Premoženje

Države nekdanje skupne republike z naskokom transparentnejše od Slovenije

Luka Tetičkovič
17. 2. 2022, 16.47
Deli članek:

KPK začela z objavami sprememb premoženja v času trajanja političnih ali drugih mandatov. O polnem premoženju politikov, sodnikov, županov in poslancev podatkov ni, saj v Sloveniji varujemo zasebnost.

STA
KPK je začela objavljati podatke o spremembah premoženja funkcionarjev.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je z 2. februarjem začela javno objavljati podatke o spremembah premoženjskega stanja ljudi na določenih voljenih funkcijah in določenih funkcionarjev. S koncem prejšnjega leta so na portalu eUprava namreč zaživeli elektronski obrazci, ki so vsebinsko in tehnično oblikovani tako, da omogočajo tudi javno objavo podatkov.

»Trenutni način objave je korak v pravo smer, a je še vedno težje dostopen najširši javnosti,« pravijo v nevladni organizaciji Transparency International (TI) in poudarjajo, da je javna objava namenjena državljanu in mora biti uporabniku prijazna, pregledna in interaktivna ter z več podrobnimi podatki.

KPK
Tabela o spremembah premoženja funkcionarjev in politikov, ki jo vodi KPK.

KPK te podatke namreč objavlja v razpredelnici, vendar napovedujejo vzpostavitev informacijskega sistema za avtomatizirano objavo v okviru aplikacije Erar. Glede tega še čakajo na mnenja informacijske pooblaščenke in ministrstva za pravosodje.

Hrvati imajo lobistične stike vizualizirane

»Na Balkanu v nekaterih državah obstajajo zelo kakovostne platforme o premoženju politikov, ki pa so plod dela civilne družbe,« na TI ocenjujejo, da naše raziskovalne platforme zaostajajo za praksami, ki so se že vzpostavile v državah nekdanje Jugoslavije.

Krik
Podatkovna baza lastnine politikov, ki jo vodi nevladni portal Krik na podlagi javno dostopnih podatkov srbske vzporednice KPK.

Na Hrvaškem izpostavljajo platformo Mozaikveza.hr, ki novinarjem in zainteresirani javnosti omogoča iskanje povezanosti denimo politika z posamezno pravno ali fizično osebo, kar zajemajo iz javnih evidenc. Iskati je mogoče po kategorijah lastniških, interesnih, poslovnih, družinskih in političnih povezav.

V BiH se lahko poučimo o višini zneska na Dodikovem TRR

Presenetljivo stopnjo transparentnosti poznajo tudi v Bosni in Hercegovini (BiH). Prek portala Imovinapoliticara.cin.ba je mogoče dostopati do prijav premoženjskega stanja javnih funkcionarjev, torej do prav tistih, ki jih pri nas KPK v javnost spusti le v obliki abstraktnih podatkov, kot je izmerjena površina nepremičnine ali podatek o premičnini, pri čemer lahko le domnevamo, ali gre za vozilo ali plovilo. Z nekaj kliki denimo dostopamo do obrazca župana manjšega mesta v Republiki srpski z informacijami o njegovih družinskih članih, letniku in ocenjeni ceni vozila, višini kredita in pri kateri banki je bil najet ter celo podatek o znesku na bančnem računu na dan prijave.

Denimo, Milorad Dodik, predsedujoči predsedstvu BiH, je po uradnih podatkih vreden 2,1 milijona konvertibilnih mark (KM). V lasti ima stanovanje v vrednosti 80 tisoč KM, dve hiši v skupni vrednosti 2 milijona KM, avto (l. 2006), vreden 10 tisoč KM, in še 52 tisoč KM na bančnem računu.

CIN
Javno dostopna samoprijava premoženja Milorada Dodika, predsednika predsedstva BiH.

Vučič je najrevnejši državnik v regiji

Podobne obrazce o premoženju javno objavlja tudi Agencija za borbo proti korupciji v Srbiji. Zbirajo in obdelujejo se na civilnodružbenem portalu Imovinapoliticara.krik.rs, kjer so enostavno dostopni. Pri tem moramo priznati, da se da osebno premoženje skrivati tudi pred transparentnostjo, saj za predsednika Srbije Aleksandra Vučića na omenjeni strani preberemo, da gre »za enega najrevnejših državnikov v regiji – v lasti ima samo garsonjero velikosti 30 kvadratnih metrov. Ima pa Vučićeva družinav lasti več nepremičnin v glavnem mestu in zemljišča v Bečeju, Sremski Mitrovici in v Bugojnu v BiH«. Podatki o družinskih članih izpostavljenih politikov so v Srbiji dostopni javnosti – z natančnim razrezom, koliko je posamezna nepremičnina vredna.

Pri nas zasebnost varujemo

Vsak funkcionalno pismen posameznik ve, da je mogoče premoženje skrivati s prepisom na družinskega člana. Pri nas lahko KPK nadzor razširi na družinske člane, a le v primeru, da izkaže sum, da zavezanec svoje premoženje prikriva na ta način.

Na TI so nam še povedali, da je pri zadnjih spremembah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije prevladalo stališče, da bi bila objava premoženjskega stanja zavezanca v celoti »nesorazmeren poseg v zasebnost posameznikov«, zato je zakonodajalec omejil obseg objave na spremembe premoženja v času trajanja funkcije in leto po njenem prenehanju. Člen se do nedavnega sploh ni izvajal, saj spremembe premoženja nismo znali izračunavati. Trenutno pa smo iz njega dobili tabelo, ki si jo lahko ogledate ob članku. O kakovosti in količini v njej vsebovanih informacij presojajte sami.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan