Internetne prevare

Lažnemu oficirju je močno zaljubljena Primorka nakazala več sto tisoč evrov

Sijan Pretnar
21. 2. 2022, 19.50
Deli članek:

Čeprav je iskanje partnerjev na spletu v današnjih časih nekaj običajnega, pa takšno spoznavanje prinaša tudi pasti. Na osamljene ženske prežijo goljufi in jih potegnejo v vrtinec spletnih prevar.

Dreamstime
Goljufi se na raznih aplikacijah za zmenke predstavljajo kot vojaki iz ZDA na mirovnih misijah, delavci na naftni ploščadi, zdravniki v Siriji...
Slovenke dale pol milijona
Lani so na policiji preiskovali 40 ljubezenskih prevar, lažni zdravniki, ameriški vojaki in drugi zapeljivci so od žensk izpulili 540.000 evrov.

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT vsako leto obravnavajo več kot 50 žrtev ljubezenskih prevar. Prvo prijavo so dobili pred skoraj desetimi leti. Vse do leta 2017 se je v Sloveniji zgodila le peščica takšnih goljufij, zadnja tri leta pa je vsako leto od 50 do 60 takšnih primerov. Po podatkih policije je bilo lani takšnih kaznivih dejanj 40, ženske so prevaranti ogoljufali za 540 tisoč evrov.

Sram jih odvrne od prijave

Lani je izstopal primer žrtve, ki ji je storilec izpulil kar 110 tisoč evrov. Strokovnjaki iz odzivnega centra SI-CERT poudarjajo, da je realna številka opeharjenih žrtev verjetno še višja. »Mnogo žrtev namreč zaradi občutka sramu svoje zgodbe ne želi razkriti,« ugotavljajo.

Čeprav gre za razmeroma preprosto spletno prevaro, se zneski oškodovanj praviloma merijo v več tisoč oziroma več deset tisoč evrih. Strokovnjaki opozarjajo, da je napačno prepričanje o starejših in neizobraženih žrtvah. V pasti spletnih goljufov se ujamejo ženske najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, skupen pa jim je občutek osamljenosti. Praviloma gre res za ženske, a se med žrtvami najdejo tudi moški, ki na različnih portalih spoznavajo »mlade, privlačne Rusinje«. Podoben primer so pred dvema letoma preiskovali tudi koprski kriminalisti. Od poroke, na katero je upal zaljubljeni Pirančan, je ostala le luknja v računu.

Dala mu je bogastvo

Da lahko žrtve izgubijo res zelo visoke zneske, kaže tudi primer, ki so ga lani obravnavali novogoriški kriminalisti. Lažnemu oficirju je ženska, doma iz severne Primorske, menda nakazala celo več sto tisoč evrov.

Goljufi se na različnih aplikacijah za zmenke, ki so med epidemijo postale še bolj priljubljene, ali na družbenih omrežjih predstavljajo kot vojaki iz ZDA na mirovnih misijah v Afriki ali na Bližnjem vzhodu, kot delavci na naftni ploščadi, zdravniki v Siriji ... Praviloma so ločeni ali ovdoveli, imajo pa majhnega otroka. S svojo žrtvijo, največkrat osamljeno žensko srednjih let, delijo fotografije in svojo tragično življenjsko zgodbo.

Denar za obisk

»Ko goljufi po več tednih ali mesecih dopisovanja začutijo, da je čustvena vez z žrtvijo vzpostavljena, se nanjo obrnejo s prošnjo za denar,« nesrečne zgodbe opisujejo na SI-CERT. Izgovori o tem, za kaj potrebujejo denar, so različni: od zdravljenja otroka, poti domov do letalske karte, da bi prišli na obisk. V nekaterih drugih primerih želijo na žrtvin naslov poslati paket ali kovček z večjo vsoto denarja ali zlata, za katerega pa mora ta plačati carinske dajatve ali dostavo. Goljufi nato zahtevajo vse več denarja, žrtev pa poskušajo čustveno še bolj pritegniti k sebi.

Zgodba po resnični prijavi

Da bi ljudem čim bolj pojasnili metode delovanja in trike teh goljufov, je Si-cert posnel dramatizirano zgodbo, ki temelji na resnični prijavi. Epizodo Za ljubezen si je mogoče ogledati na kanalih nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu. »Dobro vedo, na kakšen način in kdaj lahko zmanipulirajo žrtev. Po navadi vključijo element sočutja, zaradi česar bi se žrtev, če ne bi pomagala, zelo slabo počutila,« v zgodbi pojasnjuje Tadej Hren iz SI-CERTA.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste