Marsikatero gospodinjstvo si takih stroškov ne more privoščiti

Slovenska družina naj bi za maske namenila 400 evrov na mesec?!

P.K.
5. 10. 2020, 19.30
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 21.42
Deli članek:

Če bi pravilno uporabljali troslojne kirurške maske za enkratno uporabo, bi imela povprečna slovenska družina obsežne izdatke; take, da si jih marsikatera sploh privoščiti ne bi mogla, zato, čeprav to ni priporočljivo, uporabljajo iste zaščitne maske dlje časa.

Dreamstime
Običajna družina na dan porabi 30 troslojnih kirurških mask za enkratno uporabo, v enem mesecu torej okoli 700 mask, kar stane približno 400 evrov (fotografija je simbolična).

Če govorimo o uporabi troslojnih kirurških mask, stroka določa, naj jih menjamo na dve uri. Maske se namreč premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite, torej jih je treba nadomestiti z novimi. Zelo pomembno je, da jih na obrazu nosimo na pravilen način, čez nos in usta. Pomembno pa je tudi, da ko po uporabi masko odstranimo, to tudi zavržemo in iste ne uporabljamo več, pri čemer pri odstranitvi velja poseben protokol, da ne bi ogrozili svojega zdravja ali zdravja drugih.

20 evrov razlike med njimi

Maske za zaščito dihal, ki so narejene iz vlaknovin, so namenjene zaščiti uporabnika pred vdihovanjem aerosola iz okolice in obratno, da ščitijo okolico pred mikroorganizmi, prisotnimi v izdihanem zraku uporabnika zaščitne maske. Na trgu so na voljo maske različnih tipov; respiratorji FFP1, FFP2 in FFP3 oziroma N95 ter kirurške maske tipov 1, 2 in 2R, vsem pa je skupna oznaka CEE, s katero proizvajalec zagotavlja, da so izdelane v skladu s standardi.

V splošni uporabi se najpogosteje uporabljajo kirurške maske tipa 1, s tremi sloji. Če si ogledamo spletno ponudbo in ponudbo tovrstnih mask po specializiranih fizičnih trgovinah (lekarne in drogerije), ugotovimo, da njihova cena od ponudnika do ponudnika močno niha. Za škatlo, ki vsebuje 50 takih mask, bi v različnih trgovinah odšteli od najmanj 15 do okoli 38 evrov.

700 mask za …

Prav visoka cena marsikomu preprečuje, da bi maske uporabljal tako, kot zapoveduje zdravstvena stroka: menjavanje s frekventnostjo na dve uri oziroma tako, da ko si masko enkrat odstranimo (na primer ob zapuščanju trgovine), jo tudi zavržemo, in ko jo znova potrebujemo, uporabimo novo. Ob upoštevanju tega smo ugotovili, da bi družina z mamo, očetom in dvema osnovnošolskima otrokoma na dan potrebovala 30 mask, kar na mesec – ob predpostavki, da jih čez vikend družina porabi pol manj – pomeni okoli 700 mask. Če upoštevamo povprečno ceno škatle s 50 zaščitnimi maskami, ki je 30 evrov, bi torej morali starši v mesecu dni iz družinskega proračuna za maske nameniti 432 evrov.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno