Vsaka država po svoje

Zmešnjava s covidni potrdili! V Italiji obratno kot v Sloveniji: dvakrat cepljenim in nato prebolelim velja neomejeno

G.G.
4. 2. 2022, 17.30
Posodobljeno: 4. 2. 2022, 17.56
Deli članek:

O nelogičnosti razlike med P+C+C (preboleli + cepljeni + cepljeni) in C+C+P (cepljeni + cepljeni + preboleli) glede veljavnosti covidnega potrdila smo že večkrat pisali. Na ministrstvu za zdravje so se sklicevali na direktivo EU, ki pa jo v Italiji očitno ne upoštevajo ali pa jo tolmačijo drugače.

Profimedia
Preverjanje covidnega potrdila pred vstopom v trgovino v Neaplju.
V prihodnjih dneh in tednih se bodo morale države v EU najverjetneje poenotiti glede veljavnosti covidnih potrdil.

V Sloveniji covidno potrdilo velja neomejeno za dve skupini: za cepljene s poživitvenim odmerkom in prebolevnike, ki so po okužbi dvakrat cepljeni. Zakaj ne velja neomejeno tudi za dvakrat cepljene in nato prebolele? To se je spraševal marsikdo, ki ima vsaj toliko pameti, kolikor je žafrana v reveževi kaši, če parafraziramo ponavljajoči zapis o intelektualnem dometu dobrega Monija v romanu Miljenka Jergovića Ruta Tanenbaum.

Ko smo pred dnevi o smislu takšne distinkcije spraševali pristojne, so nam na ministrstvu za zdravje odgovorili, da »ne gre za strokovno razlago na ravni SI, gre za določila zakonodaje EU, ki državam članicam v primeru P+C+C dopušča oznako 2/1 na potrdilu EU DCP, v primeru C+C+P pa ne predvideva daljše veljavnosti potrdila EU DCP o prebolelosti«. Iz oddelka za odnose z javnostmi so še dodali, da ima »oseba, ki se najprej cepi in nato preboli, dve potrdili: potrdilo o cepljenju in potrdilo o prebolevnosti (izdano pozneje). Predlog, da se takim osebam podaljša potrdilo o prebolevnosti, je bilo v času razprave o spremembi delegiranega akta zavrnjeno (proti je bila večina držav članic)«.

Iz strokovnega vidika je bilo večkrat poudarjeno, da je še najboljša hibridna imunost (cepljeni in preboleli ali obratno), kar je ta teden poudarila še Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer dejal, da si Slovenija prizadeva za spremembo tega določila, medtem pa so Italijani drugače brali evropska priporočila ali pa jih niso upoštevali.

V sklopu novega sproščanja ukrepov bo covidno potrdilo (tako imenovani zeleni potni list) veljalo neomejeno za cepljene s poživitvenim odmerkom in tiste, ki so polno cepljeni (dvakrat s cepivom mRNA ali enkrat s cepivom Janssen) in so nato preboleli covid. Torej ravno obratno kot v Sloveniji.

V Italiji so kreativno zaobšli tudi zahtevo PC za nekatere skupine turistov. Za vstop v hotele in restavracije (osnovni zeleni potni list) za tuje državljane, ki so polno cepljeni s cepivi, ki jih ne priznavajo v EU, ne bo več nujno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, ampak bo dovolj potrdilo o negativnem testu na koronavirus. Enako bo veljalo za polno cepljenje z "evropskimi" cepivi, ki še niso prejeli poživitvenega odmerka.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov