Slovenski facebook

Grožnje, obtožbe, izsiljevanja in kazenske ovadbe

Žiga Kariž
26. 2. 2019, 19.50
Posodobljeno: 23. 4. 2019, 11.37
Deli članek:

Oglasil se nam je Matic Šilc, fant, ki ga slovenske uporabnice facebooka obtožujejo številnih kaznivih dejanj. Predstavil nam je svojo plat zgodbe.

Zajem zaslona
Matic priznava, da je Facebooku podal že preko 500 prijav.

Pred nekaj tedni smo v našem časniku objavili zgodbo B. M., ki je bila na facebooku s strani enega od uporabnikov deležna groženj in hudega nadlegovanja. Potem ko smo objavili njeno zgodbo, se je našemu uredništvu oglasila množica ljudi, ki so imeli z omenjeno osebo prav tako negativne izkušnje. V zgodbah, ki so nam jih predstavili, naj bi bil omenjeni odgovoren za izbris facebook skupine Jamranje, ki je imela več kot 19 tisoč članov, javila so se dekleta, ki so ga obtožila izsiljevanja; ena izmed njih ga obtožuje, da je v zameno za pomoč pri njenem facebook računu od nje pričakoval »hardcore masažo«, druga ga je policiji prijavila celo zaradi poskusa posilstva. Oglasila se nam je tudi mama dekleta, ki naj bi zaradi slabe izkušnje in strahu pred to osebo odšla iz Slovenije.

Druga plat zgodbe

A hkrati se nam je oglasil fant, na katerega letijo vse obtožbe. Predstavil se je kot Matic Šilc in nam opisal svojo različico dogodkov. Pravi, da se zaveda množice očitkov, ki letijo nanj, a da so obtožbe bodisi izmišljene bodisi plod jeze ljudi, ki so razočarani, ker jim je Facebook izbrisal ali blokiral profil, ali zgolj jezni, ker so upali, da jim bo Matic pomagal pri reševanju težav, ki jih imajo s Facebookom, pa ni uspel. Da bi nas prepričal, da je v vsej zgodbi celo sam žrtev, nam je pokazal cel kup zaslonskih slik, ki naj bi dokazovale, da je popolnoma nedolžen in je v resnici grožnje prejemal on. Zanimivo je, da so nam popolnoma identične zaslonske slike kazala dekleta, ki ga obtožujejo nadlegovanja in celo zlorab.

Zaplet

Glede na vse, kar so nam povedali pričevalci, gre po navadi zgodba nekako takole ... Dekle (običajno je dekle) ima takšno ali drugačno težavo s facebook profilom. Bodisi je bil ta blokiran bodisi je izgubila ali pozabila geslo za dostop, ali pa je bila odstranjena kakšna njena objava. Nekdo (po navadi virtualni prijatelj ali prijateljica) ji na omrežju predlaga Matica Šilca, ki naj bi uspešno reševal tovrstne težave. Dekle se obrne nanj in ta obljubi, da bo poskušal pri Facebooku težavo urediti ali vsaj dobiti informacije o tem, zakaj je prišlo do težav. Nato pa se pogosto zaplete. Matic Šilc trdi, da naj bi ga ljudje pogosto prosili tudi za nelegalne posege, kot so vdori v profile, in ko jih zavrne, postanejo nesramni. Poleg tega so ljudje nanj jezni, ko Facebooku sporoči neprimerno vsebino ali objave in profile, ki niso v skladu s politiko zasebnosti te družbe, zaradi česar Facebook te objave ali kar celotne profile izbriše.

Zajem zaslona
Kot pravi Matic, mu uporabnice same ponujajo gesla.

Vestno čistil po facebooku

Ko smo Matica Šilca vprašali, koliko prijav je na Facebook romalo z njegove strani, nam je oceno podal le stežka, a na koncu le povedal, da jih je bilo v osmih ali devetih letih zagotovo več kot 500! Kot pravi, naj bi ga vodili zgolj altruistični vzgibi in njegova pokončna moralna drža. Glede na to, kar smo izvedeli, je princip pogosto naslednji: Matic Šilc na facebooku naleti na objavo, ki ni v skladu s pravili, to sporoči Facebooku, ta pa objavo izbriše. Oseba, katere objava je bila izbrisana, svojo jezo strese na svoji časovnici ali časovnici Matica Šilca, ta ostre besede spet prijavi Facebooku in sledi nov izbris ter še več jeze. Še posebej velika je jeza, če gre za osebo, ki ga je najprej prosila za pomoč, na koncu pa ostala brez profila. Šilc, ki je na tak način razjezil že celo kopico ljudi, v tem ne vidi nič slabega in vsem, ki so jezni nanj, odgovarja, da jim je profil ali objavo izbrisal Facebook, in ne on.

Hude obtožbe

A obtožbe o ravnanjih Matica Šilca segajo krepko čez samo obkladanje z žaljivkami na družbenih omrežjih. Več deklet priča o tem, da naj bi za svojo pomoč od njih zahteval protiusluge zasebne narave, nekatere celo o tem, da naj bi dostopal do njihovih profilov oziroma celo računalnikov in telefonov ter si prilaščal »žgečkljiv« slikovni material in nato dekleta izsiljeval. Zaradi teh dejanj je bilo zoper Šilca vloženih več ovadb na policiji. Po naših informacijah naj bi bil ovaden zaradi groženj, zalezovanja, vdora v informacijski sistem in celo poskusa posilstva.

Facebook
Šilc je poskrbel, da so bile odstranjene tudi neprimerne vsebine z youtuba.

Storilec ali žrtev?

Matic Šilc vsa očitana dejanja zanika in pravi, da je vedno poskušal le pomagati, a da je bil v primerih, ko mu ni uspelo, deležen zmerjanja in groženj. Kot pravi, dopušča možnost, da je bilo katero od navedenih dejanj storjeno od koga, ki se je prek facebooka zgolj izdajal zanj, opozoril pa nas je tudi, da je v Sloveniji več Maticev Šilcev. Dodaja, da je tudi sam zoper osebe, ki so podale prijavo na policijo zoper njega, podal kazenske ovadbe zaradi groženj. Policiji je moral predati že več dokazov, med drugim se policijski forenziki trenutno ukvarjajo s telefonom ene od prijaviteljic, kjer iščejo znake vdora v informacijski sistem.

Ker so med domnevnimi dokazi, ki so nam jih predstavili avtorji obtožb zoper Šilca, tudi avdioposnetki, ki naj bi dokazovali, da vdira v facebook račun, avdioposnetek, v katerem Šilc priznava, da je imel spolne odnose s 14-letnim dekletom, in različne zaslonske slike pogovorov, v katerih grozi z izbrisi profilov, smo ga povprašali tudi o tem. Pojasnil nam je, da naj bi bil pogovor o spolnih odnosih z mladoletnico zmontiran. Klical naj bi ga neznanec, se z njim pogovarjal, nato pa naj bi iz povedanega zmontiral posnetek, ki kroži tudi po spletu. A na koncu Šilc tudi nam prizna, da je resda spal z mladim dekletom, a da je bil takrat tudi sam mladoleten. Avdioposnetek, ki naj bi dokazoval, da vdira v facebook profil, naj bi oseba, ki ga tega obtožuje, naredila tako, da naj bi ustvarila lažen profil in se v resnici pogovarjala sama s sabo, tudi grožnje naj bi bile narejene iz lažnih profilov. Ob tem vedno poudarja, da naj bi policija v preteklosti že ugotovila, da se je na facebooku že nekdo lažno predstavljal z njegovim imenom. O poskusu posilstva pravi, da gre za laž, ob tem nam je pokazal tudi zaslonske slike pogovora s prijaviteljico. Pogovor naj bi se odvijal dan po dogodku, prijaviteljica pa je, glede na pokazano, Maticu dokaj naklonjena, vsekakor pa ne sovražna.

Gesla, profili in prijateljice

Zanimivo je, da Šilc priznava, da so mu uporabniki oziroma uporabnice večkrat zaupali gesla za dostop do profilov, da jih je nekaterim (na njihovo željo) celo določil sam ter da večkrat komunicira prek drugih profilov, tudi ženskih. To naj bi bili profili njegovih prijateljic, ki mu dovolijo uporabo. Poleg tega naj bi imel dostop še do treh facebook profilov. Trdi, da gesel in profilov nikoli ne zlorablja. »Ko dostopam do tujih facebook profilov, se vedno osredotočam zgolj na tisto, za kar so me prosili. Slike in ostala vsebina me ne zanimajo,« so besede, s katerimi pojasni svojo »poslovno etiko«.

Povezava s Facebookom

Ko smo ga povprašali, kakšna je njegova povezava s Facebookom, nam je pojasnil, da s Facebookom v resnici nima nič. Da pa je pred devetimi leti z enim od uslužbencev vzpostavil zaupljiv odnos, na podlagi katerega naj bi mu slednji zaupal elektronski naslov, zaradi katerega njegove prijave, prošnje in poizvedbe Facebook obravnava hitreje, kot pa če bi jih tja naslovil običajen uporabnik. »Moja pomoč je prostovoljna, kar sem napisal tudi na svojem profilu. Torej nisem uslužbenec Facebooka, ampak je vsa pomoč zgolj moja dobra volja,« nam je povedal. A tudi te »dobre volje« naj bi bilo zdaj konec. Profil, na katerem se je oglaševal kot prostovoljna facebook pomoč, je izbrisal in si ustvaril novega. Kot pravi, »gre na svoje«. To pomeni, da naj ne bi bil več toliko aktiven na facebooku in se bo bolj posvetil realnemu svetu.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost