Odziv ministra

»Ali se bo Fides, če bomo izpolnili obljubljeno, prišel opravičit?«

Ž.K.
21. 12. 2022, 11.05
Posodobljeno: 21. 12. 2022, 17.37
Deli članek:

Minister Danijel Bešič Loredan meni, da je stavka zdravnikov nepotrebna, saj je vlada sindikatom ponudila vse, kar lahko, ostalo pa naj bi bilo urejeno do 1. aprila, kar pa so z zdravniki že dogovorjeni.

Bobo
Danijel Bešič Loredan

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil stavkovne zahteve, ki jih mora izpolniti vlada Roberta Goloba, sicer so za 11. januarja 2023 napovedali stavko. Kot je pojasnil vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič, smo v slovenskem zdravstvu na žalost prišlo do točke, ko v središču nista več bolnik ter odnos med bolnikom in zdravnikom, temveč so v središču politično obračunavanje in prazne politične obljube, ob tem pa so vedno pogostejši napadi na zdravnike. Zdravniki in zobozdravniki imajo štiri zahteve, in sicer, da se vlada javno in jasno opredeli, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki, ter obsodi vsako obliko nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem. Zahtevajo tudi enak dvig plač za vse najpozneje do 1. aprila 2023. Tretja zahteva je ta, da se jasno opredelijo oziroma začrtajo karierne poti zdravnika. V svoji zadnji, četrti zahtevi pa od vlade pričakujejo dosledno upoštevanje standardov in normativov, določenih v modri knjigi, ter vzpostavitev »pravnih podlag in virov financiranja za fleksibilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov,« ki te standarde in normative presegajo.

Tri zahteve bodo naslovili s plačnim stebrom

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan se je odzval na stavkovne zahteve sindikata Fides. V uvodu je ponovil njihove stavkovne zahteve: dosledno upoštevanje standardov in normativov ter odpravi plačnih nesorazmerjih v zdravstvenih timih, javno in jasno opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki, ostro obsodbo kakršnekoli oblike nasilja nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem ter da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v oblikovanje reforme za oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema.

Bešič Loredan je najprej podal opazko, da se v sedmih mesecih že drugič srečuje s grožnjo stavke in da v času Janševe vlade Fides nikoli ni izvajal tovrstnih groženj. Povedal je tudi, da se bo vlada do stavkovnih zahtev opredelila pisno in odgovor sindikatu Fides poslala v začetku naslednjega leta. Zatrdil je, da na strani vlade niso nikoli rekli, da so zdravniki odgovorni za nastale razmere v zdravstvu.

Poudaril je še, da ima vlada s sindikati dosežen dogovor in da so že na pogajanjih izpostavili, da so zdravnikom ponudili vse, kar jim v tem trenutku v okviru obstoječega sistema lahko ponudijo. »Naša želja je bila predvsem urediti položaj mladih zdravnikov. Plačna nesorazmerja, ki so nastala predvsem zaradi dejstva, da je v 57. plačnem razredu kar 44 odstotkov zdravnikov bomo reševali ob oblikovanju zdravstvenega stebra, s 01.04.2023«, je dejal minister. Kot je dejal, bodo znotraj tega stebra naslovljene vse stavkovne zahteve, razen zahteve po dvigu plač vsem zdravnikom za pet plačnih razredov.

»Menim, da je stavka nepotrebna.« je izjavil Bešič Loredan. Poudaril je, da se bodo po tem, ko bodo sprejeli vsa izhodišča za oblikovanje novega zdravstvenega stebra pričela pogajanja z vsemi deležniki in da s svojimi aktivnostmi počno ravno to, kar od njih terja Fides. Zaradi dejstva, da obstaja podpisan stavkovni sporazum, ki vladi daje čas do 01.04. aprila za ureditev razmer, meni, da bo z izvedbo stavke prišlo do kršitve sporazuma. »Ali se bo Fides, če bomo izpolnili obljubljeno do 01.04.2023 prišel nato opravičiti?«, se je spraševal minister.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste