Lučke upanja

Za človeka vredno življenje enajstletnika in njegove mame

Tina Strmčnik
24. 12. 2022, 07.32
Deli članek:

Ljudje, ki poterebujejo pomoč, velikokrat trpijo potiho. Takšna je tudi zgodba enajstletnega dečka, ki obiskuje Osnovno šolo Dobje, ter njegove bolne in brezposelne mame. Odvisna od socialne pomoči sta se znašla v izjemno slabih življenjskih razmerah.

Profimedia
Da bi obnovili dom enajstletnika in njegove mame, bi po prvih ocenah potrebovali še vsaj 15 tisoč evrov. Ker namen prispevka ni izpostaviti zasebnost dečka, je fotografija simbolična.

Ker je sin edini družabnik mame, ki so ji pred časom zaradi hude sladkorne bolezni amputirali nogo, se je spremenilo njegovo vedenje, pridobil je telesno težo. Na težave je postala pozorna šolska svetovalna delavka in šola je takoj začela iskati možnosti pomoči. »Dosegli smo neverjetne spremembe, to je res zgodba o uspehu,« pravi ravnateljica Suzana Plemenitaš. Domovanje družine je deležno prvih obnovitvenih del. Občinska Zveza prijateljev mladine Šentjur pri vsem, kar bi bilo še treba urediti, upa tudi na pomoč dobrih ljudi.

Sherpa
Predsednica Občinske zveze prijateljev mladine Šentjur Albina Karmuzel išče vse možne načine, kako pomagati osnovnošolcu in njegovi mami.

»Ponosna sem, da imamo tako v Šentjurju kot v Dobju svetovalne delavke in ravnatelje, ki so rahločutni in se znajo odzvati na probleme v okolju. Stiske rešujemo z roko v roki,« pravi predsednica Občinske zveze prijateljev mladine (OZPM)Šentjur Albina Karmuzel. Odkar je bila obveščena o težkih razmerah, v kateri živita enajstletnik in njegova mama, išče vse možne načine, kako jima pomagati.

Po pripovedovanju Karmuzlove je družina pred leti živela v najemniškem stanovanju z dedkom. Mama se že dolgo časa spopada z različnimi boleznimi. Pogoste bolniške odsotnosti so bile razlog, da je izgubila službo. Zaradi sladkorne bolezni so ji morali zdravniki amputirati nogo in to jo je pahnilo še v hudo duševno stisko. Po smrti dedka se je družina, ki se preživlja s socialno pomočjo in z otroškim dodatkom, preselila v staro počitniško hišico v občini Dobje, kjer so bivalne razmere zelo slabe.

V stiski nista ostala sama

Pred kratim je prišlo v kopalnici do izliva vode, zato sta oba člana družine trenutno v začasnih namestitvah. Center za socialno delo Šentjur je za mamo uredil namestitev v eni od varnih hiš, prilagojenih za invalide. Šestošolec biva pri stricu v sosednji občini.

OZPM Šentjur je s pomočjo zbranih donacij organizirala prva obnovitvena dela. Vključujejo tudi ureditev dovozne ceste, da je sploh možen dostop do doma z invalidskim vozičkom, izvajalec je obnovil tudi kopalnico in mladinsko sobo. Seznam potrebnih del še ni izčrpan. Karmuzlova je povedala, da je treba nujno prenoviti kuhinjo, mamino spalnico in hodnik. »Radi bi poskrbeli tudi za toplotno izolacijo stavbe in menjavo oken, saj so stene zelo tanke. Po prvih ocenah bi potrebovali še vsaj 15 tisoč evrov.«

Župan občine Dobje Franc Leskovšek, ki je pomagal iskati izvajalce del, pogosto obišče gradbišče in spremlja napredek. Hvaležen je OZPM Šentjur, da je sprožila akcijo. »Prvi rezultati so spodbudni, seveda pa bo potrebno še veliko truda, da bodo življenjske razmere za dečka in njegovo mamo človeka vredne.«

Dosegli številne male zmage

V Osnovni šoli Dobje so ponosni na spremembe, ki so jih za družino dosegli z različnimi oblikami pomoči. Niso se ustavili pri obveščanju drugih ustanov o težkih razmerah, temveč so se tudi sami dejavno vključili v reševanje težav. S šolskim ministrstvom so se dogovorili o odobritvi dodatne pomoči. Šestošolec ima od septembra ob sebi spremljevalko, ki mu po pouku pomaga pri učenju. »Njegovo vedenje in počutje sta se izjemno izboljšali. Prej je obupoval, zdaj je vesel. Pridno sodeluje, dela naloge, njegove ocene so se izboljšale. Pri matematiki ima odlične ocene. Pri reševanju stiske smo uspešni,« je povedala ravnateljica Suzana Plemenitaš. Poudarila je, da ga okolje dobro sprejema, sošolci mu pomagajo.

Neverjeten napredek je enajstletnik dosegel tudi na področju zdravega načina življenja. Vključili so ga v kolonijo in program Športnik sem, kjer z učiteljem telovadbe nekajkrat tedensko trenirata. Šestošolec se je pripravljen gibati, uspelo mu je izgubiti nekaj kilogramov. S pomočjo šole se je celo naučil voziti kolo, je še omenila ravnateljica. »Prej ni znal poganjati pedalov, čeprav je doma imel kolo. Njegovega uspeha smo bili tako veseli, kot bi se zgodil čudež.« 

Deček je v popoldanskem času edina družba svoji mami. Po besedah Albine Karmuzel zato strokovne službe ne razmišljajo o tem, da bi odšel kam drugam. Njihov cilj je, da člana družine ostaneta skupaj in svoje težave premagujeta s pomočjo socialnih ustanov ter dobrodelnih organizacij.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste