EU BREZ KONSENZA

Diplomatski bojkot iger – (ne)športna oblika nove hladne vojne

Antun Katalenić
28. 12. 2021, 14.39
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 14.42
Deli članek:

Bo slovenska vlada sledila ameriškemu in litvanskemu vzoru in politične ter diplomatske predstavnike pustila doma?

Reuters
Ob koronavirusu, organizatorjem iger preglavice povzroča še napovedani bojkot.

Trideset let po razpadu Sovjetske zveze dobivamo obrise nove hladne vojne. Odnosi se znova zaostrujejo med vzhodom in zahodom, a če so glavni akter slednjega še vedno Združene države Amerike, rastočo silo vzhoda tokrat predstavlja Ljudska republika Kitajska. Tako kot v času hladne vojne tudi tokrat šport ni izvzet kot področje političnega boja.

Politika in šport

Starejši bralci se bodo spomnili olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, ki so jih Američani bojkotirali zaradi sovjetske invazije Afganistana, ki se je zgodila nekaj mesecev prej. Športnikom iz ZDA se je takrat pridružila še kopica udeležencev iz drugih držav, Sovjeti pa so nato z enako mero vrnili uslugo, ko so igre potekale v Los Angelesu. V primerjavi z omenjenimi tekmovanji bodo na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu nastopili športniki vseh držav, iz centrov moči ZDA pa so napovedali le tako imenovan diplomatski bojkot, kar pomeni, da na Kitajsko ne bodo odpotovali politični predstavniki. Kot so sporočili iz Bele hiše, želijo v Washingtonu opozoriti na domneven genocid in hude kršitve človekovih pravic, kar naj bi se dogajalo v pretežno muslimanski pokrajini Sinkiang na severozahodu Kitajske. Podporo ZDA in pridružitev diplomatskemu bojkotu so do zdaj izrazili voditelji Kanade, Avstralije, Nove Zelandije in Združenega kraljestva ter Litve. Podobno pozicijo, ne da bi izrekli izrecno podporo bojkotu, so zavzeli tudi na Japonskem in v Belgiji.

Reuters
Ameriški in kitajski predsednik Joe Biden in Xi Jinping se zapletata v novo hladno vojno.

Iskanje konsenza

Vodilni evropski sili Francija in Nemčija glede vprašanja pošiljata mešane signale, predvsem pa vztrajata pri enotnem odzivu Evropske unije. O tem, ali Slovenija podpira diplomatski bojkot zimskih olimpijskih iger, smo vprašali ministrstvo za zunanje zadeve, kjer so ponudili skop odgovor: »Skladno s pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja so do udeležbe na olimpijskih igrah upravičeni predsednik države, predsednik vlade in minister, pristojen za šport, ter veleposlanik oziroma veleposlanica v državi, ki gosti olimpijske igre, a samo v primeru spremstva prej omenjenih visokih predstavnikov države. Glede udeležbe slovenskih predstavnikov na olimpijskih igrah v Pekingu bo odločala Vlada Republike Slovenije.« Kako bo odločila, ni jasno, saj tudi iz dosedanjih novinarskih poročil iz Bruslja ne moremo razbrati, da bi Slovenija zavzela stališče glede tega vprašanja. Iz preteklosti pa vemo, da ko pride do Kitajske, stališče MZZ ni nujno enako stališču vlade.

Reuters
Janez Janša je v preteklosti že javno izražal lastno neodobravanje Kitajske.

Podpora Litvi

Kitajske oblasti so napovedale, da bodo države, ki se bodo pridružile diplomatskemu bojkotu iger, »plačale ceno«, saj zanj v Pekingu ne vidijo nobenega upravičenega razloga. Slovenska zunanja politika praviloma vztraja pri ohranjanju dobrih odnosov tako z ZDA kot z Rusijo ali Kitajsko, je pa res, da je aktualna vlada posebno naklonjena Američanom, kar je z več dejanji že potrdila. Kljub zaostrovanju odnosov med največjima svetovnima gospodarstvoma, EU očitno poskuša ohranjati relativno nevtralno držo, od te norme pa najbolj odstopa prej omenjena Litva. Baltska država je namreč že več mesecev v sporu s Kitajsko, potem ko je v Vilni dovolila uporabo termina Tajvan na predstavniški pisarni tega otoka. Tajvan ali Kitajski Tajpej, kot ga poznamo v olimpijskih krogih, je namreč iz perspektive Pekinga pravno gledano del Kitajske, čeprav de facto deluje kot samostojna država vse od državljanske vojne, ko je komunistična oblast prevzela nadzor nad celino. Večina sveta, vključno z vsemi državami EU, priznava Ljudsko republiko kot edino Kitajsko, a slednja je pripravljena pogledati skozi prste, če ostale države ohranjajo diplomatske stike s Tajvanom, dokler ga ne priznavajo kot takega.

Reuters
Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis meša štrene v odnosih EU in Kitajske.

Ker tega Litva ni bila pripravljena storiti, ji zdaj grozi tudi ekonomska škoda, po več mesecih pa je jasno, da je EU ni pripravljena podpreti v njenem boju. Še najbližje temu je bila Slovenija oziroma premier Janez Janša, ki je kar osebno naslovil pismo na evropske kolege, rekoč, da morajo stopiti v bran Litvi. Ali bo to podporo predsednik vlade izrazil tudi z bojkotom iger v Pekingu, bo jasno kmalu. Svoje mnenje o tem predlogu je že izrazil bivši ameriški predsednik in Janšev favorit na lanskih predsedniških volitvah v ZDA Donald Trump, ki je kljub svojim bitkam s Kitajsko dejal, da bodo ob bojkotu izpadli kot »slabi poraženci«.

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste