EVROPSKA DOBROTA

Kdo prejme največ kmetijskih milijonov?

Mojca Vtič / Štajerski tednik
2. 9. 2018, 18.03
Deli članek:

Subvencije so pomemben del prihodkov kmetov, saj jih varujejo pred cenovnimi anomalijami v prehrambni verigi. A bi brez njih trda predla tudi podjetjem, ki prejemajo milijone.

Profimedia
Sedemintrideset odstotkov proračuna EU (največ) je namenjenega kmetijstvu.
Manj sredstev
Predlagana sredstva za skupno kmetijsko politiko 2021–2027 za Slovenijo znašajo 903 milijone evrov za neposredna plačila ter 716 milijonov evrov za politiko razvoja podeželja. 

Največji delež proračuna Evropske unije (37 odstotkov) je namenjen kmetijstvu z namenom, da se ljudem omogoči dobra in cenovno dostopna hrana in kmetovalcem dostojno življenje. Ta sredstva so se v primerjavi z minulim obdobjem skrčila, tako da je Sloveniji v okviru skupne kmetijske politike za obdobje 2014–2020 namenjenih 1,7 milijarde evrov oziroma s prispevkom države okrog 2,1 milijarde evrov.

V POVPREČJU 2363 EVROV

Kmetje in podjetja so tako med drugim upravičeni do neposrednih plačil na podlagi števila hektarov obdelanih zemljišč. Za leto 2017 je država izplačala za 134,4 milijona evrov neposrednih plačil. Milijoni evrov so bili razdeljeni med 56.864 vlagateljev subvencijskih vlog, ki kmetujejo na 458.995 hektarjih. Če se poigramo s številkami, to povprečno znese 2363 evrov na vlagatelja, seveda pa podatki kažejo, da so podjetja, ki delujejo na področju kmetijstva, upravičena do mnogo višjih zneskov iz državnega oziroma evropskega proračuna. Znesek namreč sledi površini zemlje, ki jo obdelujejo – tiste zemlje (v večini v lasti države, ki jo upravlja sklad kmetijskih zemljišč), ki bi jo želeli obdelovati tudi kmetje. To pomeni, da ne le da imajo prehrambna podjetja v najemu največ (navadno najboljših) kmetijskih državnih površin, temveč prejmejo tudi največ denarja.

Mojca Vtič / Štajerski tednik
Kmetje si v prvi vrsti želijo normalizacije razmer na trgu.

PANVITA IN PERUTNINA MED NAJVEČJIMI PREJEMNIKI

Podobno velja tudi za področje izplačil ukrepov KOPOP, ki so namenjeni ohranjanju in spodbujanju nadstandardnih kmetijskih praks. Država je za lani izplačala 30 milijonov evrov 6735 upravičencem za 96.010 hektarjev. Med največjimi prejemniki so skoraj identična podjetja kot pri neposrednih plačilih. Panvita je prejela nekaj manj kot 1,2 milijona evrov in Perutnina Ptuj s hčerinskim podjetjem PP Agro okrog 1,1 milijona evrov.

Posebna spodbuda je namenjena kmetom, ki kmetujejo na območjih, kjer je kmetijska pridelava omejena. V Sloveniji imamo teh območij kar 86,3 odstotka. Namen teh plačil je izravnava stroškov pridelave zaradi težjih pridelovalnih razmer in podpora ohranjanju kulturne krajine in poseljenosti takšnih območij. Ta ukrep naj bi prispeval tudi k nadaljnji rabi kmetijskih zemljišč in ohranjanju vaških skupnosti, ohranjanju podeželja ter zagotavljanju kmetovanja na območjih s posebnimi omejitvami, so ukrep opisali na ministrstvu. Iz proračuna je bilo za ta namen odmerjenih 42 milijonov evrov 47.280 vlagateljem za 335.431 hektarjev. Ponovno so med največjimi prejemniki podjetja. Največ, 67.414 evrov, je za lani prejelo podjetje Go-ko – govedoreja iz Kočevja, sledi Perutnina Ptuj s 34.234 evri, nato Pašna skupnost Velika planina …

KLJUB MILIJONOM JE TEŽKO

A kljub vsem evropskim in domačim milijonom, ki so namenjeni kmetijstvu, se mnogi kmetje le s težavo prebijejo iz meseca v mesec. Zakaj? Ker se soočajo z nepoštenimi cenovnimi praksami in ker delujejo na področju, kjer so povsem odvisni od spremenljivih in nepredvidljivih vremenskih razmer. Tako si v prvi vrsti želijo normalizacije razmer na trgu. Ne le pri odkupnih cenah, temveč tudi pri ceni reprodukcijskega materiala in strojev. Saj kot opozarjajo, denar ne ostane v njihovih žepih, temveč se steka na račune multinacionalk, ki na plečih kmetov kujejo dobičke.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov