Ob tem, ko so se v času epidemije novega koronavirusa številni nosilci živilskih dejavnosti v trgovini in gostinstvu prilagodili oziroma preoblikovali za dostavo hrane in osebni prevzem, pri NIJZ poudarjajo, da je covid-19 bolezen dihal in da zaenkrat ni dokazov, da bi se lahko okužba z novim koronavirusom širila s hrano ali embalažo.
"Če bi okužena oseba zakašljala v naš krožnik in bi to onesnaženo hrano zatem zaužili, bi želodčna kislina virus razgradila in zato ne bi bil več nevaren za naše zdravje. V povezavi z živili so mnogo nevarnejši gastrointestinalni virusi - norovirusi in hepatitis A, zaradi katerih zbolimo po zaužitju onesnažene hrane," so dodali na NIJZ.
Pri covidu-19 največje nevarnosti ne predstavljata hrana in embalaža, resnično nevarnost predstavlja neupoštevanje varne medsebojne razdalje. Mnogo varnejše je naročanje hrane na dom kot obisk trgovin, kjer se srečujemo z večjim številom ljudi, med katerimi so lahko tudi prenašalci novega koronavirusa, so opozorili na NIJZ. So pa dodali, da, kadar govorimo o varnosti hrane, ničelno tveganje ne obstaja in nam popolne varnosti ne more zagotoviti nihče.