Trgovci grozijo

V januarju prihaja eksplozija cen

Ž.K.
16. 12. 2022, 10.42
Posodobljeno: 16. 12. 2022, 12.29
Deli članek:

Kot da ni dovolj, da so se cene osnovnih živil, glede na uradne podatke, lani že povečale za 11 odstotkov, trgovci za začetek leta napovedujejo eksplozijo cen.

Profimedia
Januarja lahko pričakujemo nov val podražitev.

Predstavniki vseh delodajalskih združenj, kar osem njih, so se danes zbrali na tiskovni konferenci, ki je potekala na Gospodarski zbornici in vladi poslali ostro sporočilo. Kot trdijo, so podjetja, za katera ne velja omejitev cene električne energije, bijejo plat zvona in so na robu zmogljivosti. Pomoč v višini 1,2 milijarde evra, ki jih je država namenila podjetjem, je po njihovem mnenju nezadostna in zahtevajo omejitev cen električne energije za vsa podjetja. Kot so povedali, slovenski trg ne deluje in distributerji cen električne energije za podjetja ne znižujejo. Tako nosilci slovenskega gospodarstva dobivajo ponudbe, v katerih so za naslednje leto predvidene cene tudi po 460 evrov za MWh, kar sodi med najvišje cene v Evropi. Predsednik GZS Tibor Šimonka je opozoril, da tudi ob upoštevanju intenzivne pomoči po zakonu o pomoči gospodarstvu to pomeni ceno 316 evrov za MWh. "To je še vedno bistveno višja cena, kot jo ima naša konkurenca po Evropi". Kot so povedali predstavniki gospodarstva, so ostale države v Evropi bistveno bolje poskrbele za svoja podjetja. Cene električne energije drugod naj bi se gibale med 100 in 150 evri za MWh. V Bosni in Hercegovini, ki ustvarja presežke električne energije, celo zgolj 50 evrov za MWh.

Padec kupne moči pri Slovencih

Med zbranimi predstavniki gospodarstva je bil zagotovo najbolj oster nastop Mariče Lah iz trgovinske zbornice Slovenije, ki je napovedala, da lahko v januarju, kljub že znatnim podražitvam, pričakujemo eksplozijo cen. Ob tem je povedala, da so že zaznali padec kupne moči pri Slovencih, saj so bili prihodki trgovcev v oktobru kljub inflaciji nižji za 1,6 odstotka. Opozorila je, da v kolikor vlada ne zagotovi nižjih cen elektrike, lahko pride do zapiranja nekaterih trgovin in odpuščanja delavcev.

Po podatkih statističnega urada (Surs) že do decembra v Sloveniji beležimo desetodstotno inflacijo. Pri tem je skrb vzbujajoče, da so se najbolj dvignile cene dobrin, ki se jim ne moremo odpovedati: cene hrane, pijače ter energentov. Hrana in pijača sta se po podatkih Sursa v enem letu podražila za kar 20 odstotkov. Primerjava cen živil, ki smo jo naredili sami, pa je pokazala še bistveno slabšo sliko. Glede na zbrane podatke se je kruh podražil za 40 odstotkov, mleko za 30, jajca za 37, sladkor za 88, moka za 48, olje za 120, krompir za 130, piščančje meso pa za 42 odstotkov. Če vsa našteta živila združimo v košarico, ugotovimo, da se je tak nabor osnovnih živil podražil za skoraj 54 odstotkov. Kaj bi napovedana eksplozija cen pomenila za socialno najbolj šibke, ne želimo niti pomisliti. A Mariča Lah iz trgovinske zbornice trdi, da rezerv ni več in da so že sedaj zaustavljali dvige cen in da je bruto marža slovenskih trgovcev ena najnižjih v Evropi. Trgovci se ob tem bojijo, da bodo slovenski potrošniki množično odhajali po nakupih v države, kjer so vlade z omejitvami cen poskrbele za ohranitev kupne moči.

Ukrepe vlade je potrebno spremeniti

Marko Lotrič, predstavnik delodajalcev male obrti in podjetništva pa je izpostavil, da je v zakonu o pomoči gospodarstvu, ki ga je pripravila vlada, nujno potrebno spremeniti pogoje za upravičenost do subvencije skrajšanega delovnega čas in čakanja na delo, saj so sedaj do teh ukrepov upravičena le podjetja, ki veljajo za velike poslovne odjemalce.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je izpostavil, da fiskalne omejitve ob krizi takega obsega ne morejo biti ovira in da jih je treba zaobiti. 1,2 milijardno pomoč je ocenil za nezadostno in zahteval, da vlada ceno elektrike omeji, škodo, ki bi jo utrpeli elektro distributerji pa povrne iz proračuna.

Jure Knez predstavnik Kluba slovenskih podjetnikov je izpostavil dejstvo, da v Sloveniji proizvajamo elektriko po ceni 50 evrov za MWh in da lahko s proizvodnjo pokrijemo kar 80 odstotkov lastnih potreb. Meni, da slovenska podjetja in javnost zaslužijo informacije o tem, kdo je podpisal škodljive pogodbe, zaradi katerih to energijo sedaj poceni izvažamo v tujino, naša podjetja pa so prisiljena plačevati enormne cene. Elektro distributerji naj bi namreč te informacije skrivali, češ, da so poslovna skrivnost.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste