Silvestrski večer predstavlja tudi za zaprte osebe praznični čas. Prazniki so lahko čas, ki v osebah vzbudi stisko, žalost in domotožje, zato se v zaporih posebej trudijo, da se zaprtim osebam omogoči razbremenitev v okviru možnosti, ki jih vsaka lokacija omogoča.
''Posebej silvestrsko druženje ne bo organizirano na nobeni lokaciji. Obsojenci, ki izpolnjujejo zakonske kriterije za podelitev prostih izhodov, praznične dni lahko preživljajo s svojimi domačimi,'' so nam sporočili iz Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij.
Ker je tudi zadnja večerja v letu nekaj posebnega, so se na posameznih lokacijah odločili za različne menije. Tako bodo na Dobu postregli pečena bedra, francosko solato in dietno pecivo. Za vegetarijance pa bo na voljo ocvrti sir. V Ljubljani bodo vegetarijanci prav tako jedli ocvrti sir, medtem ko bodo mesojedci lahko izbirali med dunajskim zrezkom ali dušeno perutnino. Za prilogo bo tako kot na Dobu francoska solata in za konec potica. V Celju bodo imeli zaporniki za glavno jed na voljo ocvrt piščančji zrezek in krompirjevo solato kot prilogo. Zapornice na Igu pa bodo imele nekoliko drugačen meni. Začne se z govejo juho z ribano kašo in nadaljuje s puranjim dunajskim zrezkom, ki ga dopolnjuje pečen krompir. Poleg bo sestavljena solata in kot sladica še kremna rezina.
Vemo, da zapori niso hoteli in da so tam ljudje zaprti v veliki večini z razlogom. Kljub temu je praznični čas nekaj posebnega in zato je zaprtim osebam omogočena praznična večerja, podaljšano druženje, silvestrovanje v bivalnih sobah oziroma v dnevnih prostorih ter možnost telefonskih pogovorov s svojci.