»Veslati moramo v isto smer plovbe«

V Sloveniji precejšnje povečanje povpraševanja po cepivu AstraZenece

S.R.
26. 5. 2021, 12.49
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 12.49
Deli članek:

Danes precej bolj optimističen državni sekretar Jelko Kacin je v vlogi nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper Covid-19 spregovoril seveda o cepljenju in dobavah cepiva.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kacin je ocenil, da nam gre projekt cepljenja in s tem zamejevanja epidemije sars-cov-2 dobro, pri čemer je dodatno vzpodbudo našel v tem, da se na cepljenje v tem času prijavlja vse več starejših, »čeprav s časovnim zamikom.« Po njegovih navedbah nadaljnje izboljševanje epidemioloških razmer med nas prinaša vse več optimizma, že vsi skupaj težko čakamo »novo normalnost, lepo vreme, sonce, stabilno poletje, če že prave pomladi ni bilo, a so tudi vremenske razmere še naprej nestabilne, tudi danes je temu tako, približno tako je bilo vse do zdaj tudi z dobavami cepiv. Dobave so bile, a žal nestabilne in vse premalo zanesljive,« je poudaril Kacin ter tako elegantno prešel na osrednjo temo današnje novinarske konference.

Pričakuje se večja pošiljka AstraZenece

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo pri nas doslej z enim odmerkom cepljenih 635.000 oseb, kar znaša 36,8 odstotka odraslega prebivalstva. Dva odmerka je prejelo 348.000 odraslih oziroma 20,2 odstotka. Glede na celotno prebivalstvo se je s prvim odmerkom cepilo 30,3 odstotka prebivalstva, z dvema pa 16,6 odstotka.

Kar zadeva dobave cepiv, je Kacin izpostavil ameriško podjetje Moderna, ki je edino, pri katerem doslej ni prišlo do težav. Količina dobavljenih cepiv je že tedne enaka, napovedujejo jo dva meseca vnaprej, njihove dobave pa so zanesljive, a to cepivo pri nas žal predstavlja le 11 odstotkov tedenskih dobav. Za Slovenijo najpomembnejši dobavitelj je seveda Pfizer, ki je bil po navedbah Kacina do pred kratkim pri dobavah še zelo zanesljiv, a je zaradi nedavnih težav, povezanih z dogajanjem v Indiji, spremenil dosedanjo prakso napovedovanja dobav. Njihove napovedi zdaj niso več dolgoročne, temveč zgolj dvotedenske. Kljub temu se pričakuje, da bo Pfizer do konca meseca v skladu z dogovorom z Evropsko komisijo sprostil dodatnih 50 milijonov odmerkov, ki bi jih moral po osnovni pogodbi dobaviti šele v zadnjem četrtletju. Kacin je nato razkril, da v petek končno pričakujejo tudi večjo pošiljko cepiva AstraZenece, kar bo omogočilo, da se naslednji teden cepi precej več ljudi. Pojasnil je še, da se je povpraševanje po cepivu AstraZenece v zadnjem času precej povečalo, kar je posledica odločitve posvetovalne skupine za cepljenje, da se izjemoma dovoli skrajšanje obdobja med obema odmerkoma. So pa zaradi tega zaloge tega cepiva skoraj povsem pošle.

Glede cepiva Janssen je pojasnil, da dobave še naprej zamujajo, povpraševanje po tem cepivu pa je zelo veliko. Dobavitelj je po njegovih navedbah doslej dobavil zgolj dobro tretjino od svojih zavez, pri čemer dobave še nekaj časa ne bodo v skladu z napovedanimi. »Ni ga toliko, kot bi ga moralo biti, predvsem pa ga ni v skladu s povečanim povpraševanjem,« je dejal državni sekretar.

Sicer pa Kacin pričakuje, da se bodo razmere na področju cepiv naslednji teden precej popravile in da bodo lahko kar dve tretjini cepiv namenili za prvo cepljenje. Ta teden je bilo namreč dobavljenih precej manj odmerkov od predvidenih, večino pa se je uporabilo za drugi odmerek.

Priprave na junij, ki je že za vogalom

Kacin se je za konec, ko se je navezal na temo včerajšnjih razprav evropskih voditeljev v Bruslju, poslužil nekoliko bolj metaforičnega izrazoslovja. »V istem čolnu smo, močno smo soodvisni, veslati moramo v isto smer plovbe in se osredotočiti na naše skupne cilje,« je poudaril ter dodal, da je naš »domači cilj« čim prejšnja in čim večja precepljenost prebivalstva, k čemur lahko prispevajo vsi prebivalci. Junija bo po njegovih navedbah na voljo precej večja količina cepiv, na kar se že pospešeno pripravljajo tudi cepilni centri.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov