ob tem so podali primer - pripadnik, ki je tri tedne preživel na vaji v tujini (ta je bila del doseganja operativnih zmogljivosti enote), je dnevno opravil 13 ur rednega in izrednega dela, kar v treh tednih sodelovanja na vaji skupaj znese prek 270 ur. Sindikat se je v četrtek skliceval tudi na sodbo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je stalna pripravljenost na določenem kraju delovni čas. "Sodba vrhovnega sodišča se je nanašala izključno na urejanje delovnega časa vojaka na straži, ne pa tudi na katerokoli drugo obliko pripravljenosti," pa so odgovorili na ministrstvu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste