Primerno?

Hojs ob brutalnem napadu na novinarja udaril po Timmermansu

G.G.
7. 7. 2021, 08.17
Posodobljeno: 7. 7. 2021, 11.03
Deli članek:

Slovenski notranji minister Aleš Hojs je poskus umora nizozemskega preiskovalnega novinarja izkoristil za nadaljnje zbadanje podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa.

Profimedia
Po streljanju na Petra de Vriesa v središču Amsterdama.

Profimedia
Peter R. de Vries

Včeraj zgodaj zvečer je še neznani napadalec v središču Amsterdama iz bližine v glavo ustrelil nizozemskega preiskovalnega novinarja Petra R. de Vriesa. Izkušeni novinar je malo pred tem nastopal v pogovorni oddaji na televiziji RTL, ko je stopil na ulico, pa ga je pričakalo pet strelov. De Vries je obležal na tleh, reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer ga poskušajo obdržati pri življenju.

Med prvimi, ki so obsodili ta »brutalen, zahrbten napad«, je bil nizozemska županja Femke Halsema, sledili pa so odzivi drugih nizozemskih in evropskih voditeljev.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova je na primer na Twitterju zapisala, da »so njene misli pri novinarju de Vriesu, njegovi družini in prijateljih. Gre za napad na svobodo medijev, demokracijo. Storilce morajo privesti na sodišče.«

Slovenski notranji minister Aleš Hojs je primerno obsodil to »grozljivo in zavržno dejanje«. Ni pa se mogel zadržati, da ne bi v istem tvitu omenil podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, sicer člana nizozemske Laburistične stranke, ki na nivoju EU spada med vrste socialistov. »Timmermans bo moral začeti pometati pred domačim pragom,« je navrgel Hojs v kontekstu napada na novinarja v Amsterdamu. Slovenski vladi pod vodstvom Janeze Janše namreč tudi v EU pogosto očitajo nespretno ravnanje na področju svobode medijev. Timmermansa pa je ob obisku na Bledu močno zmotilo Janševo demonstrativno kazanje fotografije dveh slovenskih sodnikov s socialdemokratskimi politikoma, kar naj bi po njegovem kazalo na politično pristranskost slovenskega sodstva. Timmermans je zato zavrnil udeležbo na skupinskem fotografiranju z razlago: »Preprosto ne morem biti na istem odru kot premier Janša.«

Naslednji dan se je v igro vmešal Hojs. Ko so ga novinarji vprašali o interpretaciji izjave »Ne meči biserov med svinje« po incidentu z rumenimi jopič na nedavnih protivladnih protestih v Ljubljani, je odvrnil, da ni nikogar označil za svinjo, kasneje pa dodal, da bi lahko po tem, kar je slišal v četrtek, morda tako označil nekoga drugega, a da te osebe ni na Prešernovem trgu, ampak sedi visoko v evropski birokraciji.

Novinarji so najprej pomislili, da s tem najverjetneje misli Timmermansa, a je Hojs to zavrnil in v naslednjih dneh javnosti neznano pojasnilo poslal tudi v Bruselj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste