GRAJENJE MOSTOV

SDS deluje po načelu, kdor ni proti nam, ta je z nami

L.T.
15. 2. 2021, 20.00
Deli članek:

Janša ocenjuje, da so njegovi nasprotniki zaslepljeni od zgodovinskega sovraštva, saj da v stranki SDS že tretje desetletje ponujajo roko. Je res tako?

STA
Janša ocenjuje, da je SDS zaradi svoje povezovalnosti osrednja stebrna moč v Sloveniji.

Predsednik SDS Janez Janša je na virtualni slavnostni akademiji ob 32. obletnici delovanja stranke SDS dejal, da je stranka zrasla v osrednjo politično, stebrno moč slovenskega naroda.

»Kajti videli smo radosti in bolečino slovenskega naroda in narod je videl nas. Nikoli se ni izneverila prvotnim načelom, nikoli ni poteptala lastnega programa in načel parlamentarne demokracije. Nikoli ni zavračala sodelovanja, dosledno je branila ustavne vrednote samostojne Slovenije. Ustvarjala je pogoje za blaženje robov slovenskega razkola in skušala povezovati tudi tiste, ki so izključevali. Ponujala je roko zaslepljenim od zgodovinskega sovraštva,« je dejal Janša.

Ob tem je ocenil, da je stranka dobrobit domovine vedno postavljala pred lastne interese. »Tako je bilo ob osamosvojitvi, tako je bilo ob finančni in gospodarski krizi in tako je bilo ob izbruhu epidemije koronavirusa, ko so drugi pometali puške v koruzo.«

Bo maršal Tvito odložil twitter?

Velik del javnosti se s takšnimi ocenami Janše verjetno ne bi strinjal. Na njegov račun letijo očitki glede razdiralnih tvitov, ki temeljijo predvsem na osebnih diskreditacijah političnih nasprotnikov. Zaradi tega ga je k odložitvi twitterja poprosil tudi koalicijski partner Matej Tonin (NSi), ki je kasneje priznal, da so prošnje naletele na gluha ušesa.

»Zdravko lahko potrdi, da sem ga lepo prosil, če lahko za en mesec odloži twitter, zaradi tega, ker bo s tem iz rok vzel vse napade, ki jih izvaja opozicija,« je obrambni minister Tonin decembra dejal na javni televiziji.

V slovenskem prostoru se je zato Janše prijel nadimek maršal Tvito. Največ ogorčenja je pred leti požel zaradi žaljivih tvitov o novinarkah nacionalne televizije, ki jo je pri tem imenoval javna hiša in namigoval, da je tam novinarke mogoče kupiti.

Primer Zgaga

Twitter
Janša v odzivu na nagrado, ki jo je prejel novinar Blaž Zgaga.

Razdiralnost Janševega komuniciranja žal prerašča slovenske okvirje. Lani je nepremišljeno tvitanje v vsaj treh primerih sprožilo mednarodni odziv. V prvi tretjini leta je Janša napadel novinarja Blaža Zgago, ki je prejel nagrado nemškega medija Deutsche Welle. V posledični komunikaciji z novinarjem Spiegla Rafaelom Buschmannom je tega označil za antifa fanta.

Primer Srebrenica

Twitter
Janšev odziv na obletnico pokola v Srebrenici

Temu je sledil mednarodni škandal, ko je Janša zapisal, da »pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst«. Tako je dejal v popravljenem tvitu. Originalni, ki ga je izbrisal, je bil še bolj razdiralen, saj je pokol v Srebrenici pripisal neobsojanju povojnih pobojev v Sloveniji.

»Medtem ko ves svet govori o genocidu v Srebrenici, ta politik obrača pozornost javnosti z izražanjem sporočil, ki jih je mogoče razumeti kot fašistična. Ali poskuša Janša na tak način amnestirati zločince, ki so zakrivili enega največjih genocidov na tem območju?« so se glede tega spraševali pri sarajevskem časniku Oslobođenje.

Primer Biden

Twitter
Biden po Janševi oceni najšibkejši predsednik v zgodovini ZDA.

Mednarodno ogorčenje pa je preraslo v posmeh ob Janševi preuranjeni čestitki nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in sledeči izmenjavi mnenj z Michaelom Carpenterjem, svetovalcem za zunanjo politiko novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna. Ko mu Carpenter oporekal, ga je Janša preprosto blokiral. Carpenter je to potezo označil za nekoliko malenkostno, posebej od takšnega državnika, kot je Janša.

Janša je Bidnu naposled čestital po uradni inavguraciji, ko o tem, ali je postal novi predsednik ZDA, ni bilo več mogoče dvomiti. Za svojo oceno, da bo Biden eden najšibkejših predsednikov ZDA, se Janša ni opravičil.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!