Biblija za dobrojedce

FOTO: Kritiki so odločili, to so slovenski lastniki slovitih michelinovih zvezdic

S.R.
16. 6. 2020, 11.41
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 12.59
Deli članek:

Napočil je trenutek, ki so ga že nestrpno pričakovali slovenski gastronomi in gurmani. Danes so namreč Michelinove zvezdice podelili tudi slovenskim restavracijam.

Bobo
Ana Roš se je danes razveselila dveh michelinovih zvezdic.

Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi znameniti kulinarični vodnik Michelin, imenovan tudi rdeča biblija, med svoje destinacije uvrstil tudi Slovenijo. Dobrojedci in kulinarični uživači z vsega sveta se bodo iščoč slovenske restavracije, ki se v svoji kuhinji ponašajo z mojstrstvom, lahko odslej orientirali tudi po michelinovih zvezdicah, prestižni vodnik je namreč prepoznal tudi kakovost slovenske gastronomije. 

Prejemnike laskavih zvezdic sta na Ljubljanskem gradu predstavila televizijska voditeljica Mojca Mavec in mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec, ki se je za to priložnost prek videopovezave javil iz Pariza. Na oder sta povabila tudi ministra za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravka Počivalška, ki je poudaril, da je Slovenija »zelena, zdrava in trajnostno naravnana država.« Vsem prisotnim na razglasitvi, večinoma gastronomskim zanesenjakom, se je zahvalil ter dejal, da je danes »poseben dan za Slovenijo in slovensko gastronomijo.«

Bob
Razglasitev prvih prejemnikov Michelinovih zvezdic v Sloveniji.

Kdo si jo je prislužil?

Hiša Franko z Ano Roš se veseli dveh michelinovih zvezdic. S to lovoriko se po svetu ponaša le 473 restavracij.

Po eno michelinovo zvezdico si je prislužilo pet restavracij. Med njimi so Hiša Denk (Gregor Vračko), Pri Lojzetu (Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Uroš Štefelin), Dam (Uroš Fakuc) in Atelje (Jorg Zupan).

Posebno priznanje za trajnost si je prislužilo šest slovenskih restavracij, in sicer Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc), Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Posebno priznanje »Bib Gourmand« za izredno kulinariko po dostopnih cenah je prejelo devet restavracij, priznanje »michelinov krožnik« za posebno kakovost hrane pa 37 restavracij.

Dolgoletna tradicija

Michelin, vodnik s 120-letno tradicijo, odlikujejo izdelani kriteriji ocenjevanja, ki, kot je razvidno z njihovega spletišča, temeljijo na petih načelih: : kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar ter doslednost med različnimi obiski. Njihove zvezdice veljajo kot garancija za najvišjo kakovost kulinarike. Kot so pojasnili na podelitvi, njihovi ocenjevalci v restavracijah, ki jih ocenjujejo, vedno obedujejo anonimno, za obed pa vedno plačajo.

Bob
Razglasitev prvih prejemnikov Michelinovih zvezdic v Sloveniji.

Kaj predstavljajo ocene? 

Tri zvezdice pomenijo »izjemno kulinariko, vredno posebnega potovanja.« Dve zvezdici predstavljata restavracijo z »odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek,« ena zvezdica pa »visoko kakovostno kulinariko, vredno postanka.« Podeljujejo tudi titule »Bib Gourmand,« ki predstavlja »dobro razmerje med ceno in kakovostjo,« »The Plate Michelin,« s katerim označujejo restavracije s »svežimi surovinami, skrbno pripravljenim in dobrim obrokom,« ter »piktogram trajnosti,« ki si ga lahko restavracije prislužijo z »zavzemanjem za ohranjanje okolja, iznajdljivostjo pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.«

Estrada

tadej pisek
Sin je njegov pomočnik

Tadej Pišek ni le izvrsten igralec, ampak tudi kuhar

princesa kate, kate middleton
Spomin na žrtve vojn

Princesa Kate se je vrnila, kraljica Camilla pa je zbolela

luka novak  1
Predan družini

Luki Novaku se je življenje obrnilo na glavo: Zamenjal službo, se zaljubil in postal očka

jernej kogovsek
Socialni delavec po poklicu

Igralec postal po naključju

miha brajnik
Oče

Za televizijskega voditelja Miho Brajnika je martinovanje na stranskem tiru

majda marinsek milavec
Lajnarica

Majda nadela nošo in slamnik, z lajno v rokah živi svoje sanje

Zanimivosti

lesena žaluzija
Skriti kotički

Prah, ujet v radiator, se s toplim zrakom širi okrog

zivali pri veterinarju (3)
Pasje težave

Moj pes smrči. Ali je to normalno?

kringa-naslovna
Vampir iz Istre

Prvi vampir v Evropi

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču