vnovič

SDS s skromno podporo za spremembe pri dohodnini

J.P./STA
7. 10. 2019, 18.05
Posodobljeno: 7. 10. 2019, 20.56
Deli članek:

DZ razpravlja o predlogu novele zakona o dohodnini, s katero poslanska skupina SDS vnovič poskuša doseči znižanje stopenj v vseh razredih lestvice za odmero dohodnine in zvišanje splošne olajšave. Podoben predlog, čeprav s precej milejšo razbremenitvijo dohodninske lestvice, je pred kratkim v proceduro vložila tudi vlada.

Bobo
Jože Tanko

V SDS predlagajo, da se meje dohodninskih razredov dvigne za 2000 evrov, da se davčne stopnje v vseh dohodninskih razredih zniža za po dve odstotni točki, ter da se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, zviša na 4000 evrov. Davčne olajšave in neto letne davčne osnove naj bi se ob tem ponovno začele usklajevati z inflacijo. Te rešitve naj bi se uporabile že pri odmeri dohodnine za leto 2019.

Cilj predloga zakona je zagotoviti višje neto plače za vse delavce, ne glede na višino njihovih plač. "Pri povprečni plači je učinek tega zakona petkrat večji od vladnega, a še vedno manjši od denarne socialne pomoči, ki jo vlada namenja brezposelnim," je v imenu predlagateljev dejal poslanec SDS Jože Tanko. "Storimo vse, kar je v naši moči, da bi se delo izplačalo," je spomnil na besede finančnega ministra Andreja Bertonclja, ko je prejšnji teden predstavil vladni predlog sprememb pri dohodnini.

Po izračunih SDS bi te rešitve pomenile izpad prihodkov v državnem proračunu v višini okoli 387 milijonov evrov. A ocenjujejo, da bi bil dejanski izpad bistveno manjši oz. ga sploh ne bi bilo, saj bi se večina zvišanj neto plač prelila v potrošnjo.

Zaradi zmanjšanja javnofinančnih prihodkov vlada predloga ne podpira. Da se jim predlog ne zdi primeren za nadaljnjo obravnavo, so povedali tudi v večini poslanskih skupin.

Podporo predlogu so medtem napovedali v poslanskih skupinah NSi, ki si želi razbremeniti visoka davčna bremena zvezancev ter posledično izboljšati okolje za gospodarski razvoj in aktivnosti, in SNS, in sicer zaradi enega razloga - znižanja obdavčitve tistim, ki delajo.

To je četrti zelo podoben predlog SDS za znižanje dohodnine, potem ko so bili neuspešni v letih 2017 in 2018 ter nazadnje letos aprila. Ali je tokraten predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločil še danes.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov