CSD ga nima

Policija preverja, kdo širi škodljiv seznam

G.G./STA
20. 12. 2022, 14.39
Posodobljeno: 20. 12. 2022, 14.55
Deli članek:

Kaj pravijo na centru za socialno delo na očitke, da je socialna delavka prosilko za pomoč preusmerila na društvo Humanitarček in ji dala elektronski naslov ustanoviteljice društva Ninne Kozorog?

Arhiv
/

Poročali smo o primeru, ko je nekdanja predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog sredi noči na svoj osebni e-poštni naslov prejela elektronsko pošto s prošnjo za pomoč. Ko jo je pozneje povprašala, kje je dobila njen naslov, naj bi ji prosilka odgovorila, da ji ga je dala socialna delavka na centru. "Če ji na Humanitarčku ne bi odgovorili, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes zrihtate kaj financ," je zapisala Kozorog.

Direktorica centra za socialno delo osrednje Slovenije - Vzhod Andreja Rihter je v odzivu za STA pojasnila, da so konec novembra na Facebooku opazili objavo društva Humanitarček. Ker z njimi v preteklosti niso sodelovali, jih je povabila na pogovor, pri tem pa so ji sporočili, da gre za napotitve iz Litije. "Na enoti smo preverili in ugotovili, da sta bile dve napotitvi. Ena napotitev je bila pravilna, ena pa napačna. Uporabniku in društvu smo se za to opravičili. Na podlagi podatkov, ki so jih v društvu imeli, so sporočili, da je napotitev preko seznama več," je dodala Rihterjeva.

Rihter je pojasnila, da je vsem zaposlenim zelo jasno, da posredovanje seznama predstavlja resno kršitev delovnih obveznosti, pravil GDPR in kodeksa dela ter da je nedopusten in meče slabo luč na centre. Po notranjem preverjanju so ugotovili, da takšen seznam pri njih ne obstaja, zato so primer naznanili policiji, da bi raziskala, kdo širi takšen škodljiv seznam.

"Sočustvujemo z vsemi, katerih podatki so bili razkriti. Ljudje, ki so seznam uporabili, za to niso nič krivi - oni so samo iskali pomoč," je še poudarila direktorica centra in dodala, da je sicer na litijski enoti sodelovanje s humanitarnimi organizacijami, ki pomagajo ob materialni stiski, že vrsto let dobro utečeno. Rihtarjeva je še navedla, da jim je vsem v interesu, da se zadeva razišče in ukrepa, saj lahko samo tako skupaj delajo v korist ljudi, ki se na nji obrnejo po pomoč. Zagotovila je, da bodo o vseh nadaljnjih ugotovitvah obveščali javnost.

Na Policijski upravi Ljubljana so zaradi varstva osebnih podatkov in interesa preiskave za zdaj le potrdili, da na podlagi v tem mesecu prejete prijave zbirajo obvestila zaradi sumov kaznivega dejanja, o ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Da za zdaj o ugotovitvah postopka, ki je še v teku, ne morejo poročati, so za STA sporočili tudi iz inšpektorata za delo, kjer so sicer potrdili, da je socialna inšpekcija uvedla inšpekcijski nadzor.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov