Silvestrski meniji

Takšna je zadnja večerja v letu za zapornike

P.T.
30. 12. 2021, 15.01
Posodobljeno: 31. 12. 2021, 19.07
Deli članek:

Zadnja noč v letu je za vse nekaj posebnega in prav nič drugače ni v zaporih. Zanimalo nas je, kaj bodo zaprte osebe jedle za silvestrsko večerjo.

Profimedia
V zaporih silvestrski večer prav tako predstavlja praznični čas namenjen druženju.

Silvestrski večer predstavlja tudi za zaprte osebe praznični čas. Prazniki so lahko čas, ki v osebah vzbudi stisko, žalost in domotožje, zato se v zaporih posebej trudijo, da se zaprtim osebam omogoči razbremenitev v okviru možnosti, ki jih vsaka lokacija omogoča.

''Posebej silvestrsko druženje ne bo organizirano na nobeni lokaciji. Obsojenci, ki izpolnjujejo zakonske kriterije za podelitev prostih izhodov, praznične dni lahko preživljajo s svojimi domačimi,'' so nam sporočili iz Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij. 

stroski, nasveti, finance, zavarovanje, generali, nalozbe

Zanimivosti

Odgovorno v prihodnost z naložbenim zavarovanjem

Ker je tudi zadnja večerja v letu nekaj posebnega, so se na posameznih lokacijah odločili za različne menije. Tako bodo na Dobu postregli pečena bedra, francosko solato in dietno pecivo. Za vegetarijance pa bo na voljo ocvrti sir. V Ljubljani bodo vegetarijanci prav tako jedli ocvrti sir, medtem ko bodo mesojedci lahko izbirali med dunajskim zrezkom ali dušeno perutnino. Za prilogo bo tako kot na Dobu francoska solata in za konec potica. V Celju bodo imeli zaporniki za glavno jed na voljo ocvrt piščančji zrezek in krompirjevo solato kot prilogo. Zapornice na Igu pa bodo imele nekoliko drugačen meni. Začne se z govejo juho z ribano kašo in nadaljuje s puranjim dunajskim zrezkom, ki ga dopolnjuje pečen krompir. Poleg bo sestavljena solata in kot sladica še kremna rezina. 

Vemo, da zapori niso hoteli in da so tam ljudje zaprti v veliki večini z razlogom. Kljub temu je praznični čas nekaj posebnega in zato je zaprtim osebam omogočena praznična večerja, podaljšano druženje, silvestrovanje v bivalnih sobah oziroma v dnevnih prostorih ter možnost telefonskih pogovorov s svojci. 

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja