Zaposlena v trgovini

Izpoved delavke Jožice: V taborišču so spustili plin, tu umiraš postopoma!

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
28. 8. 2018, 06.50
Deli članek:

Razočarano, besno in ponižano se počuti delavka, ki je zaradi neznosne vročine v trgovini na Novem trgu na Ptuju potrebovala zdravniško pomoč.

Štajerski tednik
Ptujska blagovnica potrebuje temeljito prenovo.
Lastnik stavbe pravi, da je klimatsko napravo za zgornje nadstropje Blagovnice namestil. 

»Ura je pet popoldne, prodajalna je prazna. Že dve uri ni nobene stranke. V prostoru, velikem okrog 1000 kvadratnih metrov, piha prej vroč kot topel zrak. Temperatura pri vhodu presega 33 stopinj Celzija, na koncu etaže še več. Po vsem telesu se potiš, oblačila na tebi so mokra. Hodiš kot metulj, kako si šele videti. V kabini zaudarja po potu, ljudje že celo poletje lovijo kisik, ker ga primanjkuje. Ko skoraj sam sebi nisi kos, moraš vseeno nekaj delati, zato si v službi. Greš pospravljat, stopiš na prvo polico, naenkrat se ti zvrti, nastane tema, padeš z višine in se znajdeš na tleh nezavesten. Žalostno, ponižujoče, da delamo v takšnih razmerah,« o izkušnji, ki jo je doživela pred nekaj tedni, pripoveduje Jožica T., delavka, zaposlena v eni od trgovin na Ptuju.

UPOKOJILA SE BO Z GRENKIM PRIOKUSOM

Razočarana in besna je, da je po 40 letih dela doživela kaj takega zgolj zaradi slabih delovnih razmer. Dejstvo, da so trgovino minuli teden v četrtek znova odprli, kljub visokim temperaturam, jo dodatno jezi. Sama je sicer na bolniškem dopustu, enem od redkih v 40 letih delovne dobe. Večino časa je preživela prav v tej trgovini, skoraj 38 let je delala v ptujski Blagovnici. Kmalu se bo upokojila, a zaradi dogodkov zadnjih let z grenkim priokusom. Žalosti jo dejstvo, da za delodajalce delavec ni kaj dosti vreden.

SPREMENILO SE NI NIČ

Tudi po tem, ko je zaradi vročine in slabega zraka v prostorih, kjer dela, izgubila zavest, se po njenih besedah ni nič zgodilo. Trgovina je bila nekaj dni zaprta, nato pa so jo odprli, kot da se ne bi nič zgodilo. Sicer z obljubo, da bodo te dni zmontirali klimatsko napravo. Predvidoma do konca tega tedna. »A strupen zrak bo ostal. Dvomim sicer, da bodo klimatsko napravo sploh zmontirali; na pritožbo ene izmed strank so namreč podali odgovor, da bo kmalu jesen in ne bo več vroče. Boljše rezultate lahko pričakujejo, ko bo klima delala in se bo trgovina prezračila. Zadnjič nam je stranka, priznani ptujski zobozdravnik, dejal, da če želimo dočakati pokojnino, naj se spravimo iz teh prostorov, ker je tu ne bomo dočakale.«

Delavka, ki se je opogumila in je želela povedati, v kakšnih razmerah delajo, pravi, da so imeli več prijav in pritožb strank, ki so jasno povedale, da stanje v trgovini ni vzdržno. »Stranke so se znašale tudi nad nami. V taborišču so spustili plin in so ljudje hitro umrli, tu umiraš postopoma,« meni Jožica T.

KLIMA NI EDINA TEŽAVA

A vročina ni edina težava stare stavbe, v kateri že skoraj 50 let deluje Blagovnica. Naša sogovornica izpostavlja tudi problem tekočih stopnic, ki so zelo pogosto pokvarjene in zato nevarne. Težave naj bi imeli tudi z zamakanjem strehe, predvsem ob nalivih. »V prostoru, ki meri 1000 kvadratnih metrov, ni nobenega okna, da bi zajel svež zrak. Spodaj pa pečejo meso, zato se tudi tekstil navleče smradu,« dodaja delavka. Pogoji za delo so po njeni oceni zelo slabi, priznava, da je besna, da bo svojo kariero končala v takšnih razmerah. »Če ni pogojev za delo, je pač treba enoto zapreti,« vztraja. »Včasih je bilo tu odlično delati, vse je funkcioniralo, kot mora. Danes so razmere takšne, kot so. Jasno je, da stavba, ki bo praznovala abrahama, potrebuje obnovo,« zaključi.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov