Škandal

VIDEO: Orbanov državni sekretar mejo postavil kar na reko Muro!

Rok Šavel / Vestnik.si
11. 3. 2022, 13.56
Posodobljeno: 11. 3. 2022, 13.57
Deli članek:

Dejanu Židanu je zanimanje vzbudil načrtovani verski dogodek v Beltincih, predvsem pa ga je razburil nastop madžarskega državnega sekretarja za narodno politiko v oddaji Težišče na RTV Slovenija.

Zajem zaslonske slike
Potápi Árpád János je mejo postavil na Muro.

Poročali smo o organizaciji tradicionalnega srečanja vernikov iz Slovenije in Hrvaške, ki se ga bodo 8. oktobra v Beltincih prvič udeležili tudi katoličani iz Madžarske. Koordinator množičnega verskega srečanja je soboški škof Peter Štumpf, poraja pa se vprašanje o razlogih za vključitev madžarske katoliške cerkve in morebitnem financiranju obove župnijske cerkve v Beltincih in Turnišču. V okviru obiska naj bi v navedenih pomurskih krajih, kjer se časti sv. Ladislava, "postavili spominsko ploščo, kjer bi tudi v madžarskem jeziku oznanjali bistvo in vlogo omenjenega spomina v življenju obeh narodov."

Beltinci so zaradi svojega zgodovinega pomena še toliko bolj občutljivo prizorišče za prekmurska čustva, dogodek in namere pa so vzbudile pozornost pomurskega poslanca Dejana Židana, ki je danes na Vlado RS tudi naslovil poslansko vprašanje na to temo. A še prej o freudovskem zdrsu madžarskega državnega sekretarja.

Zahteva reakcijo vrha slovenske politike

Židana je namreč razburil Potápi Árpád János madžarski državni sekretar za narodno politiko, ki se mu je sinoči, vsaj tako je bilo videti, v oddaji Težišče na RTV Slovenija pripetil svojevrsten freudovski spodrsljaj. Na vprašanje, kaj mu pride najprej na misel, ko sliši besedo Prekmurje, je namreč odgovoril:"Seveda najprej Mura kot reka, ki je mejna reka med Madžarsko in Slovenijo,"in nato nadaljeval, kako ima rad to majhno območje, ki združuje karakteristike celotnega Karpatskega bazena.

Židan je izjavo visokega madžarskega funkcionarja, tesnega sodelavca Viktorja Orbanaoznačil za nesprejemljivo in agresivno. Kot je pojasnil, je izjava znak, da mora takoj odreagirati vrh slovenske politike. Dejal je, da sam že ves čas opozarja, da je treba ukrepati, ko se "vrh madžarske politike slika ob zemljevidu velike madžarske, in so naši tiho." Po njegovih besedah gre za "tiho pristajanje na nekaj, kar je nepredstavljivo in nesprejemljivo."

"Vsa moja poslanska vprašanja in pobude, v katerih ugotavljam namere velike Madžarske in na katere je večinoma slabo odgovorjeno, se izkazujejo kot utemeljene," je še poudaril ter dodal, da Prekmurje zahteva takojšen odziv in to, da bo Slovenija tokrat znala odreagirati "kot je potrebno. Da se ohranja slovenska celovitost in da se vsi posegi skušajo in se bodo tudi zaustavili." Za konec je poudaril še, da "upa, da bodo zdaj razumeli, ko Madžarska država financira tudi obnovo slovenskih cerkva na način, da je nato potrebno na te cerkve obesiti tudi madžarske zapise, ni neko prijazno darilo. Gre za neki načrt, ki mu ne sme biti mesta v Sloveniji."

Poteze sosednje Madžarske pa niso razburile le opozicijskega poslanca, ampak se je oglasil tudi šef poslanske skupine koalicijske Nove Slovenije Jožef Horvat. Horvat zaradi izjave, ki gre po njegovem mnenju za ponoven poskus madžarske vlade za revizijo veljavnih mednarodnih pogodb, pričakuje odločen odziv zunanjega ministra Anžeta Logarja"Prekmurje je slovensko. Pri nas živeča madžarska manjšina uživa vse pravice kot narodna skupnost. V luči zaostrenih razmer v Ukrajini so takšne izjave povsem neprimerne in spodkopavajo nujno enotnost med evropskimi državami," je še zapisal pomurski poslanec na družbenem omrežju Twitter.

V Beltincih že civilna iniciativa, Židan pričakuje odziv slovenske vlade

Kot je sicer glede navedenegasrečanja vernikov iz Slovenije in Hrvaške zapisal Židan, se je v Beltincih že oblikovala "Civilna iniciativa glede postavljanja tabel/plošč v zvezi poti sv. Ladislava", ki je med drugim sprejela sklep, da je odločno proti kakršnikoli plošči – tabli v bližini spomenika združitve Prekmurja z ostalo Slovenijo in da je odgovorna politika – občina, da do tega ne pride. Navedena iniciativa je, tako Židan, nanizala tudi več stališč, med drugim:

- "zgodovinarji naj se opredelijo o Ladislavovi poti, ali se ta naj obnavlja ali pa na novo ustanavlja. Nikakor pa se ne bi smel ta verski dogodek izkoristiti za doseganje političnih ciljev in po nepotrebnem vznemirjati Prekmurce, ki so s svojo odločnostjo pred več kot 100. leti prav v Beltincih izrekli svojo pravilno slovensko pripadnost matični državi;

- če je projekt Ladislavova pot še eden v zvezi z akcijami aktualne madžarske oblasti za pridobitev pozicij na ozemlju, ki je bilo po mirovnih pogodbah vrnjeno naši in drugim deželam po prvi svetovni vojni in potrjeno na osnovi zgodovinskega bivalnega prostora staroselcev, potem se pridružujem mnenju številnih iz moje okolice, da tovrstna prizadevanja vodijo v nova družbena nasprotja in nepotrebne travme v prihodnosti;

- ali s to iniciativo cerkev, odnosno nekaj njenih voditeljev ne utira pot madžarskemu nacionalizmu in uresničevanju nostalgije po veliki Madžarski? Spomnimo se na objavljene zemljevide pred nekaj meseci o veliki Madžarski."

Bobo
Madžarizacija bo očitno spet vroča predvolilna tema.

Židan je zato na vlado Janeza Janše naslovil naslednja vprašanja:

Ste seznanjeni z dogajanji, da madžarska vlada na slovenskem ozemlju financira obnovo slovenskih cerkva? In da to financiranje očitno poteka tudi izven dvojezičnega območja?

Kako komentirate tovrstno delovanje madžarske države in tudi zaskrbljenost, da gre za načrtne aktivnosti z namenom pridobivanja pozicij na ozemlju, ki je bilo po mirovni pogodbi vrnjeno naši državi?

Ste pripravljeni aktivno proučiti nastalo situacijo in sprejeti ukrepe, ki bi preprečili nova družbena nasprotja in nepotrebne travme v prihodnosti?" sprašuje slovensko vlado poslanec socialnih demokratov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov