trdna agroživilska veriga in samoorganizacija

Bomo Slovenci vedeli pridelati dovolj hrane, da bomo preživeli krizo, ki prihaja?

Dejan Karba
19. 3. 2022, 07.12
Deli članek:

Po dveh letih epidemije, ki je bistveno spremenila kakovost življenja tudi pri nas, svet trenutno pretresa rusko-ukrajinska vojna grozota. Nemirni časi, ki vztrajno krepijo rast cen surovin, derivatov in predvsem hrane, povprečnega človeka navdajajo s strahovi pred nedorečeno in predrago prihodnostjo. Pa je res tako? Bo hrane dovolj?

Nataša Juhnov
Rešitvi sta trdna agroživilska veriga in samoorganizacija slovenskega kmeta.

Osnovna skrb vsake države je zagotovo zagotavljanje varne hrane za prebivalstvo. Resorni minister JožePodgoršek je sicer večkrat javno zagotovil, da v Sloveniji hrane nikakor ne bo zmanjkalo, menda je imamo dovolj, a statistični podatki in realna situacija nakazujejo, da Podgoršek nima povsem prav: Slovenci hrane nimamo dovolj niti zase.

Slovenci smo odvisni od uvoza, saj nismo samooskrbni

Statistični podatki, zadnji so iz leta 2020, kažejo, da smo (bili) Slovenci s svinjskim mesom samooskrbni v 40 odstotkih. Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec je v ljubljanskem Dnevniku pred dnevi celo menil, da je stopnja samooskrbe (s svinjskim mesom) v resnici še veliko nižja, po njegovi oceni ne presega niti 35 odstotkov. Samooskrba z zelenjavo je po zadnjih podatkih statističnega urada (podatki so torej iz leta 2020) 36-odstotna, več kot polovico Slovenci uvozimo tudi sadja: samooskrba s sadjem v Sloveniji je leta 2020 predstavljala 48 odstotkov.

STA
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar Statistika samooskrbnosti ministra Podgorška postavlja na laž. S svinjskim mesom smo samooskrbni samo 40-odstotno. Sadja Slovenci uvozimo več kot polovico.

Na področju preskrbe s pšenico smo bili v Sloveniji leta 2020 po podatkih statističnega urada samozadostni v 70 odstotkih, s krompirjem 60-odstotno, z mesom okoli 80- in z jajci okoli 90-odstotno.  

Ob začetku vojne v Ukrajini so se razmere na prehranskem trgu drastično poslabšale

Te številke so se že lani očitno znižale, letošnjega trenda, sploh pa situacije, ki nastaja po vojni v Ukrajini, strokovnjaki še ne vedo napovedati. Vojna v Ukrajini bo po pričakovanju živilskih strokovnjakov zagotovo zelo prispevala k podražitvi hrane. Tako kritičnih razmer, opozarjajo številni kmetje, v Sloveniji še ni bilo: cena goveda pospešeno raste že četrti mesec in je na zgodovinsko visoki ravni, podivjale so tudi cene žit, podražil se je repromaterial …

Je rešitev trdna agroživilska mreža ...

STA
Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar, ki je precej kritičen do pred kratkim sprejetega vladnega odloka, po katerem bodo tisti, ki imajo manj kot sto hektarjev kmetijskih površin, dobili denarno pomoč za blaženje vpliva rasti cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo, medtem ko bodo veliki, tržni pridelovalci hrane ostali brez pomoči, meni, da bi bil najučinkovitejši ukrep v teh razmerah trdna agroživilska veriga. Kot je opozoril za ljubljanski Dnevnik, so odnosi med sestavnimi členi našega agroživilskega trga – torej odnosi med kmeti, živilci in trgovci – trenutno popolnoma porušeni. Novo agroživilsko verigo bi po njegovem mnenju morala vzgojiti država.

… ali samoorganizacija slovenskega kmeta?

Samooskrba z zelenjavo je po zadnjih podatkih statističnega urada (podatki so iz leta 2020) 36-odstotna. 60-odstotno smo Slovenci smooskrbni s krompirjem. 70-odsotno smo samooskrbni s pšenico.

Mnogi rešitev vidijo v pametni oskrbi. V ta namen je nastalo že nekaj spletnih strani, prek katerih se brezplačno povezujejo tako proizvajalci kot potencialne stranke. Eno takšnih je skupaj s somišljeniki ustanovil Marjan Kogelnik. 

 »Vzpostavljamo mrežo lokalnih koordinatorjev za samooskrbo, lahko se vključi kdorkoli,« pravi Kogelnik: »Gre za to, da bodo kupci lahko pristopili do naše, slovenske hrane direktno, brez posrednikov, ki, kot vemo, znatno prispevajo k višanju cene določenega izdelka.« Gre torej za neke vrste samoorganizacijo, kako pridelke kmeta iz, denimo, Prlekije pripeljati v Belo krajino in obratno, opisuje Kogelnik.

V sklopu portala, v katerega je že včlanjenih več deset srednje velikih in majhnih kmetij, Kogelnikova ekipa meri tudi razmerje med povpraševanjem in ponudbo: »Prihodnje leto bomo že lahko vodili določeno statistiko, prek katere bomo glede na ugotovljeno točno planirali, kje v določeni regiji ali kraju kaj potrebujejo in koliko tega.«

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste