Biden spet napoveduje napad Rusije

Besede, dejanja in realnost na terenu? Vsaka stran trdi svoje ...

S.R./STA
17. 2. 2022, 15.40
Posodobljeno: 17. 2. 2022, 17.11
Deli članek:

Na vzhodu Ukrajine tudi danes nič ne kaže, da bi se razmere umirjale.

Profimedia
Ruski tank, ki naj bi se vračal v oporišče.
Ameriški predsednik Joe Biden je spet dejal, da je nevarnost ruske invazije v Ukrajino "zelo velika" in da bi se napad lahko zgodil v nekaj dneh, čeprav Moskva trdi, da se ruski vojaki umikajo z območij blizu ukrajinske meje. Biden je prvič napad napoved za sredo.

Satelitski posnetki po navedbah ameriških oblasti zaenkrat ne potrjujejo nedavnih navedb ruskega ministrstva za obrambo, da se bodo ruski vojaki po končanih vojaških vajah v bližini meje z Ukrajino vrnili v svoja oporišča. Nekaj vojaške opreme naj bi Rusija sicer odstranila, a naj bi na območje prispela druga, Rusija pa naj bi prisotnost na območju še okrepila. Takšne so vsaj ocene iz ZDA in Nata.

Kot je namreč danes pojasnil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, še vedno niso opazili umika ruskih vojakov iz bližine ukrajinske meje, dva dni po napovedi iz Moskve, da bo Rusija zmanjšala svojo prisotnost na tem območju."Iz Moskve prihajajo znaki, da bi se diplomatski procesi lahko nadaljevali, vendar doslej nismo videli nobenih opaznih znakov umika ali deeskalacije," je dejal na zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju.

Kremelj je sicer od ZDA in Nata zahteval zagotovilo, da Ukrajina nikoli ne bo postala članica Nata in da zveza Nato zaključi z vsemi vojaškimi aktivnostmi na vzhodu Evrope, a so zahodni zavezniki te zahteve zavrnili, poroča tiskovna agencija Reuters. Da bi zmanjšali napetosti, je v Moskvo romal nasprotni predlog, na katerega pa se ruske oblasti še niso odzvale. Zunanji minister Sergej Lavrov je danes dejal, da bodo svoj odgovor javnosti predstavili še danes" v nekaj urah."

Dve strani, dve zgodbi

Olja na ogenj je prilila tudi Litva. Litvanski general Valdemaras Rupsys je namreč za Reuters dejal, da je ruska vojska pripravljena, da lahko Ukrajino napade "vsak trenutek," vojaško prisotnost pa da nenehno krepijo. Po njegovih navedbah čakajo le še na ukaz z vrha. Oglasili so se tudi iz Evropske unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je dejal, da imajo pripravljen "pakter sankcij," ki jih lahko uvedejo "takoj, ko bo to potrebno."

Moskva, ki zanika, da bi načrtovali invazijo, saj da gre zgolj za vojaške vaje, je sicer danes napovedala, da se bodo ruske sile po končanih vojaških vajah vrnile v svoje baze. "To je proces, ki bo trajal nekaj časa," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov."Obrambno ministrstvo je sporočilo, da se nekatere faze vaj končujejo in da se določene enote vračajo v stalna oporišča," je še dejal Peskov. Dodal je, da se sile "ne morejo kar tako dvigniti v zrak in odleteti" in da ima obrambno ministrstvo glede umikanja "določen urnik".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na drugi strani dejal, da naj po njegovem sploh ne bi šlo za umik, temveč se ruske vojaške sile zgolj premikajo. Na vzhodu Ukrajine je medtem prišlo do obstreljevanja med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko, pri čemer obe strani trdita, da je napad sprožila nasprotna stran. Ukrajina je denimo separatiste obtožila, da so raketirali vas Stanica Luganska, kjer naj bi zadeli vrtec. Po navedbah ukrajinske vojske po prvih podatkih smrtnih žrtev ni bilo, a naj bi bila ranjena dva civilista. Nekaj škode naj bi nastalo na javni infrastrukturi, polovica vasi pa naj bi ostala brez elektrike. Že pred tem so separatisti ukrajinske sile obtožili, da so obstreljevale območje, ki je pod njihovim nadzorom.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov