Prevare, zavajanja in neresnične vsebine

»Mladi so pod pritiskom, da nekaj zamujajo, če niso nenehno na tekočem z vsem«

Polona Krušec
9. 2. 2022, 19.15
Deli članek:

Včeraj je bil dan varne rabe interneta, ob katerem se je posebna pozornost posvečala problematiki idealiziranih objav na družbenih omrežjih, ki puncam in fantom vzbujajo manjvrednostne občutke.

Dreamstime
Z neresnično ali dvomljivo vsebino se je na novičarskih spletnih straneh ali družbenih medijih srečalo skoraj sedem od deset mladih, so podatki SURS.

Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, opozarja na problematiko spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu.

Letos Safe.si še posebej izpostavlja prirejene posnetke, škodljive spletne izzive in neresnične informacije, kar ima negativen vpliv na počutje, duševno dobrobit, zdravje in telesno samopodobo mladostnikov, zato je ključno, da jih o tem osveščamo, so poudarili.

»Na spletu lahko vsakdo objavi skoraj karkoli. Tako se predvsem na družbenih omrežjih lahko prikazujejo tudi neresnice, laži, zavajanja. Eden izmed predvsem za mladostnike problematičnih primerov so namensko predelane in grafično spremenjene fotografije in video posnetki,« pojasnjujejo na Safe.si.

Škodljiv vpliv influencerjev

Za te pravijo, da jih pogosto objavljajo vplivneži, ki imajo zelo velik doseg ter vpliv med najstniki in tudi že med mlajšimi otroki, ki so dejavni na spletu. Prizori na fotografijah in posnetkih, ki jih ponujajo na socialnih omrežjih, so zelo pogosto načrtovani do zadnje podrobnosti, posnamejo jih s profesionalnimi ekipami in so močno računalniško obdelani ter imajo z resničnostjo zelo malo skupnega, izpostavljajo. »Tako se vplivnež predstavi, kot da živi bolj ali manj idealno življenje. Tudi v oglasih je podobno. Pa tudi mladi uporabljajo različne filtre, ki jih družbena omrežja in aplikacije ponujajo, in z njimi obdelajo posnetke, da so videti čim bolj idealno, pri tem pa izgubijo pristnost,« svarijo na točki osveščanja o varni rabi interneta.

Najstniki so tako z vseh strani obkroženi z lažnimi posnetki in se z njimi primerjajo. Dejstvo je, kot podčrtajo na Safe.si, da smo si v resničnem življenju ljudje različni in nihče ni popoln. »Zaradi nedoseganja lepotnih idealov, ki jih vsiljujejo nerealne spletne objave, postanejo mladostniki obsedeni z zunanjim videzom, nezadovoljni z lastnim telesom, imajo občutke manjvrednosti, so pod pritiskom, razočarani in nesproščeni.«

Zavist, ljubosumje, tesnoba

Psihološke težave zaradi slabe samopodobe pa niso edini negativen učinek interneta na mladostnike, so še razložili. »Nekatere spletne vsebine, predvsem pa odnosi na spletu, jih potrejo, razjezijo, spravijo v slabo voljo. Mladi živijo pod pritiskom, da nekaj zamujajo, če niso nenehno na tekočem z vsem, kar vrstniki objavljajo na internetu, ter da morajo tudi oni objavljati podrobnosti iz svojih življenj. Tarejo jih občutki izključenosti, zavisti, ljubosumja, tesnobe zaradi predstav, da imajo drugi boljša življenja kot oni. To pa lahko zaradi zaletavosti vodi v neustrezne odzive, ki se včasih končajo tudi z različnimi oblikami spletnega nasilja.«

Telefon je odprt

Najbolj pomembna sta ozaveščanje ter krepitev samozavesti in duševne čvrstosti mladostnikov hkrati z učenjem kritičnega presojanja spletnih vsebin, so prepričani na točki osveščanja. Veliko uporabnih informacij in nasvetov v zvezi z bolj varnim spletom za mlade je na voljo na www.safe.si. Pomembna je tudi informacija o svetovalni liniji za težave na spletu na Tom telefonu 116 111, na katerem vsak dan med 12. in 20. uro odgovarjajo na vprašanja, dileme in pomagajo reševati zagate, povezane z uporabo interneta, na e-tom.si pa je na voljo tudi svetovanje prek TOM spletne klepetalnice.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste